Medic din Germania, unei supravietuitoare din Colectiv: Asa cicatrice am vazut doar la raniti in conflicte armate, tratati cu improvizatii

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 20:21
16283 citiri
Medic din Germania, unei supravietuitoare din Colectiv: Asa cicatrice am vazut doar la raniti in conflicte armate, tratati cu improvizatii
Foto: Arhiva Facebook/Alexandra Furnea

Alexandra Furnea, unul dintre supravietuitorii incendiului din Colectiv, povesteste, la aproape 3 ani de la tragedie, suferintele pe care inca le indura. Spune ca inca viseaza flacarile si momentele de teroare din seara de 30 octombrie, dar ce ii chinuie si mai mult noptile sunt amintirile modului in care a fost tratata in spitalele din Romania.

Alexandra spune ca situatia nu doar ca nu s-a schimbat in bine in cei trei ani care au trecut de la tragedie, dar chiar s-a inrautatit. Spitalele care pe hartie spun ca trateaza arsi au inceput sa refuze ranitii, pentru a se acoperi, pacientii sunt trimisi acasa cu plagi deschise ca sa nu riste sa se suprainfecteze in spital si nu sunt nici informati si nici consiliati in legatura cu tratamentul lor.

"Situatia arsilor s-a inrautatit in Romania dupa anul 2015. Se intampla frecvent ca spitalele 'de specialitate' sa nu primeasca raniti. Se stiu cu musca pe caciula dupa Colectiv si prefera sa minta ca nu au locuri. Cada verde de la Arsi este inca pe pozitii. Chiar acum, o infirmiera surmenata, prost-platita si depasita de situatie incearca sa spele pacientul asa incat acesta sa nu moara de durere. Sufera si ea, uneori plange de mila, dar sufera mai ales bolnavul. Ea nu are autoritatea necesara sa ceara o schimbare, iar sefilor ei nu le pasa. Ranile se infecteaza si grefele mor, ca multi dintre pacienti. Daca omul supravietuieste si plaga se vindeca intr-un tarziu, raman in urma cicatrice monstruoase.

Oamenii sunt externati cu plagi deschise de teama sa nu se suprainfecteze. Pleci fara sa fii informat cu privire la vreun protocol de ingrijire si fara o reteta medicala. In acte scrie ca esti vindecat. De fapt, esti plin de rani si de microbi. A fost si cazul meu. Dupa ce am ajuns acasa, am platit o asistenta sa vina sa ma spele si sa ma panseze. Primul lucru pe care l-a facut cand mi-a vazut plagile deschise de pe corp a fost sa o trimita pe mama la farmacie ca sa cumpere Colistin pulbere, un antibiotic foarte puternic. Mama a gasit si a cumparat. Farmacista i-a dat medicamentul fara reteta pentru ca stia ca imi este necesar.

Timp de doua luni dupa externare, asistenta a venit aproape in fiecare zi, m-a spalat in cada de acasa, mi-a dezinfectat ranile cu solutie de Colistin si m-a pansat. Mama plangea, dar eu nu mai aveam lacrimi. Voiam doar sa se termine odata. Daca nu apelam la aceasta femeie, ajungeam din nou in spital. Ei, nu medicilor, ii datorez faptul ca, dupa patru luni de chin, am putut sa fac un dus fara sa vars de durere.

Apoi a urmat recuperarea. Un sir de improvizatii intr-un mediu necorespunzator. Am intalnit o fizioterapeuta ambitioasa si sufletista care si-a facut o misiune din a ma "repara". L. a luptat pentru mine si m-a ajutat sa devin cat de cat independenta. Cand si-a dat seama ca nu se mai poate face nimic pentru vindecarea mea in spitalul in care lucra, m-a incurajat sa plec in Germania", povesteste, pe Facebook, Alexandra Furnea, care aminteste ca in 2015, ministrul Sanatatii de atunci, Nicolae Banicioiu, sustinea ca "avem conditii ca in Germania".

Scapati din razboiul de 30 de ani impotriva coruptiei

Tanara povesteste si care a fost reactia medicului din Germania cand i-a vazut cicatricile.

"Veti avea nevoie de o perioada lunga de recuperare medicala si de foarte multe operatii, imi explica medicul german. Asemenea cicatrice ca ale dumneavoastra si ca ale colegilor dumneavoastra am vazut doar la pacienti sositi din zone afectate de conflicte armate. Suferisera arsurile intr-un atac sau in lupta si, pana sa ajunga intr-un centru specializat, fusesera tratati cu improvizatii, bai in apa sarata si alte asemenea nascociri. Imi pare tare rau...

Imi vine sa ii spun ca si noi tot dintr-un razboi am scapat. Acelasi pe care Romania il duce de 30 de ani incoace impotriva coruptiei si caruia i-am cazut victime toti cei care am fost nenorociti de sistemul medical de stat, distrus de furturile lor", mai scrie tanara.

Alexandra Furnea isi aminteste si de reactia pacientilor din Germania cand au auzit prin ce a trecut.

"Prima data cand am povestit pacientilor de aici despre felul in care am fost tratati in tara, s-a facut liniste la masa. Niciunul dintre ei nu auzise despre cazi verzi din cauciuc sau igiena a ranilor facuta prin dusuri fara anestezie. Niciunul nu fusese infectat cu 3, 4 bacterii multirezistente. Niciunul nu si-a impartit salonul cu altcineva. Niciunul nu a mers pe hol la toaleta.

Grefele lor de piele erau netede si cei mai multi isi aminteau vag de durerile din timpul perioadei acute. Fusesera sedati sau in coma indusa. E firesc aici, mi se spune. Medicii cred ca socul durerii te poate chiar ucide, asa ca fac tot ce pot ca tu sa nu simti nimic. Nu vor sa te traumatizeze.

Din 2016 si pana acum, am continuat sa frecventez clinica de recuperare medicala din Germania. Am obtinut rezultate foarte bune, dar mai e inca un drum lung de parcurs. Am pierdut sirul operatiilor odata ce am ajuns la a 15-a. Nu stiu de cate voi mai avea nevoie ca sa ma simt cat mai aproape de normal. Doctorii din strainatate au spus ca ma asteapta o viata intreaga de reparatii. Potrivit legii, noi ranitii mai avem doar doi ani la dispozitie. Dupa aceea...nu stiu ce va fi.

Nu sunt doar eu in aceasta situatie. Suntem cateva zeci de oameni mutilati de incendiul din Colectiv. Insa ceea ce ne-a anulat orice sansa la un proces normal de vindecare nu a fost focul, ci ceea ce am patimit in spitale dupa accident: infectiile, lipsurile, improvizatiile, nepriceperea personalului medical, conditiile insalubre si stilul inapoiat de ingrijire", mai scrie Alexandra Furnea.

Infernul din spital, cel putin la fel de sfasietor ca acela dezlantuit de foc

Tanara spune ca Romania condamna victimele incendiilor la suferinte groaznice si chiar la moarte.

"Nu avem spitale pentru arsi. Medicii refuza in continuare transferul in strainatate in perioada acuta, desi supravietuirea ranitului depinde de asta. Nu avem recuperare pentru arsi. Sistemul ii trimite acasa dupa 14 zile de fizioterapie. Nu avem ingrijire post-acuta pentru arsi. Oamenii dezvolta cicatrice bolnave si ulcere care devin in timp cancer. Nu avem NIMIC pentru arsi. Au trecut 3 ani de la Colectiv.

Chiar si acum, dupa tot acest timp, nu trece nicio duminica fara sa ma gandesc ca lunea este zi de baie la Spitalul de Arsi. Nu trece nicio zi de luni fara sa fiu recunoscatoare ca am scapat din acel infern, cel putin la fel de sfasietor ca acela dezlantuit de foc.

Nu. Viata nu merge inainte si Colectiv nu este doar un incendiu dintr-un club, petrecut in data de 30 octombrie 2015. Colectiv este in fiecare zi in multe spitale din Romania. In multe institutii din Romania. In multe suflete din Romania. Colectiv este de fiecare data cand un om moare pentru ca medicamentul de care are nevoie nu este de gasit. Romania, Colectiv nu este doar al nostru, al celor care am fost acolo sau al celor care am pierdut oameni. Este si al tau", mai scrie tanara.

Aceasta a atasat si cateva pagini din scrisoarea medicala, in care se arata cate infectii a contractat in spital, timp in care familia ei era asigurata ca totul merge bine.

"Acelasi lucru li s-a spus si parintilor care acum sunt orfani de copii", conchide Alexandra Furnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Alexandra Furnea incendiu Colectiv, #medic Germania cicatrice incendiu colectiv , #incendiu club Colectiv