ONU: Tarile sarace au nevoie de 900 de milioane de lire sterline pentru gripa porcina

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 18:19
1398 citiri
ONU: Tarile sarace au nevoie de 900 de milioane de lire sterline pentru gripa porcina
Foto: The Guardian

Gripa AH1N1 ar putea ucide milioane de oameni si cauza anarhie in cele mai sarace tari din lume, daca nu se pot strange 900 de milioane de lire sterline de la tarile bogate, pentru a plati vaccinurile si medicamentele antivirale necesare, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite.

Daca virusul reuseste sa se raspandeasca la scara larga in tarile sarace, milioane de oameni ar putea muri, iar economiile fragile ale acestor state ar putea fi distruse, se arata in raport, relateaza The Guardian.

Oficialii din cardul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au declarat ca le este teama ca nu vor reusi sa stranga nici macar jumatate din suma necesara, din cauza crizei globale.

"Trebuie sa recunoastem ca intreaga lume este afectata de aceasta pandemie, iar lantul este la fel de rezistent cat cea mai slaba veriga a sa. Am vazut cum H1N1 s-a raspandit in statele bogate si in emisfera de sud. Am fost avertizati si trebuie sa actionam rapid", a spus Gregory Hartl, de la OMS.

Potrivit raportului, tarile in care serviciile de sanatate sunt incarcate de boli precum SIDA, tuberculoza si malarie, vor avea mari dificultati in stoparea noului virus de gripa.

In cele 47 de pagini, raportul detaliaza nevoile de baza a 75 de tari vulnerabile. Sase dintre acestea sunt in America Latina, inclusiv Cuba si Bolivia, 21 de tari sunt din Asia si Pacific, precum Coreea de Nord si Bangladesh, iar 40 de tari sunt din Africa, inclusiv Congo si Eritrea.

Oficialii ONU spun ca 700 de milioane de lire sterline ar trebui cheltuiti pe medicamente antivirale si vaccinuri pentru a proteja persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii si alt personal esential pentru functionarea unei tari, precum si pe cei care sunt deja bolnavi grav.

Alti 147 de milioane de lire sterline ar trebui folositi pentru organizarea campaniilor de vaccinare, imbunatatirea comunicatiilor, monitorizarea bolii si imbunatatirea laboratoarelor din 61 de tari.

Restul banilor ar urma sa fie utilizati pentru plata diverselor organizatii asociate ONU, care gestioneaza ajutorul in tarile sarace, si pentru un fond de urgenta, in vederea achizitionarii medicamentelor antivirale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#raspandire gripa AH1N1, #gripa porcina, #ajutoare tari sarace , #gripa porcina