Dosarul #Colectiv, trimis in judecata - marturii din rechizitoriu: Oamenii au incercat sa stinga focul cu bere. Nu a avut nimeni un extinctor

Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 14:45
6369 citiri
Dosarul #Colectiv, trimis in judecata - marturii din rechizitoriu: Oamenii au incercat sa stinga focul cu bere. Nu a avut nimeni un extinctor
Foto: Arhiva Ziare.com

Oamenii care se aflau in Colectiv in momentul in care incendiul a izbucnit au incercat sa stinga focul cu bere, dar flacarile s-au extins rapid, se arata in rechizitoriul prin care cei trei patroni ai clubului, patroana firmei de artificii si doi dintre angajatii acestei societati sunt trimisi in judecata.

Marturii extrase de News.ro din rechizitoriu arata ca daca un extinctor s-ar fi aflat langa scena tragedia ar fi putut fi, daca nu evitata total, macar la proportii mult mai mici. In incercarea de a stinge flacarile, in momentul in care solistul Goodbye to Gravity a cerut un exctinctor, oamenii din public au inceput sa arunce cu bere si ce lichide aveau in mana.

Dosarul #Colectiv, in sfarsit in instanta - cine sunt cei judecati pentru tragedie

Nu a avut nimeni un extinctor si nici alt sistem de stingere a incendiului nu stiu daca exista

"In deschiderea concertului au fost aprinse artificiile de pe scena care erau in forma de vulcan si aruncau scantei la o inaltime mare. (...) A inceput spectacolul si au fost cantate aproximativ patru melodii (...) La inceputul celei de a cincea melodii s-a aprins o alta artificie tot in forma de con, care era instalata pe stalpul din stanga mea si dreapta scenei, stalp care sustinea cladirea si se afla spre usa de iesire.

Dupa ce s-a aprins aceasta artificie, am vazut ca a inflorit ca o floare de lotus si scanteile nu au mai tasnit drept, ci s-au prelins pe stalp. Imediat stalpul a luat foc si flacarile s-au intins incet spre tavan. Vocalistul formatiei a cerut un extinctor si am vazut ca din public au incercat sa-l stinga cu bere.

Nu a avut nimeni un extinctor si nici alt sistem de stingere a incendiului nu stiu daca exista. Stalpul care s-a aprins, ca si ceilalti stalpi, erau imbracati in burete si practic acest burete se aprinsese. La inceput flacara era subtire si urca incet inspre tavan, fapt ce nu a creat panica, insa in scurt timp flacara a atins tavanul si atunci focul s-a extins foarte repede", se arata in declaratia uneia dintre persoanele vatamate, Teodora-Athena Baloiu.

O victima din #Colectiv, mesaj pentru patroni: Ar face bine sa stea cu ochii-n patru

"M-am catarat peste gramada de oameni ca sa ies"

La randul sau, martorul Dobre Sebastian-Andrei a declarat: "La un moment dat apreciez ca in jurul orei 22.30, spre sfarsitul unei melodii, a inceput acelasi joc pirotehnic ca la inceputul concertului, scanteile au aprins buretele de pe stalpul situat in partea stanga a scenei. In acel moment vocalistul trupei a zis ca asta nu trebuia sa se intample si sa aduca cineva un extinctor. O persoana din public a incercat sa arunce niste bere.

Pret de cateva secunde am ramas si ne-am uitat cum se propaga focul si cand aproape acesta a atins tavanul, atunci am reactionat si am tras-o de mana pe Andreea spre iesirea din club. In dreptul garderobei am scapat-o pe Andreea din mana. Din cauza busculadei iscate. Eu am intrat in garderoba, iar acolo mai erau cateva persoane. Am incercat sa ies din garderoba dar nu am reusit din cauza faptului ca mai multe persoane cazusera si se formase o gramada. Am stat o perioada de timp pe care nu o pot aprecia, iar cand fumul a intrat si in garderoba, am iesit si am inaintat spre iesirea din club.

M-am catarat peste gramada de oameni cazuta si tinandu-ma de tocul usii am ajuns in cadrul acesteia de unde am fost tras de catre persoanele de afara. Apreciez ca distanta dintre gramada de oameni formata si tocul de sus al usii era o distanta de un metru.

Din momentul in care am ajuns in afara clubului m-am alaturat oamenilor care ajutau la evacuare pentru a o gasi pe Andreea. Am ajutat o fata sa iasa din gramada creata, dupa care m-am mai invartit in jurul intrarii pentru a o gasi pe Andreea si am revenit sa ajut la evacuarea oamenilor. Am revenit si de undeva din spate m-a strigat Andreea, si ea fusese scoasa de alte persoane. Am luat-o pe Andreea care era arsa pe maini si am mers la prima ambulanta intalnita".

#Colectiv Acuzatii noi in dosar: Nu s-a asigurat securitatea in munca

Raport #Colectiv: Din cauza ventilatiei defecte, focul a fost amplificat de aproape sapte ori (Video)

"M-am amuzat la inceput ca stalpul luase foc. Apoi flacarile se indreptau catre sol. Mi-a luat foc parul, am lesinat"

O alta martora, Ionita Corina - Gabriela, povesteste cum initial s-a amuzat si a inceput sa filmeze, insa in scurt timp panica a cuprins localul.

"M-am amuzat de faptul ca stalpul luase foc si am inceput sa filmez, lucru pe care il faceau si alti clienti. Nu m-am panicat intrucat eram sigura de faptul ca cineva va aduce un extinctor, iar focul va fi stins. Dupa aproximativ 30 de secunde de la momentul initial, respectiv cand a luat foc stalpul, flacara s-a extins catre tavan. Revin si arat faptul ca stalpul a luat foc doar pe una dintre cele patru laturi, respectiv cea dispusa paralel cu scena. Dupa ce flacara s-a extins si la tavan eu filmam in continuare, am sesizat ca lumea a inceput sa paraseasca locatia, am inceput si eu sa ma indrept spre iesire, fara a fi panicata, ajunsesem in zona barului, moment in care am sesizat ca flacara se extinsese pe mai mult de jumatate din suprafata tavanului.

In acea clipa m-am speriat si am inchis filmarea. Am sesizat ca in spatele meu nu mai era nicio persoana, iar iesirea din club era blocata de o multime de oameni care se aflau unul peste altul. Flacarile din tavan ardeau intens si se indreptau catre sol. In acel moment mi-a luat foc parul, am incercat sa-l sting cu mainile, am suferit arsuri la nivelul membrelor superioare si am scapat telefonul mobil din mana. Am sesizat ca de la bar au iesit pe dedesubt doua persoane de sex femeiesc despre care nu stiu ce s-a intamplat intrucat eu am lesinat (...) ".

Dosarul Colectiv, trimis in sfarsit in judecata. Asociatia Colectiv spune ca procurorii s-au grabit

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat dosarul Colectiv. Potrivit rechizitoriului, cei trei patroni ai clubului, patroana firmei de artificii si unul dintre angajatii acestei societati sunt trimisi in judecata pentru ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

In plus, patroana firmei de artificii va fi judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, sustine insa ca procurorii s-au grabit cu finalizarea rechizitoriului si ca dosarul va fi dezvoltat, atat de partile vatamate, cat si de patronii clubului.

"O parte dintre victime am depus niste plangeri, procurorii s-au grabit cu finalizarea dosarului. Dosarul trebuie dezvoltat si va fi dezvoltat, atat de noi, cat si de patronii Colectiv, care nu vor fi dispusi sa plateasca toate oalele sparte", a declarat Iancu, pentru News.ro.

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 a mai spus ca, atat timp cat au un buget si o lege care le obliga sa stie tot ce se intampla, structurile statului trebuie sa isi faca datoria.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, si-au pierdut viata 64 de persoane - 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate.

Incendiul a izbucnit in timpul unui concert sustinut in clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul "Mantras of War". Solistul Andrei Galut este singurul membru al trupei care a supravietuit. Alte zeci de persoane care au supravietuit tragediei au ramas cu sechele severe atat fizice, cat si psihice.

#Colectiv: Cele mai recente informatii despre singurul supravietuitor din trupa Goodbye to Gravity

Un raport al Corpului de Control al premierului publicat de curand arata ca Directia de Sanatate Bucuresti, spitalele unde au fost internate victimele, ISU si Departamentul pentru Situatii de Urgenta sunt cele patru institutii care au intervenit necorespunzator in noaptea tragediei de la Colectiv.

Raport al Guvernului in cazul #Colectiv: Panica, haos, birocratie, improvizatie - Ce nereguli au mai fost constatate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosar Colectiv marturii incendiu, #patroni colectiv trimisi judecata , #incendiu club Colectiv