#Colectiv va fi incendiat controlat, in cadrul unui experiment judiciar

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 15:24
3261 citiri
#Colectiv va fi incendiat controlat, in cadrul unui experiment judiciar
Foto: Arhiva Ziare.com

Clubul Colectiv va fi incendiat controlat, miercuri, in cadrul unui experiment judiciar ce va constitui segmentul cel mai important al expertizei facute de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani in acest dosar.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca acest experiment judiciar, constand in incendierea controlata a clubului, reprezinta faza finala a expertizei INSEMEX in dosarul de ucidere si vatamare corporala din culpa deschis de Parchetul instantei supreme dupa incendiul din Colectiv.

#Colectiv Guvernul vrea sa invete de la voluntari: Orice pentru raniti, indiferent de costuri

La experiment vor fi prezenti experti INSEMEX Petrosani, procurori, politisti si pompieri.

Urmare a experimentului, anchetatorii vor sti daca artificiile au cauzat aprinderea buretilor de antifonare din club si incendiul care a urmat.

Localul va fi partial amenajat ca la momentul producerii incendiului, respectiv vor fi folosite acelasi tip de artificii, acelasi tip de burete si va fi amplasat mobilier intr-un mod cat mai asemanator, pe baza imaginilor si videoclipurilor recuperate de anchetatori.

Patronii clublui, din nou audiati

Sursele citate au mai spus ca patronii clubului sunt audiati marti in legatura cu achizitia buretelui de antifonare, a amenajarii interioare a clubului si a amplasarii unui container ce servea drept anticamera la intrarea in local, care ar fi facut dificila evacuarea.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) fac cercetari intr-un dosar de ucidere si vatamare corporala din culpa, deschis in urma incendiului ce a avut loc in seara de 30 octombrie in clubul Colectiv, in timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau dupa incendiu ca, dupa declansarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stalp pe care erau montate artificii, si apoi intreg tavanul, acoperit cu acelasi material. Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in clubul Colectiv spunea dupa incendiu ca patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru ca era prea scump.

#Colectiv: Inca o victima a murit, bilantul negru ajunge la 62

Pana in prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmarire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, care sunt arestati preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Nita, si pe directorul societatii, Cristian Nita, acestia trei fiind cercetati in arest la domiciliu.

PICCJ sustine ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Procurorii au constatat si ca artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau destinate a fi folosite doar in spatiu deschis, conform instructiunilor de utilizare, care erau insa in limba bulgara.

Patronii clubului si pirotehnicianul Viorel Zaharia sunt acuzati de ucidere din culpa, iar patronii firmei care a furnizat artificiile sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri.

Potrivit procurorilor, ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela si Cristian Nita "au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trasi la raspundere penala", sustin procurorii.

Bilant sumbru - 62 de morti

Bilantul incendiului produs in 30 octombrie in clubul Colectiv a ajuns la 62 de morti, dupa ce o alta persoana - o tanara de 24 de ani - a murit, marti dimineata, la Spitalul de Arsi din Capitala.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. Aproape 150 de raniti au fost internati in spitale din Capitala, peste jumatate fiind in stare critica si foarte grava. Un numar de 39 de raniti au fost transferati in spitale din strainatate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 in tara si 11 in strainatate.

Marti, in spitale din Capitala mai sunt internate 18 persoane ranite in incendiul din Colectiv, dintre care una in stare critica. In clinicile din strainatate mai sunt internati 22 de pacienti, dintre care opt in Belgia, cate patru in Marea Britanie si Olanda, cate doi in Israel, Austria si Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#incendiu controlat club Colectiv, #incendiu reconstituire Colectiv , #incendiu club Colectiv