Incendiu in Colectiv Banicioiu, noi detalii despre raniti: 85 sunt in stare grava si critica

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 18:39
3236 citiri
Incendiu in Colectiv Banicioiu, noi detalii despre raniti: 85 sunt in stare grava si critica
Foto: Captura Digi24

In acest moment "84 - 85" de pacienti sunt in stare "grava si critica", a anuntat joi seara ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, referindu-se la victimele incendiului de vineri seara, din clubul Colectiv.

Acesta a tinut sa atraga atentia ca "starea lor evolueaza de la o ora la ora si se poate schimba si in mai bine si in mai rau". Insa, a punctat el, "se poate vorbi despre o evolutie liniara pentru cei mai multi dintre ei".

"In toate spitalele este aceeasi mobilizare, toata lumea e in dispozitive, sunt asigurate si garzile (...) Sunt efectuate vizite si discutii la fata locului, se verifica stocul. Incercam sa tinem toate lucrurile sub control", a mai spus Nicolae Banicioiu.

Potrivit ministrului Sanatatii, deja se poate vorbi despre echipe de medici "multinationale" care actioneaza in spitalele unde au fost aduse victimele incendiului. "Si la aceasta ora sunt in plina actiune in salile de operatii, la Terapie intensiva", a spus el.

"Le tinem tuturor pumnii si ne rugam la Dumnezeu", a mai spus Banicioiu, multumind tuturor pentru ajutor.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, tot joi seara, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca "daca se ofera sprijin din alte tari, acesta nu va fi refuzat".

"Am intrat in legatura cu alte tari si am primit oferte de primire a pacientilor in spitale de arsi", a spus acesta, mentionand insa ca astfel de locuri sunt putine in fiecare tara si ca de obicei sunt pastrate "pentru capacitatea nationala".

Printre tarile care s-au oferit sa ajute se numara Belgia, Olanda, Germania, existand si alte tari care pentru moment analizeaza aceasta posibilitate, a mai spus Arafat.

Incendiu in Colectiv Unui ranit i se va monta un plaman artificial

O echipa a sosit chiar joi din Bruxelles si deja lucreaza, evaluand toate cazurile pentru a stabili care pot fi preluate. Aceasta dispune, in Belgia, de 3 locuri de Terapie intensiva si 5 locuri pentru pacienti cu "gravitate intermediara". Arafat a mentionat insa ca echipa din Bruxelles a luat legatura si cu alte centre, asa ca numarul paturilor puse la dispozitie ar putea sa creasca.

Echipele de medici olandezi si germani vor face o selectie, pentru a stabili ce pacienti pot lua in spitalele din tarile lor, a mai anuntat Raed Arafat.

In ceea ce priveste criteriile de transfer, Raed Arafat a explicat ca in primul rand spitalul trebuie sa accepte pacientul, acesta trebuie sa fie transportabil, iar familia sa si el sa accepte riscul unei calatorii.

4 avioane pentru transportul la spitalele din strainatate

In ceea ce priveste transportul in alte tari, acesta se va face cu doua avioane Spartan puse la dispozitie de MAI (in care pot fi transportati 12 pacienti) si doua aparate SMURD, de cate un loc.

Secretarul de stat a calificat gesturile "colegilor din Europa" ca fiind extraordinare, afirmand ca vineri dimineata va reveni cu informatii legate de primele transferuri. "Tinta este sa evacuam spitalele care nu sunt centre de arsi si sa reechilibram bolnavii", a declarat el.

Potrivit lui Arafat, "joi pleaca al doilea pacient in Israel, finantat direct de oameni care vor sa ajute", iar miercuri a fost operat un pacient, in Romania, cu piele venita din Israel.

Intrebat cate paturi specializate pentru arsi exista la aceasta ora in Romania, Raed Arafat nu a oferit un raspuns punctual, enuntand insa spitalele in care pot fi primiti cei cu arsuri. Nicolae Banicioiu a explicat insa ca la nivelul Capitalei sunt 51 de paturi pentru arsi si 300 de chirurgie plastica.

Actualitate > Stiri > incendiu club Colectiv

Incendiu in colectiv: Un medic britanic trage un semnal de alarma. Cameron se gandeste cum sa ajute

Referitor la afirmatia unui parlamentar britanic, Anne-Marie Trevelyan, care a spus ca in Romania sunt disponibile doar 21 de paturi pentru arsi, Arafat a explicat ca este posibil sa acest lucru sa fie real, pentru ca nu sunt incluse si cele pentru chirurgie plastica si nu toate cele pentru "arsi mari" sunt ventilate. Acesta a mentionat insa ca toate paturile, inclusiv cele de la chirurgie plastica, au fost adaptate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ultimele detalii victime Colectiv, #raniti Colectiv stare, #bilant victime Colectiv, #medici straini victime Colectiv , #incendiu club Colectiv