Arafat nu poate garanta ca dezastrul de la #Colectiv nu se poate repeta oriunde in tara

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 13:33
2269 citiri
Arafat nu poate garanta ca dezastrul de la #Colectiv nu se poate repeta oriunde in tara
Foto: Arhiva Facebook/Raed Arafat

Nimeni nu poate garanta ca drama din clubul "Colectiv" nu se poate repeta oriunde in tara, sustine secretarul de stat in MAI, Raed Arafat.

Intrebat daca sistemul de prevenire a situatiilor de urgenta s-a imbunatatit dupa aceasta tragedie, Raed Arafat a raspuns afirmativ, dar a adaugat ca "o prevenire suta la suta" nu exista nicaieri in lume.

"Astfel de dezastre, din pacate, nimeni nu poate garanta ca nu se pot intampla. Orice situatie poate sa se intample, oriunde in tara. Se pot cumula anumiti factori favorizanti care sa duca la aparitia unui incident sau a unui dezastru.

Rolul nostru este sa facem tot posibilul sa prevenim acest lucru. O prevenire suta la suta nu exista, nimeni nu va garanta ca un dezastru nu poate sa aiba loc. Orice drama se poate repeta, dar intr-o alta forma, nu va fi o copie identica.

Daca ne uitam in lume, in SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi, iar unii au avut drame repetate. Masurile de prevenire luate in ultima perioada sunt in masura sa reduca acest risc si aceasta probabilitate", a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, mahnit si dezorientat ca rudele victimelor din #Colectiv il dau in judecata: Mi-e teama de un cutremur

Totodata, Raed Arafat a spus ca in cazul unei calamitati majore, de tipul unui cutremur, in urma caruia apar victime multiple, se ia in calcul transferarea pacientilor in alte judete care nu au fost afectate de seism.

In caz de cutremur, ar fi dezastru: 3 din 4 locuitori ai Romaniei ar avea de suferit

"Daca vrem sa luam multiplele victime care pot sa apara in Bucuresti este posibil sa fie nevoie, in caz de calamitate majora iar o parte din spitalele sa nu functioneze, sa muti bolnavii in alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul in care se lucreaza oriunde. Nu te bazezi doar pe orasul care este afectat, ci pe orasele neafectate si unde poti transfera pacientii.

Orice situatie de dezastru este o provocare. Pregatim sistemul pentru aceste provocari. Exista proiecte de pregatire a spitalelor sa faca fata nu din punct de vedere al consolidarilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixarii echipamentelor in spitale. Pregatim un proiect pilot la Bucuresti pe doua spitale, impreuna cu primariile.

Continuam pregatirea ca sistemul sa faca fata la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune ca suntem perfect pregatiti. Intotdeauna trebuie facut ceva in plus", a declarat Raed Arafat.

Ce-ar face Romania in caz de catastrofa? Pana si sediile ISU si ale Ambulantei se pot prabusi

Duminica a avut loc, la Piatra Neamt, ceremonialul de inmanare a Drapelului de lupta catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Petrodava al judetului Neamt. La eveniment a fost prezent si doctorul Raed Arafat, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Arafat Colectiv repetat, #Arafat cutremur Romania , #incendiu club Colectiv