Romania are trei cazuri de gripa porcina

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 23:53
8800 citiri
Romania are trei cazuri de gripa porcina

Primul caz de gripa porcina din Romania a fost confirmat miercuri de catre Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Si ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca, "in proportie de 99 la suta", Romania se confrunta cu primul caz de gripa porcina.

Miercuri seara, surse medicale au anuntat ca alte doua cazuri ar fi fost inregistrate in tara noastra. La cateva ore dupa ce Bazac a anuntat ca o femeie intoarsa recent din Statele Unite este infectata cu virusul gripei porcine, s-a constatat ca atat tatal, cat si una dintre fiicele ei au fost diagnosticati cu virusul H1N1.

Desi cele doua noi cazuri au fost confirmate de consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, Adrian Streinu Cercel, a declarat ca cei doi nu sunt infectati cu virusul H1N1.

Rezultatul final al analizelor va fi dat insa de centrul de referinta din Londra, acestea fiind procedurile internationale. Potrivit ministrului Bazac, analiza britanicilor ar putea ajunge in Romania in cel mult 72 de ore.

Nu exista riscul unor alte imbolnaviri de gripa porcina in urmatoarele zile, in Romania

Primul caz de gripa porcina in Bucuresti

"Este vorba de o femeie de 30 de ani din Bucuresti care a sosit pe data de 23 mai de la New York impreuna cu doi copii prescolari. Pe 26 mai, s-a prezentat la medic cu stari de tuse si febra de peste 38 de grade si i s-au recoltat probe.

Institutul Cantacuzino a confirmat miercuri dimineata ca este vorba de gripa porcina. Azi (n.red. - miercuri) se recolteaza si probe de la membrii familiei", a declarat ministrul Sanatatii in cadrul unei conferinte de presa.

Bazac a spus ca starea pacientei este buna, iar tratamentul medicamentos antiviral va rezolva aceasta problema. Romanca este internata la spitalul Matei Bals din Bucuresti, impreuna cu restul membrilor familiei.

In avionul cu care a venit in Romania femeia diagnosticata cu gripa porcina au fost 93 de pasageri, fiind vorba de o cursa care a aterizat pe Aeroportul Otopeni pe 23 mai, in jurul orei 14.00, au declarat surse din aeroport.

Ulterior, managerul spitalului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel, a anuntat ca femeia urmeaza sa fie externata in cursul zilei de miercuri, ceea ce s-a intamplat, in jurul orei 14.00. Ea nu a dorit sa stea de vorba cu presa.

Cum sa te protejezi de gripa porcina

Alarma epidemiologica

"Sistemul de alarmare epidemiologica a intrat in functiune si a fost declansata o ancheta pentru a putea identifica toate persoanele cu care femeia a intrat in contact din momentul in care s-a urcat in avion in SUA pana cand a fost diagnosticata. Ne vom folosi de reteaua MAI si vom cere ajutor si ambasadei SUA. Toti contactii acestei suspiciuni vor fi verificati", a mai spus ministrul Sanatatii.

Pana acum, 66 de romani au fost suspecti de gripa porcina

Alerta de gripa porcina la Timisoara

Ion Bazac a declarat ca Institutul Matei Bals este pregatit integral pentru a face fata acestui caz, exista echipamentele necesare pentru a gestiona aceasta situatie.

Recomandari de la Ministerul Sanatatii

"In mod oficial, Romania figureaza pe lista tarilor in care s-a confirmat primul caz de gripa porcina suspicionat", a mai spus acesta.

Ministrul Sanatatii a spus ca toate persoanele care au luat contact cu femeia vor fi verificate, la fel si toti pasagerii din avionul cu care a sosit in Romania.

"Vom analiza toti contactii indiferent de unde sunt acestia", a mai precizat Bazac.

Ulterior, Bazac a revenit in fata jurnalistilor si a subliniat ca virusul nu se ia prin simplu contact. "Cazul de H1N1 depistat in Turcia a zburat in avion din SUA catre Turcia, mai bine de opt ore, si a stat alaturi de un roman care a revenit ulterior in tara noastra. Prin sistemul international de identificare a pasagerilor, romanul a fost testat la Institutul Cantacuzino si s-a confirmat ca nu a luat acest virus. Deci nu se transmite printr-un simplu contact."

Bazac: Sunt linistit

Increzator in capacitatea specialistilor romani de a face fata situatiei, Bazac a mai spus ca si-ar dori ca "populatia sa fie extrem de linistita, pentru ca ministerul stapaneste foarte bine aceasta situatie".

"Exista un comitet de coordonare in cadrul Ministerului Sanatatii, care s-a intrunit deja miercuri dimineata. Nu este nevoie sa convocam comitetul pentru situatii de urgenta. Acesta se va intruni peste doua saptamani, in vederea stabilirii unor noi masuri organizatorice privind planul de pandemie pentru infectie cu H1N1. Ca ministru, pot spune astazi ca sunt linistit".

Ministrul Sanatatii le-a transmis romanilor ca noul tip de gripa nu se poate trata acasa cu ceaiuri si cateva pastile. Este imperios ca persoanele care prezinta simptome de raceala sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat spital de boli infectioase, a spus Bazac.

"Noul tip de gripa AH1N1 nu se trateaza acasa, ca in cazul gripei sezoniere, ci bolnavul trebuie sa mearga la cel mai apropiat spital de boli infectioase", a declarat Bazac.

Bazac: Noul tip de gripa nu se trateaza acasa!

Boc: Nu suntem luati prin surprindere de primul caz de gripa porcina

- Victimele gripei porcine: 92 de morti si 13.000 de oameni infectati

- Oamenii peste 60 de ani sunt imuni la gripa porcina

- OMS: Vaccinul impotriva gripei porcine ar putea fi gata in iulie

- Gripa porcina: Tot ce trebuie sa stiti

- Mutatiile fac gripa porcina mai periculoasa decat SIDA

- OMS: O treime din populatia lumii s-ar imbolnavi in cazul unei pandemii de gripa porcina

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#gripa porcina Romania, #gripa porcina Bucuresti, #gripa porcina, #virus gripa Romania , #gripa porcina