Eroii de la #Colectiv: Tanarul care a mobilizat medicii din strainatate inaintea autoritatilor

Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 20:04
8964 citiri
Eroii de la #Colectiv: Tanarul care a mobilizat medicii din strainatate inaintea autoritatilor
Foto: Facebook/Pavel Popescu

Dupa tragedia de la Colectiv, care a curmat 60 de vieti, sute, poate chiar mii de oameni au vrut sa ajute. Fara un sistem de ajutorare care sa functioneze la nivel national, oamenii acestia au fost nevoiti sa gaseasca singuri metode pentru a face lucrurile sa se miste.

Uniti de aceeasi drama, voluntarii au donat sange, materiale sanitare, bani, timp, energie, o floare pentru asistente, o cafea pentru rudele victimelor care asteptau pe holurile reci ale spitalelor, o imbratisare, o alinare sufleteasca. S-a iscat un "tavalug de omenie", asa cum l-a numit Oana, unul dintre voluntari.

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi voluntari, oameni discreti, care s-au implicat in aceasta poveste trista, #Colectiv.

Pavel Popescu este un roman care locuieste in Oslo si care a reusit, in doar 12 ore, sa mobilizeze o echipa de medici norvegieni si sa o aduca in Romania pentru a acorda ingrijiri ranitilor din Colectiv. Fara sa il roage nimeni, tanarul de 28 de ani a batut la usa unui spital din Bergen si a cerut ajutor.

Pavel a povestit, pentru Ziare.com, ca totul a pornit de la un mesaj primit de la Daniel Funeriu. Fostul ministru al Educatiei il cunostea pe Pavel din Timisoara si i-a sugerat ca ii poate ajuta pe ranitii din spitale, daca gaseste spitale din Norvegia care vor sa primeasca ranitii in urma incendiului din Colectiv.

"Ideea nu mi-a venit mie (desi ma gandeam ce as putea face pentru cei din #Colectiv), ci totul a pornit de la o conversatie pe care am avut-o pe Facebook cu Daniel Funeriu, in care m-a intrebat exact asa: 'crezi ca poti gasi un loc in Norvegia pentru unul din arsi?'. Pentru ca pe cale oficiala Guvernul nu facea nimic, el incepuse procesul de cautare de locuri pe cont propriu", povesteste Pavel.

Tanarul a luat apoi legatura cu medicii de la Spitalul de Arsi din Bergen, pe care i-a implorat sa ii ajute pe pacientii romani. Impresia lui Pavel a fost ca "reactia celor din Minister nu a fost una de bucurie". A doua zi, insa, medicii s-au urcat in avionul spre Romania.

Prin contactele mele directe cu oficialitatile locale, am reusit sa intru pe fir cu boardul Spitalului de Arsi din Bergen (unul din cele mai profesioniste spitale din Norvegia), atentie la ora 22:00!

Am sunat (pentru ca nimeni din ambasada sau din tara nu facea nimic) si i-am implorat de-a dreptul sa ne ajute de urgenta in situatia arsilor. Unul dintre inimosii doctori din boardul spitalului, Stian Almeland, mi-a garantat ca, dimineata la prima ora, consiliul spitalului se va intruni sa ia o decizie in privinta ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi si ne vor contacta.

L-am sunat apoi pe secretarul de stat Dorel Sandesc, pe care l-am rugat sa scrie de urgenta un mail catre Stian, cu tot ce avem nevoie spunandu-i sa ceara maximul, pentru ca aveam garantia ca acesti oameni ne vor ajuta. Domnul Sandesc a comunicat oficial cu doctorii si a doua zi la pranz avea confirmarea ca o echipa formata din trei specialisti va zbura spre Bucuresti pentru a evalua si selecta pacinetii pentru transfer.

Ca sa fiu sincer, am avut impresia ca reactia celor din minister nu a fost una de bucurie. Totusi, doctorilor si mie nu ne-a pasat pentru ca scopul nostru era sa-i ajutam pe acesti oameni.

Pavel Popescu

Medicii eroi si haosul administrativ

Cand au ajuns cu totii in Romania, au inceput direct turul spitalelor pentru a evalua pacientii. Cuvantul care descrie cel mai bine ce se intampla atunci in sistemul administrativ, este de parere Pavel, este "haos":

"Am pronuntat cuvantul haos, deoarece, in opinia mea, acest cuvant descrie cel mai bine ceea ce se intampla in sistemul administrativ/managerial al asa-zisei celule de criza in cazul acestei tragedii. Din punct de vedere al organizarii, da, cred ca a fost un haos total inca din prima zi. Daca Guvernul/ministerele nu s-au mobilizat nici dupa sapte zile sa ceara ajutorul Comisiei Europene, cum am putea numi acest lucru?

Nu pot avea aceeasi parere negativa despre medicii romani si munca lor, ci din contra. In lipsa unui sistem administrativ profesional, au lucrat extraordinar, eroic as spune eu, si au fost laudati de medicii straini care au participat in acest demers".

Pavel nu a fost singurul tanar care a ajutat pe cont propriu. Multii altii i-au urmat exemplul. Sau tanarul roman a urmat exemplul altora, fara sa stie.

"Cu adevarat, multi romani mi-au urmat exemplul, as putea chiar spune ca eu am urmat exemplul unora dintre ei, fara sa stiu. De ce zic asta? Pentru ca au mai existat persoane care, inaintea sosirii mele cu medicii din Scandinavia, se mobilizasera si transferasera pacienti in Belgia, de exemplu.

Am fost extrem de impresionat de sutele de mesaje pe care le-am primit de la romanii din diaspora, dar si din tara, oameni care voiau sa ajute cu bani, cazare, donatii de tot felul sau rezolvau alte locuri pentru pacienti in spitalele din Europa. Am fost pur si simplu coplesit de atitudinea acestor oameni si acum realizez forta, empatia si dragostea de semeni pe care o poate genera o astfel de tragedie in randurile poporului nostru", ne-a mai declarat Pavel.

In Norvegia, din ce a aflat tanarul, evolutia starii de sanatate a pacientului care e internat in acest moment acolo e foarte buna. La fel si in multe alte locuri in care acesti pacienti evaluati de echipa de medici au fost transferati.

"Dupa ce tratamentul de 'urgenta' al acestor pacienti se va finaliza, ei vor avea nevoie de operatii complexe pentru refacerea pielii (transfer de piele, operatii estetice etc.), operatii ale caror costuri sunt imense. Cred ca va fi nevoie de sume mari de bani care sa vina in sprijinul acestor oameni, astfel incat ei sa aiba sansa de a trai o viata cat mai aproape de normalitate.

Pentru acest lucru, consider eu ca este imperativa crearea unui organism care sa fie un liant intre acesti romani cu inima mare doritori sa ajute si familiile pacientilor #Colectiv, organism care sa si comunice cat mai eficient cu toate partile implicate in procesul recuperarii pacientilor", este de parere tanarul.

Lectia dupa #Colectiv

Pavel spune ca avem multe lectii de invatat din episodul #Colectiv. Ca cetateni, trebuie sa invatam "lectia preventiei, lectia lucrurilor facute cu responsabilitate, lectia gandirii la binele comunitatii si nu al profitului mai presus de orice".

"Din punctul meu de vedere, autoritatile sau cei care ne conduc si au fost responsabili de managementul acestei situatii de criza au datoria de a invata lectia responsabilizarii, cea a transparentei, lectia unei comunicari cinstite si rapide cu cetateanul de rand. Cu totii avem de invatat enorm si doar asa vom putea preveni astfel de tragedii sau in cel mai rau caz, daca apar, vom sti sa le gestionam corect, ca intr-o tara civilizata. Coruptia ucide! Si, totusi, eu nu voi uita niciodata implicarea si dragostea de semeni care ii caracterizeaza pe fratii mei romani. Speranta mea intr-o Romanie noua a renascut odata cu gestul lor", conchide Pavel Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Pavel Popescu Colectiv, #solidaritate Colectiv voluntari , #incendiu club Colectiv