Opinii "Scenarita", mai periculoasa ca gripa porcina

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 08:22
4001 citiri
Opinii "Scenarita", mai periculoasa ca gripa porcina
Foto: www.toonpool.com

Cel de-al doilea val de imbolnaviri cu virusul A-H1N1 a fost depasit, cel putin pana la vara. Cu toate acestea, din pacate, problemele nu s-au terminat. Un nou virus isi face aparitia in aceasta perioada agitata din politica romaneasca. El genereaza "scenarita".

Mult mai vizibila la politicieni, ea are urmatoarele simptome: imaginarea unor scenarii inexistente, paranoia politica si plasmuirea unor efecte pozitive inexistente ale unor schimbari institutionale.

Chiar daca noi nu stim, si poate nici cea mai mare parte a social-democratilor si a liberalilor, se pare ca s-ar lua in discutie un plan prin care PSD si PNL sa faca front comun la nivel parlamentar intr-o "Opozitie unita".

Existenta unui Congres extraordinar comun nu numai ca ar afecta imaginea celor doua partide si prestatia fiecaruia in plan parlamentar, dar ar dezorienta si mai mult electoratele fidele. Monitorizarea, sanctionarea/aprobarea politicilor cabinetului Boc pot fi facute si fara "revolutia Opozitiei unite", prin metoda clasica a negocierii politice.

Care ar fi logica si scopul acestei constructii? Stoparea abuzurilor presedintelui prin intermediul ANI, Parchet, DNA, dar si limitarea politica a PD-L care incepe sa se transforme in "partidul stat". Folosirea sintagmei "partid stat" tine de retorica politica si mediatica si nu de realitatea politica romaneasca. "Partidul stat" este constructia politica generata de sistemul comunist. Partidul se confunda cu statul pentru ca este singurul care incearca sa controleze intreaga arhitectura institutionala si toate aspectele principale ale vietii sociale.

Va fi PD-L noul partid hegemonic? Probabilitatea este relativ mica. Realitatea electorala a demonstrat ca nu a reusit sa devina marele partid prezidential si nu a putut obtine majoritatea optiunilor electorale de unul singur. Deocamdata partidul face echilibristica in guvernare si se ploconeste la FMI pentru a scapa tara de faliment.

Mai mult, se confrunta cu contestarea interna, subreda ce-i drept, dar reala. Guvernarea ramane, deocamdata, principalul dusman al PD-L si piatra care ii atarna greu de gat. Pentru a-si usura suferinta face tot posibilul sa santajeze PNL, cu intrarea la guvernare.

Tot de "scenarita" cronica tine si conceptia ca modificarea sistemului electoral ar aduce clarificare in politica romaneasca. Dupa doi ani, sistemul electoral romanesc nu este mai mult decat o soseta stramta ce nu mai poate fi purtata. PD-L incalta o gheata mai mare asa ca si soseta trebuie sa fie pe masura. Justificarea ca este inechitabil ca marea majoritate a liberalilor sa intre in Parlament de pe locul al treilea si locul al doilea tine de vederea cu ochelari de cal. Da, intr-adevar, este inechitabil pentru PD-L si PSD.

Aceeasi poveste si cu modificarea structurii Parlmentului. Pentru un prim-ministru a carui teza de doctorat, ce sustine superioritatea bicameralismului, reprezinta un teanc de hartii scrise la un moment dat, nu mi se pare deloc naiva aceasta optiune. Paradoxul este insa urmatorul: vointa lui Traian Basescu bate stiinta politica in general si, in particular, teza de doctorat a lui Emil Boc.

Concluzia este urmatoarea: este usor sa imaginezi scenarii, este usor sa le justifici, dar este mai greu sa le faci sa functioneze. Solutia nu este inventarea unui vaccin "anti-scenarita", ci trezirea la realitate.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#scenarii politice, #scenarita politica , #gripa porcina
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
bai colaboratorul lui peste,asta e un articol de doi bani desi tu vei primi in final 5 lei
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nu vad de ce trebuie noi sa fimobligati sa suportam un PNL instalat in deputatii de pe locurile 3 sau 4 !