Presa de azi: Dr. Basescu opreste importul de vaccin

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 07:23
5656 citiri
Presa de azi: Dr. Basescu opreste importul de vaccin
Foto: Gardianul

Marile companii farmaceutice i-au facut oferte Romaniei pentru cumpararea de vaccin inca din luna mai 2009, insa autoritatile le-au tratat cu refuz. Acestea l-au cerut abia acum.

Prea saraci pentru vaccin de import, titreaza Evenimentul Zilei. Romania mai are de asteptat inca trei saptamani pana cand vaccinul contra gripei noi va fi disponibil, asta in conditiile in care numarul cazurilor creste alarmant.

Situatia ar fi putut fi diferita insa: cei trei producatori de vaccin pandemic (GSK, Baxter si Novartis) au facut oferte catre Ministerul roman al Sanatatii (MS) inca din vara, insa ministrul de atunci, Ion Bazac, le-a refuzat, bazandu-se pe productia interna. Lucrurile nu au evoluat tocmai cum ar fi trebuit, asa ca primele doze de vaccin autohton vor fi disponible la sfarstiul acestei luni.

Fata de producatorii internationali de vaccinuri, Institutul "Cantacuzino" a inceput producerea vaccinului mai tarziu, in conditiile in care foloseste o tehnica invechita.

"La noi, tulpina trimisa de OMS nu voia sa creasca. Am asteptat cateva luni, acum suntem in grafic, ba chiar vom avea mai devreme vaccinul fata de cum ne propuseseram", a explicat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

Unul dintre motivele refuzului vaccinului de import a fost si pretul. "Doar rezervarea pe lista costa 2 euro si nu aveam suficienti bani pentru acest vaccin", a spus Bazac.

Fata de vaccinul autohton, care costa 1 euro, cel de import costa intre 5 si 10 euro bucata.

Dupa ce Ministerul Sanatatii anuntase ca va incepe mai devreme vaccinarea, cu 1 milion de doze achizitionate de pe piata externa, ieri a facut public faptul ca renunta la aceasta comanda.

Dr Basescu opreste importul de vaccin, aflam Jurnalul National. Ministerul Sanatatii a dispus carantina in toate spitalele si inceperea campaniei de vaccinare pandemica la sfarsitul lunii noiembrie. In scoli, sunt distribuite masti si materiale dezinfectante. Traficul la frontiera cu Ucraina a fost restrictionat.

Presedintele Basescu este alertat, deoarece prof. dr Streinu Cercel "pravalea apocalipsa peste Romania" in privinta vaccinului contra gripei noi.

"M-a alertat declaratia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, care pravalea apocalipsa peste Romania, vorbind despre necesitatea importarii vaccinului impotriva gripei noi. Romania nu va importa nici un vaccin."

"Romania este una dintre cele opt tari care poate produce vaccinul. Singura problema este autorizarea imunizarii vaccinului. Testele pe animale si pe oameni s-au terminat, iar procedura de autorizare va fi gata intre sapte si zece zile, dupa care vom pune la dispozitia populatiei vaccinul. Va fi mai redusa capacitatea de vaccinare a populatiei, decat capacitatea de producere a vaccinului", a declarat presedintele.

Declaratia presedintelui Basescu vine dupa ce prof. dr Adrian Streinu Cercel a anuntat ca Ministerul Sanatatii a renuntat la achizitionarea de vaccin pandemic de la alte companii, deoarece acestea l-ar fi putut distribui in 2010.

Populatia trebuie sa stie ca vaccinul pandemic va fi utilizat doar de specialistii implicati in campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii si nu va fi disponibil in farmacii.

Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar, a elevilor de liceu si a studentilor din cele doua mari focare: Iasi si Bucuresti. Unele dintre cele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea angajatilor din cadrul Politiei de Frontiera de la granita cu Ucraina si a locuitorilor din satele din zona.

Cate 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timisoara, Targu-Mures, Constanta si Brasov.

Basescu nu crede in "apocalipsa" porcina. Blaga: "Nu e vorba despre o pandemie", informeaza jurnalistii de la Gandul. "Normal ca este o pandemie. Vorbim de doi ani de acest lucru", declara Adrian Streinu-Cercel, intrebat de ziarul Gandul daca este vorba de o pandemie in Romania.

A lovit pandemia de gripa porcina Romania? Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, doctorul Adrian Streinu-Cercel, zice ca da. Presedintele Basescu si ministrul de Interne Vasile Blaga sunt sceptici. Basescu a facut ieri apel la calm, sustinand ca in Romania nu exista o criza a vaccinurilor impotriva gripei porcine.

Presedintele l-a criticat pe secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel, potrivit caruia situatia propagarii virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.

Ministrul de Interne interimar Vasile Blaga a sustinut ca nu se pune problema unei sedinte a CSAT pe tema gripei porcine. "Nu este vorba de o pandemie. Exista anumite etape de urmat. Deocamdata, avem la minister un comandament pe problema asta. Daca gripa ia amploare, intervine Comitetul National pentru Situatii de Urgenta".

Pandemia de gripa s-a instalat in Romania. Vaccinul e gata in 26 noiembrie, potrivit jurnalistilor de la Gardianul. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, profesor doctor Adrian Streinu Cercel a lansat in cursul zilei de ieri ipoteza ca va fi nevoie de importul a un milion de doze de vaccin anti- H1N1, pe care Romania il cauta pe piata internationala. Motivul: declansarea imunizarii inainte de luna decembrie, cand ar fi gata vaccinul romanesc.

Din declaratiile facute de Streinu, la Realitatea TV, se inteleagea ca se asteapta sa apara decese, cu un bilant al victimelor estimat la 22.000 de victime.

Ministerul Sanatatii a nuantat, ulterior, declaratiile, asteptandu-se la reactiile critice ale Opozitiei. In primul rand ca strategia nationala de lupta contra H1N1 a fost aprobata in Guvern, iar simpla decizie a Ministerului Sanatatii nu putea angaja cheltuieli de peste 5 milioane de euro, fara licitatie. Planul aprobat de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta prevedea achizitia a 5 milioane de doze de vaccin de la Institutul "I.C. Cantacuzino" si cumpararea de masti si dezinfectante.

In plus, vaccinul de la Cantacuzino va fi disponibil din 26 noiembrie, iar transferul vaccinului din import ar lua tot doua-trei saptamani. Dan Nica, fostul sef al Comitetului de Urgente, l-a acuzat pe actualul ministru al sanatatii, Adriean Videanu, ca vrea sa trimita banii preferential clientelei PDL. Manevra necesita, insa, angajarea Guvernului, asa ca Ministerul Sanatatii a dat inapoi.

Romania, prinsa in clestele gripei porcine, scrie Cotidianul. Specialistii de la MS sustin ca numarul mare de cazuri din aceasta perioada este cauzat de patrunderea si raspandirea virusului A/H1N1 pandemic in colectivitatile de copii si tineri din judetele Iasi, Dolj, Prahova si din Bucuresti.

Dupa reunirea Comitetului pentru Gripa, de luni, de la Ministerul Sanatatii, secretarul de stat a anuntat unele masuri suplimentare. Astfel, de luni, toate unitatile spitalicesti au intrat in carantina, fiind limitate vizitele la bolnavi si se va restrictiona numarul apartinatorilor care vor avea acces in spital.

In unitatile de primiri urgente vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripa. "Toti medicii de familie vor fi mobilizati la actiunea de vaccinare cu virusul pandemic. Din aceasta saptamana vor fi distribuite medicamente antivirale si catre spitalele judetene de boli infectioase, pentru actionarea in caz de urgenta.

Din bugetul MS va fi repartizata, in saptamana urmatoare, suma de 27 de milioane de lei catre spitalele din zonele afectate si Directiile de Sanatate Publica, pentru achizitionarea mastilor de protectie, dezinfectanti, benzina pentru transportul probelor etc", a anuntat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

Gripa porcina: descurcati-va singuri! titreaza Romania Libera. Ministerul Sanatatii a instaurat carantina in toate spitalele din tara, in contextul in care cinci scoli au fost inchise si peste 550 de persoane au fost infectate.

Ca sa nu ajungem in situatia Ucrainei, unde au murit peste 60 de persoane, masurile de prevenire a raspandirii virusului trebuie respectate cu strictete. Nu exista o institutie care sa verifice daca masurile recomandate de minister sunt aplicate.

Explozia numarului de cazuri a dus la inchiderea a cinci scoli - doua in Bucuresti si cate una in Judetele Dolj, Iasi si Suceava. Cu toate acestea, imunizarea populatiei vulnerabile - in special elevii, studentii si tinerii - va incepe abia in luna ianuarie, dupa ce - in decembrie - vor fi vaccinati cei care lucreaza in unitatile sanitare, de ordine publica, in cele care asigura furnizarea de utilitati, in fabricile de paine etc., ne-a explicat dr. Geza Molnar, specialist epidemiolog, fost secretar de stat in MS.

In Ucraina si Bulgaria, masurile luate de autoritati nu au putut stopa raspandirea virusului, incep sa fie raportate decese, de aceea Ministerul Sanatatii mizeaza pe responsabilitatea sociala a romanilor.

Dr. Streinu-Cercel, dupa ce mai intai a dat declaratii alarmiste cum ca s-ar putea ajunge la 20.000 de morti din cauza gripei noi, a enumerat noi masuri de prevenire a raspandirii pandemiei si a tinut sa precizeze ca persoanele care sunt infectate cu virusul gripal nou si care refuza sa se izoleze la domiciliu, conform recomandarilor autoritatilor, risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la doi ani. Din ecuatie lipseste o informatie: cine verifica aplicarea masurilor recomandate de MS.

Scapam de gripa porcina in 2011, ne anunta jurnalistii de la Adevarul. Autoritatile din Romania avertizeaza ca virusul A(H1N1) poate face ravagii daca populatia nu respecta regulile de igiena. Viteza de raspandire a virusului pandemic i-a bagat in sperieti pe reprezentantii Ministerului Sanatatii. In doar trei zile numarul imbolnavirilor a ajuns la aproape o suta.

Secretarul de stat a adaugat ca, in perioada 26 octombrie-1 noiembrie, au fost confirmate 174 de cazuri de gripa pandemica. Pana in prezent, la nivel national au fost inregistrate 555 de imbolnaviri. Cercel a explicat ca virusul pandemic va afecta intreaga lume pana in 2011 si va inregistra patru valuri diferite. Romania se afla, in prezent, in al doilea val de gripa pandemica.

Un mizilic de 20.000 de morti, anunta Ziua. Scenariile autoritatilor privind impactul gripei porcine asupra Romaniei sunt sumbre, iar cifra avansata de Streinu Cercel e una minimala.

Cel mai rau scenariu intocmit de Comitetul de coordonare pentru gripa porcina ia in calcul o rata de atac a virusului de 30%, cu o rata a mortalitatii de 2,5%, adica 150.000 de morti. Exista o varianta oficiala cu o rata minima, "un mizilic" de 20.000 de morti, cum il descria secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel.

Raspunzand ieri unei intrebari care facea referire la cifra posibila de 20.000 de romani morti din cauza gripei noi, Streinu Cercel a declarat: "Scenariul asta cu 20.000 de morti? Este una dintre variantele oficiale, dar e minim; asta e mizilic". Romania inregistra ieri 555 de cazuri de gripa noua, dintre acestea - 174 de bolnavi fiind inca in terapie, iar restul vindecati.

Semnele infectiei cu gripa porcina sunt similare cu cele ale gripei sezoniere. Persoanele infectate pot avea febra, oboseala, inapetenta, tuse, durere in gat sau sa le curga nasul . Unele persoane infectate cu gripa A/H1N1 au prezentat stari de voma si diaree. Deoarece gripa se transmite de la om la om, atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse), cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale acestuia, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a se evita imbolnavirea se recomanda acoperirea nasului si gurii cu batista personala in timpul stranutului sau tusitului.

Batistele personale nu se imprumuta. Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun. Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile si contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii.

Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#gripa porcina Romania, #gripa porcina vaccin, #gripa porcina simptome, #gripa porcina Bucuresti, #gripa porcina protectie, #Traian Basescu gripa porcina, #Traian Basescu vaccin gripa , #gripa porcina