OMS se teme de un nou focar de gripa porcina, in Japonia

Duminica, 17 Mai 2009, ora 09:36
724 citiri
OMS se teme de un nou focar de gripa porcina, in Japonia
Foto: El Nuevo Herald

Japonia a anuntat sambata opt cazuri noi de gripa porcina la pacienti care nu fusesera in tari afectate de virus, ceea ce pare sa anunte un nou focar autonom, determinand OMS sa supravegheze atent situatia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) urmareste "indeaproape" situatia din Japonia si Europa, avand in vedere gradul actual de propagare a gripei porcine in Europa, a anuntat directorul adjunct Keiji Fukuda, citat de AFP.

"Stim ca s-au imbolnavit studenti (in Japonia - n.red). Urmarim indeaproape situatia, ca si pe cea din Europa, in Marea Britanie si Spania", a explicat Fukuda la finalul unei reuniuni organizate la sediul OMS, consacrata impartasirii esantioanelor de virus si vaccinurilor, in caz de pandemie.

Japonia a anuntat sambata ca opt liceeni care nu fusesera in nicio tara afectata sunt infectati cu virusul gripei porcine. Aceasta situatie se inregistreaza la Kobe (vest), in timp ce alte cateva persoane sunt tratate drept cazuri suspecte in aceeasi regiune.

Acestea sunt primele cazuri de transmitere a virusului in interiorul granitelor Japoniei. Autoritatile aduna informatki de la medici si familiile pacientilor, in incercarea de a reface traseul de propagare a virusului.

Aparitia unui focar autonom de transmitere umana in alta regiune decat pe continentul american, de unde a plecat noul virus A (H1N1) ar putea justifica declansarea fazei de alerta maxime a OMS, faza 6, si prima mare pandemie de gripa a secolului al XXI-lea.

OMS anuntase saptamana trecuta ca se asteapta la aparitia unor noi focare autonome de infectie.

Bilantul gripei porcine stabilit de OMS a crescut sambata cu aproape o mie de cazuri in plus fata de ziua precedenta, atingand in prezent 8.451 de cazuri confirmate in 36 de tari.

Numarul persoanelor care au murit din cauza virusului a urcat la 72, fata de 65 vineri. Aceste bilanturi furnizate de OMS nu au incetat sa creasca in ultima saptamana, in ritm de cate o mie de cazuri noi pe zi.

Statele Unite sunt in prezent mai afectate decat Mexicul, focarul de origine al virusului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#focar gripa porcina, #epidemie gripa porcina, #OMS ingrijorat Japonia, #alerta pandemica OMS , #gripa porcina