Pasagerii avioanelor sosite in Romania vor fi "triati epidemiologic"

Luni, 01 Iunie 2009, ora 14:30
1342 citiri
Pasagerii avioanelor sosite in Romania vor fi "triati epidemiologic"

Pasagerii care sosesc in Romania cu avionul din tarile in care au existat multe cazuri de imbolnaviri de gripa porcina vor fi triati epidemiologic, a anuntat luni ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

"De la 1 iunie se instaureaza curse directe de zbor SUA-Romania si vor fi introduse echipe de triaj care vor selecta pasagerii, din punct de vedere epidemiologic, in momentul in care avionul soseste pe aeroportul Otopeni. Va exista si un flux special pentru cursele care vin din tarile afectate de noul tip de gripa. In conformitate cu datele OMS acestea sunt SUA, Mexic si Canada", a declarat luni Ion Bazac.

In ceea ce priveste persoanele care au intrat in contact cu primul pacient bolnav de gripa din Romania, ministrul a anuntat ca vor fi recoltate probe de la 14 dintre persoanele respective (rudele tinerei si vecinii de avion).

Toate persoanele au fost identificate cu ajutorul Ministerului de Interne si vor fi monitorizate la domiciliu, mai spune Bazac, adaugand ca Ministerul Sanatatii a recomandat izolarea la domiciliu timp de sapte zile in cazul acestora.

Amenda si inchisoare pentru cei care nu completeaza declaratia de sanatate

Persoanele care vor sosi din SUA vor fi obligate sa completeze declaratia privind starea de sanatate, in caz contrar riscand amenda si chiar inchisoare, de la o luna la doi ani,a adaugat ministrul, potrivit NewsIn.

Inca doua cazuri de gripa porcina au fost confirmate in Romania luni dimineata. Este vorba de o femeie mai tanara, de 28 de ani, si de mama ei, in varsta de 50 de ani, care a contractat virusul prin transmitere secundara.

Ambele au sosit de la New York cu avionul, insa nu au avut nicio legatura cu cazul zero, o femeie care a sosit tot din SUA, din New York, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Sanatatii. Chiar daca au sosit de la New York, ele nu au zburat cu acelasi avion.

Cele doua paciente sunt internate la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", unde s-a inceput administrarea terepiei cu antivirale iar starea generala a pacientilor este buna.

Prima femeie care s-a imbolnavit de gripa porcina a ajuns in Romania pe data de 23 mai. Alte doua persoane au fost infectate cu virusul H1N1, acestea fiind tatal femeii si copilul acesteia.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ion Bazac gripa, #masuri suplimentare otopeni, #triaj epidemiologic, #gripa porcina Romania , #gripa porcina