Incendiu in Colectiv Stingatoarele de pe piata sunt un pericol public. Pot exploda!

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 19:45
2051 citiri
Incendiu in Colectiv Stingatoarele de pe piata sunt un pericol public. Pot exploda!
Foto: Ziare.com

Cererea de stingatoare a crescut foarte mult in urma tragediei din clubul Colectiv, insa piata este invadata de produse de proasta calitate, periculoase, din cauza lipsei controlului din partea autoritatilor, potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Stingatoare, Constantin Toma.

"Produsele sunt un pericol public. Ar trebui sa se discute ce inseamna ca stingatoarele sunt foarte proaste. In Israel s-a facut puscarie pe treaba asta. Pe vremea lui Ceausescu trimiteam stingatoarele din fabrica cu receptie militara. In momentul acesta, ce se vinde pe piata sunt produse contrafacute. (...) S-a vorbit despre un stingator de tip spray in cazul Clubului Colectiv. S-au dus cu un stingator de masina si s-a fasait. Nu a putut sa faca nimic", a declarat Toma.

Incendiu in Colectiv Mesaj de condoleante de la papa Francisc

Constantin Toma, care este proprietarul grupului de firme Romet, cu afaceri anuale de cateva sute de milioane de euro, mai spune ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si ISCIR nu controleaza calitatea produselor pentru stingerea incendiilor.

"Este absolut incredibil. Pompierii nu-si fac treaba deloc. Au structura de supraveghere a pietei - IGSU. Am fost si personal, ca presedinte al asociatiei, am facut si un ONG pentru treaba asta. Am fost inclusiv la comandantul pompierilor. L-a chemat pe cel de la supravegherea pietelor - un maior, sunt vreo doi pe toata tara, maiorul si inca unul. Nu fac absolut nimic. Mai este o structura care se numeste ISCIR, pentru supravegherea pietei din partea Ministerului Economiei, care nu verifica nimic", a spus Toma.

Incendiu in Colectiv: Un alt club din Bucuresti se inchide - ce solicitare a facut catre ISU

Stingatoarele lucreaza la o presiune de 24 de bari si pot exploda oricand, pentru ca nu respecta nicio legislatie, nicio prescriptie tehnica, a mai sustinut presedintele Asociatiei Producatorilor de Stingatoare.

Potrivit acestuia, din China se importa peste 90% dintre stingatoare si materialele folosite de fabricile care produc in Romania, multe cu actionariat chinez.

Grupul Romet a deschis in 2012 o fabrica la Buzau pentru a produce stingatoare, conform standardelor din vestul Europei, insa importurile de produse necontrolate au dus la inchiderea fabricii dupa numai doi ani.

"Am zis ca facem fabrica de stingatoare la Buzau si rupem tot. Dar daca organele statului nu-si fac datoria, ne-am rupt noi. E o investitie de patru milioane de euro la care acum ne uitam. (...) La nivel de calitate am avut certificat de la cel mai al dracu laborator din Europa, care e in Germania. (...) Am putea da drumul din nou, dar trebuie sa se ceara si stingatoare bune pe piata. Este exact cum a spus presedintele si cum a scris si presa - e legat de coruptie, de incompetenta si, as spune eu, si de lene a statului care trebuie sa vina in control pe treaba asta", a declarat seful asociatiei.

Incendiu in Colectiv Club din Bucuresti, mesaj catre clienti: Am preferat sa existam pentru cei ce au nevoie de noi

El mai spune ca Guvernul trebuie sa inaspreasca legislatia si in privinta calitatii echipamentelor pentru stingerea incendiilor, pe langa verificarile care trebuie sa ateste existenta acestora.

In prezent, cererea vine din zona privata, de la restaurante, cluburi si alte firme, dupa ce in trecut comenzile din partea acestora au fost foarte mici, "pentru ca nu-i controla nici dracu'", a spus el.

In urma tragediei din Clubul Colectiv, vanzarile de produse pentru stingerea incendiilor au crescut puternic, dar in principal pe segmentul de stingatoare, a declarat, marti, directorul general al distribuitorului de produse pentru stingerea incendiilor Multilogic, Dragos Grijeicu. Firma distribuie produse prin intermediul mai multor site-uri.

"Cererea a crescut foarte mult, iar lumea suna continuu. S-a creat o isterie. In general, se cumpara stingatoare, sprinklere-le sunt instalatii serioase. Suna oameni cu afaceri cum ar fi restaurante, baruri sau gradinite si care vor trei, cinci sau zece stingatoare. Au sunat si de la mai multe universitati si chiar unitati militare, care au nevoie sa faca revizia anuala", a afirmat el.

In urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#stingatoare incendiu club Colectiv, #stingatoare incendiu China, #incendiu club Colectiv , #incendiu club Colectiv