A cincea zi de proteste: Manifestatii in mai multe orase din tara

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 21:52
3031 citiri
A cincea zi de proteste: Manifestatii in mai multe orase din tara
Foto: Facebook / Nicu Socol

Sute de persoane protesteaza, sambata seara, la Arad, Cluj-Napoca, Ploiesti, Timisoara si Sibiu, avand pancarte cu mesaje impotriva coruptiei si clasei politice, iar la Galati printre protestatari se afla rudele unei tinere care a murit in incendiul de la Colectiv, indemnand oamenii sa iasa in strada.

La Alba Iulia, aproximativ 50 de persoane participa la un mars pe strazile orasului, scandand "Singura solutie, o noua revolutie", "Nu va mai vrem pe niciunul" si "Uniti salvam toata Romania".

Oamenii s-au adunat in fata Prefecturii Alba, de unde au pornit in mars, o actiune similara avand loc la Sebes, unde participa aproape o suta de persoane.

La Arad, cateva zeci de persoane s-au adunat, pana la ora 20:00, in Piata Revolutiei. Aici este a patra seara de proteste, insa sunt cei mai putini participanti de pana acum, dupa ce, vineri seara, au fost prezenti in centrul orasului aproximativ o mie de oameni.

Manifestantii stau in fata Palatului Administrativ, avand pancarte cu mesaje impotriva coruptiei si a "sistemului".

Incendiu in Colectiv - Sambata neagra cu 9 morti LIVE

La Cluj-Napoca, peste 100 de persoane s-au adunat, sambata seara, in Piata Unirii, pentru a patra seara consecutiv, cerand reformarea clasei politice.

Unii oameni au steaguri tricolore, dar si bannere cu mesaje precum "Rock the system", "La inchisoare cu toti, politicieni corupti".

Totodata, manifestantii au scris pe foi mai multe revendicari, cerand, printre altele, stoparea instrainarii resurselor - pamant, paduri, stoparea jafului bancar, inceperea investitiilor in agricultura, modernizarea spitalelor, confiscarea averilor bisericesti. Alte revendicari ale protestatarilor se refera la reducerea numarului de parlamentari, la Parlament unicameral, si la 6 la suta din PIB pentru sanatate si educatie.

Revendicarile au fost citite in piata.

Ulterior, oamenii au pornit intr-un mars spre sediul Prefecturii, urmand a se intoarce apoi in Piata Unirii.

La Galati, aproximativ 50 de persoane s-au adunat, sambata seara, pe platoul din fata Prefecturii, printre acestea fiind si rude ale tinerei din Galati care a murit in urma incendiului de la clubul Colectiv.

In timp ce unii au aprins lumanari la monumentul inchinat eroilor Revolutiei din 1989, situat vis-a-vis de Prefectura, altii au afisat pancarte cu mesaje precum "Bunicii la razboi / Parintii la Revolutie / Acum e randul nostru" si "Din Chisinau la Arad, toti romanii s-au saturat".

Printre cei iesiti in strada s-au aflat varul, unchiul si sora Valentinei Florea, tanara de 27 de ani din Galati care a murit in incendiu. Rudele tinerei au venit cu un banner pe care scria "Tina nu ar sta acasa. #Romania".

"Astazi (sambata - n.red.) probabil fiind si o slaba organizare, numarul celor care protesteaza este mic. Speram ca in zilele viitoare lumea sa iasa in strada in numar cat mai mare, am facut apel pe toate canalele posibile ca lumea sa iasa in strada. Tina nu ar fi stat in casa; a protestat si ea cat a trait, cat de mult a putut. Inca o data fac apel ca lumea sa iasa in strada. Probabil cu totii va trebui sa murim ca sa se schimbe ceva si atunci o sa ramana ei si o sa se conduca pe ei insisi", a spus Alexandru Nechifor, varul Valentinei Florea.

"Chiar daca suntem din ce in ce mai putini vom veni in fiecare seara", a adaugat unchiul tinerei.

Incepand de miercuri si pana vineri, in fiecare seara, pe strazile municipiului Galati au marsaluit cateva mii de persoane, in semn de solidaritate cu victimele incendiului de la Bucuresti, dar si pentru a protesta fata de clasa politica si de coruptie, cerand o schimbare la nivelul societatii.

La Ploiesti, aproximativ 70 de persoane protesteaza, pentru a cincea seara consecutiv, in centrul orasului, scandand impotriva politicienilor.

Protestatarii s-au adunat la monumentul Eroilor Revolutiei din 1989, unii dintre ei venind cu copiii la protest. Una dintre manifestante poarta o pancarta pe care sunt trecute zece puncte reprezentand cerintele tinerilor protestatari: "1. dizolvarea Parlamentului, 2. Parlament unicameral, 3. Parlament fara imunitate, 4. refacerea CNA cu oameni competenti, 5. Biserica sa plateasca taxe si impozite, 6. resursele tarii nu sunt de vanzare, 7. confiscarea averilor ilegale, 8. vrem spitale, gradinite, scoli, aziluri, orfelinate, locuri de munca, siguranta si decenta, 9. nu ne mai obligati sa ne parasim tara, 10. autoritatile sa isi faca treaba".

Un alt tanar a venit la protest cu o pancarta pe care scrie "Peste 25 de ani, voi avea 55. Pentru mine si generatia mea va fi prea tarziu sa mai schimbam ceva. Haideti sa incercam acum".

De asemenea, manifestantii scandeaza "Bucuresti, Ploiestiul e cu voi", "Romania nu e de vanzare, sariti cu totii si strigati tare" si "Toate partidele, aceeasi mizerie".

In zona sunt mobilizati politisti si jandarmi, un echipaj de pompieri si o ambulanta SMURD.

La Sibiu, circa o suta de persoane s-au strans in Piata Mare, langa Primarie, unde a fost amenajat in ultimele zile un altar pentru victimele din clubul Colectiv.

Tinerii au aprins din nou cate o candela si au spus o rugaciune, marcati de faptul ca, pana sambata dupa-amiaza, sapte persoane dintre cele ranite si-au pierdut viata. Tinerii flutura steaguri tricolore, dar nu se scandeaza.

La un moment dat, o mireasa s-a alaturat protestului si, cu lacrimi in ochi, a aprins o candela.

Decizie inedita: Cu mireasa furata la proteste

Tinerii prezenti la protest sunt dezamagiti de numarul mic de participanti si se declara revoltati ca majoritatea sibienilor aleg sa stea in casa in loc sa se alature protestului. De altfel, din cauza numarului mic de participanti, tinerii au decis sa plece intr-un mars mult mai scurt decat de obicei.

Dupa ce au inconjurat Piata Mare, protestatarii au strabatut Bulevardul Nicolae Balcescu - zona pietonala din centrul orasului, ulterior revenind in piata.

La Timisoara, aproximativ 50 de persoane s-au adunat, sambata seara, in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de clasa politica din Romania.

Mai intai, participantii la miting au aprins candele in memoria celor morti in incendiul din clubul Colectiv, apoi au pornit in mars, in Piata Maria, locul unde a inceput Revolutia de la Timisoara in decembrie 1989.

Pe drum, ei au scandat: "Colectiv", "Jos imunitatea", "Pacat, pacat de sangele varsat" si "Suntem generatia care schimba natia".

Ajunsi in Piata Maria, ei au aprins mai multe candele pe care le-au asezat in fata Bisericii Reformate, unde a locuit pastorul Laszlo Tokes in timpul Revolutiei. Dupa acest moment, protestatarii s-au intors in Piata Victoriei unde au aprins, de asemenea, candele, la altarul aflat pe platoul din fata Operei Romane.

Marti, dupa cele trei zile de doliu national si dupa un mars al tacerii in memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au iesit in strada pentru a-si exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelasi gand: dusmanul comun - coruptia, iar schimbarea trebuie sa aiba loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi si vineri, cand in Piata Universitatii au iesit in strada zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat si in marile orase, cerand schimbarea clasei politice.

A cincea zi de proteste LIVE: 3.000 de oameni in Piata Universitatii. Iohannis nu e unul dintre ei (Galerie foto&video)

Sambata seara, bilantul persoanelor decedate in tragedia de la Clubul Colectiv a ajuns la 41.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#proteste tara incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv