Noi dovezi: Buretele din #Colectiv, ieftin si de proasta calitate

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 20:49
4274 citiri
Noi dovezi: Buretele din #Colectiv, ieftin si de proasta calitate
Foto: Facebook/Goodbye to Gravity

Au aparut noi dovezi care arata neregulile privind amenajarea clubului Colectiv, care a ars in seara zilei de 30 octombrie, iar 63 de persoane care se aflau la concertul trupei Goodbye to Gravity au murit.

Facturile obtinute de Digi 24 arata ca buretele cu care era izolat fonic clubul nu avea nicio caracteristica ignifuga. In plus, era de opt ori mai ieftin decat un burete rezistent la incendiu.

Calitatea indoielnica a materialelor este confirmata si de rezultatele expertizei realizate la cererea Parchetului General.

Incendiu in Colectiv Expert: E posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile

#Colectiv: Buretele de pe tavan NU era imbibat cu substante inflamabile

Pe una dintre facturile din dosarul Colectiv, primul produs achizitionat este "burete gri antracit". Firma care s-a ocupat de amenajarea clubului a livrat 82 de metri patrati de burete, care au costat 811 lei, adica 9,9 lei pe metru patrat.

Materialul respectiv nu mai exista pe site-ul firmei, iar buretii ignifugi costa de pana la opt ori mai mult decat cel folosit pentru izolarea incaperii in care zeci de tineri au ars de vii, dupa ce buretele s-a aprins de la artificiile de pe scena.

"Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este in toate studiourile posibile din Romania, numai ca e plan, ca a fost mai ieftin. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere, nu sa ii dai foc", declara reprezentantul societatii de amenajari, a doua zi dupa incendiu.

Incendiu in Colectiv Un pompier explica de ce flacarile au cuprins clubul atat de rapid: Era mai bine in Iad decat acolo

Acum, barbatul nu a mai putut fi contactat pentru a comenta noile informatii aparute in presa. El si trei angajati ai firmei au fost audiati de procurori, carora le-au spus ca patronii clubului au ales buretele respectiv pentru ca era mai ieftin. Insa varianta actionarului majoritar este alta.

"Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan, stiam de la constructor ca era ignifugat. La momentul respectiv, din discutia pe care am avut-o cu constructorul, am vrut sa alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte in sala. Nu ne-a interesat pretul atunci cand am ales buretele", le-a spus Alin Anastasescu anchetatorilor.

Intrebarea la care nu s-a gasit inca un raspuns clar este cine ar fi trebuit sa verifice daca localul a fost corect amenajat. Expertul desemnat de Parchetul General a scris in raport ca tragedia ar fi putut fi evitata daca institutii precum Primaria Sectorului 4, ISU Bucuresti sau Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) ar fi facut controale in club si in perioada renovarilor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#burete Colectiv, #burete Colectiv ieftin, #burete Colectiv proasta calitate , #incendiu club Colectiv