Streinu Cercel: Gripa noua ar putea provoca 3.300 - 6.000 de decese in Romania

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 22:48
6728 citiri
Streinu Cercel: Gripa noua ar putea provoca 3.300 - 6.000 de decese in Romania

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel a declarat luni seara ca Romania are deja vaccinul contra gripei noi, dar ca nu-l poate folosi pana la sfarsitul lunii, asteptandu-se autorizatia de punere pe piata. El a avertizat, totodata, ca gripa noua ar putea sa faca pana la 6.000 de victime in Romania.

Confruntat cu declaratiile presedintelui Traian Basescu, legat de existenta vaccinului, secretarul de stat, invitat intr-o emisiune la Antena 3, a declarat ca intr-adevar vaccinul exista, fiind produs de Institutul Cantacuzino, dar ca nu poate fi folosit decat incepand cu 25 - 27 noiembrie, in ciuda cazurilor care se inmultesc de la o zi la alta.

Pentru uz pediatric, vaccinul va fi disponibil abia din ianuarie 2010, a mai spus el.

El a explicat ca s-a pus intr-adevar problema achizitionarii de peste hotare, in conditiile in care exista deja doua focare, la Iasi si in Bucuresti, iar in Ucraina 100.000 de persoane au fost sau sunt infectate cu AH1N1.

Vaccinul ar fi trebuit importat saptamana aceasta, pentru ca "singura metoda cu care poti sa intervii este sa vaccinezi", ceea ce este imposibil in momentul de fata.

Pana la 6.000 de decese

Adrian Streinu Cercel a prezentat si un raport al Consiliului Europei, realizat in vara, cand s-a estimat ca la o populatie a Europei de circa 500 de milioane se poate ajunge la 40.000 - 220.000 de decese. In ceea ce priveste Romania, aceasta este, deocamdata, la prima categorie de risc, cea mai scazuta.

Practic, in ceea ce priveste populatia Romaniei, se poate ajunge la 3.300 - 6.000 de victime.

Secretarul de stat a mai mentionat ca rata de mortalitate in cazul gripei noi este mai mare decat in cazul celei de sezon, populatia cu varsta medie fiind cea mai expusa. Pana in prezent, vorusul AH1N1 a facut circa 5.700 de victime la nivel mondial.

"Unii oameni sunt porci!"

Intrebat ce legatura este intre gripa porcina, cum i se spune popular gripei noi, si porci, Adrian Streinu Cercel a replicat sec ca "Unii oameni sunt porci", aceasta fiind singura legatura. Totusi, a admis ca gripa noua are la baza 30% din gripa transmisa de porci, dar are si 30% din cea aviara ("dar despre acesta nu mai vorbeste nimeni"), si 30% din cea umana.

Din 27 noiembrie se va incepe campania de vaccinare, personalul medical avand intaietate, apoi copii, dupa care cei de peste 65 de ani si abia apoi celelalte segmente de populatie. Institutul Cantacuzino are la dispozitie 1.300.000 de doze.

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, "jos palaria"!

Intrebat daca vaccinul este sau nu eficient in cazul gripei noi, secretarul de stat a raspuns ca este "foarte eficient", iar cel produs de Cantacuzino mai cu seama, "jos palaria!", dupa cum s-a exprimat.

Badea afla marti, dupa pranz, diagnosticul

Mircea Badea, care a intrat in direct telefonic cu Adrian Streinu Cercel, a declarat ca va afla marti, la ora 14.00, daca a fost sau nu infectat cu virusul AH1N1.

El si-a descris simptomele la TV, dar si intr-un mesaj pe care i l-a trimis chiar secretarului de stat, inainte de a merge sa-si faca analizele.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Adrian Streinu Cercel, #gripa noua Romania, #gripa porcina vaccin, #vaccin gripa noua Cantacuzino, #virus AH1N1 Romania , #gripa porcina