Colectiv, radiografia unui dezastru de sistem. Raed Arafat, demisia?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Martie 2016, ora 07:05
7191 citiri
Colectiv, radiografia unui dezastru de sistem. Raed Arafat, demisia?

Raportul Corpului de control al premierului in privinta interventiei din noaptea tragediei de la Colectiv este devastator pentru cele mai multe dintre institutiile implicate: lipsa de coordonare, panica, improvizatie, dotari insuficiente, lipsa de exercitiu, legislatie deficitara.

"Modul de actiune al institutiilor implicate in interventia din seara de 30.10.2015 este apreciat ca fiind unul sub medie", conchide raportul. Si citindu-l chiar e de mirare ca numarul victimelor nu a fost si mai mare.

Personal mi-e foarte greu sa inteleg demult, de la plecarea Guvernului Ponta mai precis, dar mai ales dupa aparitia acestui raport, ce mai cauta dl Raed Arafat in fruntea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in conditiile in care a fost mentionat in mod expres in raport.

Este singurul demnitar indicat direct si practic haosul de la locul interventiei, lipsa de coordonare, panica ii sunt imputate explicit. Nu mai discutam despre speculatii, atacuri nedrepte ale ziaristilor etc. Vorbim despre un document oficial, rezultat al unei anchete oficiale.

Vedeti, ministrul Culturii, ministrul Educatiei, ministrul Mediului din Guvernul Ponta au platit politic cu functia drama de la Colectiv. Un cost politic. Dl Arafat, secretar de stat in Guvernul Ponta, indicat acum ca responsabil pentru sincopele majore in interventia prespitaliceasca, a ramas in functie si este membru si al actualului Guvern, ceea ce mi se pare de-a dreptul sfidator.

Am mai spus-o, eu nu ii contest dlui Arafat toate meritele certe in privinta SMURD, dar este cred evident ca, la un moment dat, pur si simplu, conform principiului lui Peter, si-a atins limita incompetentei.

Ajuns in Ministerul de Interne, deci dincolo de zona de competenta a domniei sale, de mult prea mult timp desprins de sistemul sanitar real, cred ca a devenit prizonierul unei bule de autosuficienta, prizonierul propriei legende.

A preluat Departamentul pentru Situatii de Urgenta, dupa accidentul aviatic din Apuseni, pentru a reforma interventia de urgenta, a avut un prim esec la Siutghiol, a urmat episodul Planorul si a continuat apoteotic cu Colectiv. E deja prea mult!

Dar a reduce totul la un om, indiferent de resposabilitatea lui, mi se pare simplist si periculos. Avem in raportul Colectiv poza unui sistem pe butuci.

Trei sferturi din ambulantele serviciului Bucuresti-Ilfov sunt foarte vechi si in situatie de casare. Numarul de angajati este jumatate din cel normal. Prevederile legale pentru interventia prespitaliceasca sunt neconcordante, iar celebrul Plan Rosu este atat de neexersat incat institutiile implicate habar nu au sa comunice in cadrul lui. In spitale, Planul alb fie nu exista, fie nu se aplica.

Cu atat mai meritorie, chiar miraculoasa, mi se pare performanta corpului medical care a pastrat mortalitatea in cifre normale pentru acest tip de patologie (da, stiu ca suna cinic, dar asta spun cifrele).

Acestea nu mai sunt resposabilitati individuale, acestea sunt vicii grave de sistem. E foarte bine ca cineva a pus in sfarsit degetul pe ele, rupand sirul lung de neasumari. Dar nu e suficient. Mi se pare imperios necesar ca aceste concluzii sa fie urmate in detaliu de remedierea deficientelor.

De la dotarea ambulantei, la identificarea problemelor legislative si exersarea periodica a protocoalelor de urgenta, totul trebuie nu numai pus pe hartie, ci si in practica.

Traim intr-un oras seismic si intr-o Europa sistematic lovita de atentate teroriste. Nimeni nu poate garanta ca intr-o zi pe care nici macar nu o putem anticipa nu vom incasa o lovitura de magnitudine mai mare decat Colectiv. Si atunci ce vom face?

Daca uitam acest raport si nu se schimba in mod real nimic, ma tem ca am muri ca mustele pe capete, rapusi nu neaparat de gravitatea leziunilor, ci de haos si panica.

Si cred ca, inclusiv avand in vedere circumstantele in care a ajuns in functie, dl Ciolos are obligatia morala ca la finalul mandatului sa poate arata o diferenta substantiala in materia interventiilor de urgenta, astfel incat un nou raport Colectiv sa nu mai fie posibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport incendiu Colectiv, #Raed Arafat interventie Colectiv , #incendiu club Colectiv