Avem fum gros in plamani, iar hainele noastre fumega inca, dar ochii nostri s-au deschis!

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 07:36
15706 citiri
Avem fum gros in plamani, iar hainele noastre fumega inca, dar ochii nostri s-au deschis!
Foto: Arhiva Florin Grozea

O tragedie este o tragedie. Indiferent de stilul muzical al trupei din club, indiferent de lungimea parului artistului si chiar indiferent de pacatele pe care acei oameni le aveau! Nu avem dreptul sa judecam, doar Cerul o poate face. Nu avem dreptul sa impartim oamenii in buni si rai.

Nu avem dreptul sa ii judecam pentru ca sunt rockeri sau rapperi sau manelisti, crestini sau musulmani, dinamovisti sau stelisti, bloggeri sau ingineri, romani sau tigani. Acei oameni sunt inainte de toate... oameni. Va rog sa nu uitati asta! Cand vorbim despre X morti, Y raniti sa nu cadem in capcana statisticilor... Vorbim despre oameni. Prieteni de-ai nostri, amici, colegi. Frati si surori, parinti, copii. Oameni.

Oameni care canta rock sau asculta electro, oameni care viseaza si care iubesc, oameni care aveau o viata in fata lor. Si pe care nu o mai au, acum.

Trupele rock isi gasesc in general locul in cluburi mici si medii, acolo unde un grup care canta un stil mai putin comercial poate sa adune 300-400 de fani si sa creeze o atmosfera frumoasa, intima. La fel se intampla si cu alte stiluri de nisa, precum hip-hop-ul underground si muzica electronica.

Sunt cluburi dedicate acelor stiluri unde artistii cresc impreuna cu fanii lor, la inceput doar cativa, in general prieteni si cunostinte. Din acest motiv trupele underground ajung sa cante doar in localuri mici, uneori insalubre si prost luminate.

La cine se afla puterea de decizie?

Artistii au in general puterea sa aleaga locurile in care canta si chiar sa refuze anumite cluburi. Teoretic, au acest drept. Practic, niciun artist nu refuza o scena pentru ca ar insemna sa-si taie din venituri. Venituri care oricum sunt mici, in cazul unei trupe underground.

Daca refuza un club intr-un weekend, scad veniturile lunare cu 25%, poate 50% (pentru ca artistii canta in general doar in weekend, deci pot face venituri doar 2 zile pe saptamana). In plus, poate pierde pentru totdeauna o locatie din putinele in care este invitat...

Un lucru despre Halloween

Pentru mine, Halloween-ul este un alt motiv de a iesi in oras. E ca Martisorul sau Ziua Indragostitilor - un pretext sa transformam o zi normala a anului intr-o mica sarbatoare. Daca vrea cineva sa discutam serios despre SEMNIFICATIA acestei zile, il trimit la semnificatia crestina a Zilei Tuturor Sfintilor - nu e nimic demonic sau satanist, dimpotriva, e o sarbatoare atat ortodoxa, cat si catolica.

Dar mergem prea departe cu discutia asta... Tinerii se distreaza ziua sau noaptea, in weekend sau in timpul saptamanii, cu muzica sau fara muzica! Nu e nimic "necurat" in asta, sunt doar oameni care isi traiesc viata si cauta motive pentru a se intalni cu alti oameni (motivele pot fi cu radacini religioase, altele venite din negura timpurilor, altele nascute de curand precum Ziua Muncii - 1 Mai).

Ce trebuie sa se schimbe in muzica?

Din acest punct de vedere mai nimic, pentru ca nu trupa, nici managerul ei, nici fanii ei, nici casa de discuri nu au fost de vina pentru tragedie. Clubul a fost de vina, conducatorii clubului, pirotehnistii si autoritatile au fost de vina. Ignoranta lor, comoditatea lor, coruptia lor.

Sa fie clar: artistii canta acolo unde sunt invitati, o fac pentru a-si intalni fanii, pentru a promova muzica lor, pentru a se distra si pentru a-si castiga existenta. Artistii de pe scena nu stiu daca scena este bine fixata, daca buretele de pe pereti este ignifug, daca localul are autorizatie! Ei merg pe incredere! O incredere de Om care crede in bunul simt si corectitudinea altui Om.

Dar da, se pot face anumite lucruri: artistii sa puna presiune pe manageri, managerii sa puna presiune pe administratorii cluburilor, iar fanii sa nu inchida ochii cand vad lucruri incorecte sau periculoase - cum ar fi usile stramte sau nemarcate luminos, lipsa locurilor de parcare si a cailor de acces, lipsa bonului fiscal la cumpararea biletelor de intrare etc.

Trezirea la realitate

Aceste zile au fost negre, dar ele nu trebuie uitate, pentru a nu repeta greselile. Si sunt greselile noastre, ale tuturor, din pacate. Nu putem da vina pe Dumnezeu, pe destin, pe Halloween sau pe Guvern... NOI suntem de vina pentru ca am lasat coruptia si ignoranta sa ne acopere, sa ne intre in gura, in ochi si in plamani ca un fum gros si nociv. Acum suntem furiosi, nu mai putem respira, nu mai putem rabda.

Tragedia din Colectiv este trezirea la realitate a unei generatii care a inchis ochii la nedreptati si la spagi si la furt. Citesc articolele scrise de colegii mei de generatie, pe bloguri si pe Facebook, si acolo unde saptamana trecuta gaseam pisicute amuzante, glumite 9GAG si nimicuri, acum gasesc texte puternice, mature, profunde. E o generatie care s-a maturizat brusc, in noaptea de 30 octombrie 2015.

Avem fum gros in plamani, iar hainele noastre fumega inca, dar ochii nostri s-au deschis! Vom gasi vinovatii si ii vom pedepsi, dar asta nu va schimba multe. Schimbarea va veni cand ne vom uita in oglinda si vom realiza adevarul: NE-AM TREZIT.

Florin Grozea este artist, compozitor, prezentator TV, antreprenor si blogger. A facut parte din formatia Hi-Q, iar in 2013 a fondat agentia digitala Hit Yourself Consulting.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#incendiu Colectiv Florin Grozea, #muzica Romania incendiu Colectiv, #conditia artistului incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv