Romania va avea un vaccin impotriva gripei porcine in opt luni

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 10:50
1636 citiri
Romania va avea un vaccin impotriva gripei porcine in opt luni

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a inceput procesul de pregatire a vaccinului impotriva gripei porcine, vaccin ce va putea fi disponibil in Romania in aproximativ opt luni.

"Se lucreaza la producerea vaccinului, dar dureaza minimum intre patru si sase luni pana il vom avea. Apoi ar mai dura in jur de doua luni pana ar fi importat si in Romania", a declarat pentru NewsIn coordonatorul OMS pentru Romania, dr. Victor Olsavszky.

Coordonatorul OMS pentru Romania a mai precizat ca Institutul Cantacuzino nu va produce, deocamdata, un vaccin impotriva acestui tip de virus cu tulpina porcina.

Directorul adjunct interimar al OMS, Keiji Fukuda, declarase luni seara ca in ceea ce priveste productia vaccinului, care s-ar putea dovedi crucial in caz de agravare a situatiei, OMS a fost invitata de experti sa ia "masuri pentru a facilita dezvoltarea" acestuia.

Pana in prezent, organizatia a recomandat utilizarea unui antiviral, Tamiflu, din care dispune de cinci milioane de doze.

Anterior, grupul farmaceutic elvetian Novartis anuntase ca a fost contactat de OMS pentru a dezvolta un vaccin impotriva virusului gripei porcine. "Suntem in contact cu OMS pentru dezvoltarea unui vaccin" impotriva virusului gripei porcine de tip A/H1N1, a spus purtatorul de cuvant al grupului, adaugand totusi ca nu a fost luata deocamdata nicio decizie pentru lansarea dezvoltarii sau a producerii unui astfel de medicament.

"Nu am primit inca" tulpina virusului, pentru a incepe faza de cercetare, a spus sursa citata. A fost stabilita o perioada de trei-sase luni pentru dezvoltarea unui vaccin, a mai informat purtatorul de cuvant.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis luni sa ridice nivelul de alerta cu o treapta, la 4 din 6, corespunzator unei "cresteri semnificative" a riscului producerii unei pandemii, apreciind insa ca nu a fost atins stadiul de pandemie si acest lucru poate fi evitat.

"La recomandarea Comitetului de urgenta (al OMS), directoarea generala a decis ca nivelul de alerta sa fie ridicat de la 3 la 4", a anuntat Fukuda. Potrivit lui, aceasta decizie este motivata prin faptul ca virusul se transmite de la om la om.

"Desi suntem de parere ca a existat un pas semnificativ spre o pandemie, aceasta faza (de alerta, 4 - n.red.) nu inseamna ca am atins-o", a precizat el totusi. "In acest stadiu, OMS nu considera ca pandemia este inevitabila", a adaugat el, precizand ca se poate vorbi despre o pandemie atunci cand nivelul de alerta este maxim, 6.

Avertizarile OMS intervin in contextul in care in lume continua sa creasca numarul cazurilor de infectare, suspecte sau confirmate, afectand in special adultii tineri.

Pornit din Mexic, unde ar fi provocat moartea a 152 de persoane, noul virus H1N1 a ajuns si in Europa, Spania si Marea Britanie anuntand luni primele cazuri confirmate. Acest lucru a alimentat temerile in toata lumea, numeroase tari luand masuri pentru a evita propagarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gripa porcina, #gripa porcina Romania, #gripa porcina vaccin, #epidemie gripa porcina, #Tamiflu, #gripa porcina simptome , #gripa porcina