Top 10 "Idei Verzi" in 2009

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 10:41
1627 citiri
Top 10 "Idei Verzi" in 2009

Este oare atat de greu sa traim in armonie cu natura? Ecologia nu mai tine demult de domeniul SF-ului, ci face parte din ce in ce mai mult din viata noastra de zi cu zi. Fiecare an ne aduce mai aproape de o lume "verde", iar 2009 nu a facut o exceptie.

Times trece in revista cele mai importante "idei verzi" din anul care este pe cale sa se incheie.

1. Summit-ul de la Copenhaga

Summit-ul de la Copenhaga ar fi trebuit sa reprezinte un punct culminant al negocierilor duse pentru un tratat global in ceea ce priveste clima, in contextul in care data de expirare a protocolului de la Kyoto se apropie. Totusi, asteptarile de la acest summit au fost reduse, din moment ce marile puteri si statele in curs de dezvoltare nu reusesc sa ajunga la un consens privind reducerea emisiilor de carbon. Asta nu inseamna ca summitul este un esec, ci doar ca va fi nevoie de ...

2. Actiune din partea Senatului SUA

... actiune din partea Senatului Statelor Unite, care nu a pus la punct legislatia care sa reglementeze emisiile de carbon din Statele Unite. Totusi, chiar faptul ca emisiile sunt luate in discutie este un urias pas inainte pentru climatul politic din SUA. Pe de alta parte, desi Casa Alba a anuntat ca prezinta la summit cote precise privind emisiile de carbon, reprezentantii SUA nu pot face promisiuni inainte de pronuntarea Senatului, care este asteptata la inceputul lui 2010. Poate chiar la timp pentru un nou tratat.

3. Standarde mai dure pentru combustibil

Atunci cand presedintele Obama a ocupat fotoliul de la Casa Alba, standardele de combustibil din SUA nu mai fusesera reglementate din 1990. Ultimele reglementari, desi modeste comparativ cu standardele internationale, vor economisi milioane de barili de petrol si vor contribui la reducerea emisiilor de carbon.

4. General Motors da faliment

Camionetele GM au fost simbol al anilor '90, cand barilul de petrol costa mai putin de 20 de dolari, iar schimbarile climatice nu erau decat o mica stralucire in ochii lui Al Gore. Vremurile bune nu au tinut atat de mult pentru cel mai mare producator de autovehicule din lume, care atunci cand a cazut, a cazut cu surle si trambite. GM s-a prabusit lovit de cea mai mare recesiune postbelica, dar si din cauza propriilor greseli, a lipsei de strategie. Pe scurt, nu a luat in considerare tendinta pentru automobile mai mici si cu un consum mai redus. Pe de alta parte, GM ar putea sa invie din propria cenusa, cu noul Volt, un sedan hibrid care va iesi pe piata in 2010.

5. EPA va reglementa emisiile de carbon

Agentia Americana pentru Protectia Mediului (EPA) este "de acum autorizata si obligata sa faca eforturi rezonabile" pentru a limita emisiile de gaze cu efect de sera, a declarat directoarea agentiei, Lisa Jackson. "Aceste concluzii asteptate de multa vreme confirma locul anului 2009 in istorie ca fiind cel in care guvernul Statelor Unite a inceput sa raspunda la provocarea reprezentata de emisiile poluante legate de gazele cu efect de sera", a mai precizat Jackson.

La 1 octombrie, directoarea EPA si-a facut cunoscuta intentia de a folosi 'autoritatea legii privind puritatea aerului', Clean Air Act, pentru a trece la reducerea emisiilor degajate de cei mai mari poluatori industriali.

6. Biocombustibilii nu sunt chiar atat de "verzi"

O serie de dovezi arata ca biocombustibilii ar putea fi chiar mai periculosi decat benzina pe care ar trebui sa o inlocuiasca. Etanolul din porumb este unul dintre cei mai putini eficienti biocombustibili. Pe masura ce se produce etanol, mai mult porumb este folosit pentru producerea de combustibil decat pentru alimentatie, cauzand cresterea preturilor pentru mancare. Mai rau, un studiu publicat in octombrie a gasit o portita in protocolul de la Kyoto, care ar permite poluarea produsa de biocombustibili, din moment ce astia sunt considerati neutri.

7. Agricultura de fabrica si gripa porcina

Virusul A H1N1, care a declansat pandemia de gripa porcina, a parut ca vine din senin, dar desigur, nu a fost cazul. Virusul a suferit mutatii mai intai intr-un porc inainte sa ajunga la oameni, iar unii cercetatori cred ca a originat intr-o ferma de porci din Statele Unite, in 1998. Unii experti se tem ca fermele de porci - care inghesuie zeci de mii de animale la un loc - sunt un incubator perfect pentru noi virusi si ca vom avea parte de din ce in ce mai multe tipuri de "gripa porcina". Liderii din domeniu isi concentreaza eforturile pentru ca noi patogeni sa nu treaca la oameni. Pentru ca noi sa fim sanatosi, trebuie sa avem in primul rand grija de animale.

8. Cabinetul verde al lui Obama

In mod traditional, pozitiile de mediu si energie nu au fost printre cele mai importante in cabinetul prezidential din Statele Unite. Acest lucru s-a schimbat odata cu venirea lui Obama, care a adus nume mari, precum fizicianul laureat cu Nobel, Steven Chu, si fostul sef al EPA, Carol Browner. La sefia EPA a ajuns Lisa Jackson, prima femeie afro-americana care a ocupat aceast post.

9. Pachetul de masuri verzi al Chinei

In mai putin de un an, China a trecut de la stadiul de mega-putere poluatoare la cel de aspirant la tehnologie curata. Atat China, cat si SUA au raspuns la recesiune prin autorizarea unui plan anticriza cu importante componente "verzi". Acest lucru ar putea arata ca dupa multi ani in care nu a avut niciun cuvant de spus in ceea ce priveste incalizirea globala, China a realizat ca modelul de poluator nu poate fi sustinut.

10. Electricul Leaf de la Nissan

2009 a fost anul in care fiecare dintre marii producatori de automobile a investit serios in masinile electrice. Totusi, Leaf de la Nissan pare sa fie cel mai promitator proiect. Sedanul are o autonomie de aproximativ 160 de kilometri la o singura incarcare si va fi scos pe piata la inceputul lui 2010. Pretul poate sa fie maricel, dar nu este astronomic, in jur de 30.000 de dolari.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#emisii carbon, #masuri verzi, #incalzire globala, #top Time 2009, #idei verzi 2009 , #gripa porcina