#Colectiv Medic de la Spitalul de Arsi: I-am salvat dintr-o bomba de foc si au murit intr-o bomba cu microbi! (Video)

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 10:12
7470 citiri
#Colectiv Medic de la Spitalul de Arsi: I-am salvat dintr-o bomba de foc si au murit intr-o bomba cu microbi! (Video)
Foto: Spitalul de Arsi

"La noi, cei care au scapat din foc au fost omorati de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta", declara unul dintre medicii de la Spitalul de Arsi, unde au fost dusi mare parte dintre ranitii din incendiul de la Colectiv.

La peste o luna de la incendiul din Colectiv, care a facut 60 de victime, circa 60 de oameni aflandu-se in acest moment in spitale, atat in Romania, cat si in strainatate, medicii vor sa se stie adevarul. Unul dintre acestia, care a contactat Tolo.ro, afirma ca "multi dintre raniti au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arsi, majoritatea au murit cu infectie cu diversi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arsi, dar stiu de la colegi de la alte spitale ca situatia este asemanatoare".

# Colectiv Cati raniti mai sunt in spitale din tara si din strainatate

Medicul, cu o experienta de 17 ani in operatii pe arsi, sustine ca in "lumea civilizata" nu asa se intampla, ca rata de supravietuire e mult mai mare.

"Nu mai vreau sa asist tacut la mascarada care e vanduta oamenilor. Ranitii au murit din cauza infectiilor intraspitalicesti", declara acesta vehement, afirmatia sa fiind sustinuta de sefii Spitalului de Arsi.

O parte dintre pacienti erau transportabili si puteau fi trimisi in strainatate inainte sa se infecteze

Medicul sustine ca bacteria mentionata exista in spitale de dinainte de incendiu si ca "La Spitalul de Arsi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii". Acesta lanseaza si o intrebare deocamdata retorica: "De ce n-au fost anuntate familiile din primele zile, ca sa aiba optiunea de a-i transporta in strainatate?!".

Doctorul sustine ca o parte dintre pacienti puteau fi transportati, ca infectiile apar, de obicei, din ziua a cincea si ca, odata intubati, acestia puteau fi mutati.

In caz contrar, odata infectati, adica tocmai ce s-a intamplat, "din acel moment sansa de a scapa este foarte, foarte mica. Oamenii mor pentru ca acesti germeni intraspitalicesti sunt foarte agresivi si rezistenti. Iar bacteriile devin imune pentru ca, in spitale, se folosesc in exces antibiotice. Dar asta e alta discutie.

Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai putin la colistin. Numai ca, daca folosesti colistin in exces, atragi insuficienta renala".

Mai mult, medicul sustine ca nicaieri in spital pacientii nu sunt la adapost: "Noi nu suntem, nici la terapie intensiva si nici pe sectii, un spital de arsi adecvat. Desi suntem singurii medici specializati din tara".

"Au fost spitale unde operatiile s-au facut dupa cateva zile"

Medicul afirma si ca in Romania nu exista un protocol pentru tratarea arsilor, ceea ce inseamna ca fiecare spital ii trateaza asa cum considera. "Au fost spitale unde operatiile s-au facut dupa cateva zile, desi, din experienta noastra de mii de cazuri, operatia este vitala pentru ca zonele necrozate sint cele unde apar infectiile", mai spune el.

Revenind la infectiile intraspitalicesti, medicul afirma ca au fost cazuri in care analizele bolnavilor indicau prezenta a patru, cinci bacterii. "Nu au avut nicio sansa, nici daca au ajuns in strainatate, ca au ajuns deja suprainfectati", declara el.

"La noi, toti bolnavii sint spalati intr-o singura cada"

Potrivit acestuia, fiecare bolnav ar fi trebuit sa fie izolat, la fel circuitele de acces. Pana si aerul sau trebuia supravegheat. "La noi, toti bolnavii sint spalati intr-o singura cada. Se dezinfecteaza cada, e adevarat, dar intrebati-i pe sefii spitalului daca e suficient!", mai spune acesta.

Medicul afirma ca nicaieri in Romania nu sunt conditii propice tratarii arsilor. "Exista doar Unitatea moderna de la 'Floreasca', (...) inaugurata si care nu e folosita. Un mister".

Desi impresia generala a fost cea a unei mobilizari fara precedent, medicul afirma ca "aceasta a fost perceptia. Si s-au facut eforturi. Dar sunt si multe exemple care arata ce limite avem. Sau ce nepasare, uneori. Stiti, de pilda, ca la Spitalul de Arsi nu a fost deschis laboratorul de analize in acea noapte?!". Medicul sustine ca pacientilor nu li s-au facut analize amanuntite decat dimineata.

"In ciuda situatiei exceptionale, la noi s-au facut analize doar luni si joi, ca asta era programul normal, desi era nevoie sa urmarim virajul bacteriilor in functie de tratamentul administrat", explica doctorul.

Mai mult, sustine medicul, sub acoperirea anonimatului, nici nu au fost anuntati toti medicii ca sa vina in spital. "Au existat situatii in care s-a intrat in operatie cu aproape o ora mai tarziu, din cauza ca nu existau medici specialisti suficienti si erau prinsi in alte operatii", afirma el.

Incendiu in Colectiv Inca o victima a murit la Spitalul de Arsi. Bilantul tragediei a ajuns la 47 de morti

La Spitalul de Arsi au fost adusi, in total, 26 de raniti, din care 15 in stare grava. Dintre acestia, sase au murit, iar unul e in continuare internat. Restul au fost trimisi in spitale din afara tarii.

Medicul mai sustine ca nu e adevarat faptul ca toti ranitii de la Colectiv aveau arsuri de cai pulmonare, comunicandu-se asa doar pentru ca sa nu apara intrebari: "Ca sa se creeze sentimentul ca moartea e inevitabila si sa nimeni nu e de vina s-a spus ca toti au avut arsuri de cai pulmonare. Nu e adevarat!

S-a mai spus ca asemenea arsuri nu s-au vazut. Nu e adevarat! Noi am tratat mii de oameni arsi si cei de la Colectiv au fost exact ca si ceilalti. Au fost declarati diferiti ca sa nu se intrebe oamenii de ce nu pot fi salvati".

Ce-am inteles dupa Colectiv? Concluziile nerostite

"E posibil ca toti sa fi murit de infectii"

Declaratiile medicului sunt confirmate de Adrian Stanculea, sef sectie ATI in cadrul Spitalului de Arsi: "E posibil ca toti sa fi murit de infectii, dar acestea sunt lucruri pe care nimeni nu a vrut sa le auda!".

Mai mult, acesta afirma ca "Nu avem secrete, am vrut sa spunem de multa vreme aceste lucruri".

Mai mult, Adrian Stanculea sustine ca pacientii care au murit la mai mult de o saptamana distanta de la momentul in care au ajuns in spital au sfarsit din cauza bacteriilor.

Si pacientii veniti din alte spitale erau contaminati, mai sustine acesta. "Am primit trei pacienti de la alte spitale. Doi de la Pantelimon si unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca acestia sa fi venit la noi deja contaminati", declara el.

"Toate spitalele sunt contaminate. Cine nu recunoaste aceste infectii cu bacterii e dus cu pluta!", mai spune medicul.

Acesta sustine ca motivul pentru care face toate aceste declaratii este ca "poate asa se va face o cladire noua pentru acest spital. Cand a venit premierul Ciolos in vizita si ne-a intrebat de ce avem nevoie, i-am raspuns 'De o cladire noua!'".

#Colectiv: Patronii clubului raman in arest preventiv

Legat de afirmatia colegului sau, cum ca in Spitalul de Arsi toti pacientii sunt spalati in aceeasi cada, medicul explica: "macar noi suntem singurul spital din tara unde li se face baie!!!".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#medicii Spitalul de Arsi morti Colectiv, #raniti Colectiv morti infectii spital, #infectii spitale Romania, #cauza decese Colectiv, #infectii spitale septicemii Colectiv , #incendiu club Colectiv