Dupa #Colectiv, pompierii au inchis zeci de obiective. Mai mult de jumatate s-au redeschis "pe propria raspundere"

Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 13:35
1863 citiri
Dupa #Colectiv, pompierii au inchis zeci de obiective. Mai mult de jumatate s-au redeschis "pe propria raspundere"
Foto: Arhiva Ziare.com

Din cele 106 obiective turistice, de divertisment si de cultura care au fost inchise de pompieri, la nivel national, dupa tragedia din Colectiv, 58 au fost redeschise in baza unei legi care permite reluarea activitatii pana la sfarsitul anului "pe propria raspundere", fara obtinerea autorizatiilor.

Dupa incendiul produs in 30 octombrie 2015 in clubul Colectiv, pompierii au primit competente sporite, printre care s-a numarat si inchiderea activitatii pentru obiectivele care nu sunt sigure in privinta sigurantei la incendiu, potrivit News.ro.

Sase luni de la #Colectiv: Nu am uitat. Ce s-a schimbat?

Potrivit unui raspuns al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), remis agentiei News.ro, 106 obiective au fost inchise la nivel national in baza noilor reglementari. 58 dintre acestea s-au redeschis in baza Legii 33/2016, care le-a permis sa isi reia activitatea "pe propria raspundere" pana la sfarsitul anului, fara sa obtina autorizatiile.

In Capitala, in urma tragediei din Colectiv cinci cluburi au fost inchise de pompieri. Unul dintre ele, clubul Princess, a anuntat pe Facebook ca organizeaza o "super-petrecere" de Revelion la scurt timp dupa ce pompierii pusesera sigiliul pe usa. Administratorii au fost acuzati ca cerusera redeschiderea spatiului doar pentru renovari prin care sa intre in legalitate. Pompierii au reclamat situatia Politiei, care a deschis un dosar de cercetare penala.

Timp de trei zile, dupa incendiul din clubul Colectiv, majoritatea localurilor din Bucuresti au fost inchise din initiativa administratorilor care au vrut asfel sa se solidarizeze cu victimele si familiile indurerate. Unele dintre acestea nu au fost redeschise nici pana astazi, asa cum este cazul clubului Expirat a fost inchis din initiativa patronilor, definitiv.

"Imi cer scuze si imi asum. Din 2003 am pus viata a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Si cate-odata si in timpul saptamanii. (...) Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Stiu ca o sa faca multi ani de puscarie. Ar fi trebuit sa ma ia si pe mine", a scris pe Facebook Andrei Sosa, patronul clubului Expirat la trei zile dupa incendiul din Colectiv.

Nu uitam #Colectiv: Marturiile cutremuratoare ale unei supravietuitoare, la sase luni de la tragedie

Un alt club inchis, in spatiul de la subsol, este Fire.

"Schimbarile nu prea poti sa le faci, ca nu te lasa legea. Nu prea poti sa faci mare lucru. Intotdeauna am avut doua iesiri, nu erau blocate. Aici vorbim strict de club, pentru ca noi functionam cu cele doua pub-uri. Nu aveam ce sa schimbam, ca eram destul de in regula si la momentul respectiv", a declarat pentru News.ro managerul clubului Fire din Bucuresti.

El spune ca a decis inchiderea clubului, aflat la subsolul imobilului din strada Gabroveni, ca urmare a faptului ca autoritatile au cerut sa fie respectate si mai multe prevederi.

"L-am inchis (clubul de la subsol, n.red.) pentru ca, dupa acel moment, au inceput sa fie alte cerinte si am preferat sa il inchidem, pentru ca nu avem hidrant si legea cere acest lucru, dar le vom remedia si vom redeschide", a mai spus managerul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#pompieri inchis localuri incendiu, #Colectiv localuri inchise , #incendiu club Colectiv