Raed Arafat a vorbit, la Bruxelles, despre interventia dupa tragedia de la #Colectiv

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 15:11
2332 citiri
Raed Arafat a vorbit, la Bruxelles, despre interventia dupa tragedia de la #Colectiv
Foto: Facebook/Raed Arafat

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit, la Bruxelles, despre interventia de salvare care a avut loc dupa tragedia de la Colectiv.

Arafat mentioneaza duminica, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca, aflat in misiune la Bruxelles, joi, 4 februarie, a fost invitat de colegii sai de la Universitatea Libera din Bruxelles sa faca o prezentare despre interventia care a avut loc la clubul bucurestean, "care sa includa lectiile invatate si aspectele deosebite care au caracterizat interventia si managementul pacientilor din tragedia respectiva".

Incendiu in Colectiv Arafat: Nu s-a gresit la interventie, s-a gresit din partea celor care arata cu degetul (Video)

"Prezentarea mea s-a axat pe aspectele legate de interventia, managmentul la UPU si transferul international al pacientilor fara sa fie neglijate si aspectele mediatice si de manipulare si dezinformare care au aparut pe parcursul zilelor ce au urmat tragediei, cum a fost povestea cu cadavrele ascunse, de exemplu. Prezentarea mea a fost urmata de doua prezentari ale colegilor belgieni de la Spitalul Militar care au explicat rolul lor in selectia si tratamentul pacientilor", spune Arafat in postare.

Potrivit acestuia, dr. Van Trimpont, medic specializat si in medicina de dezastre, "a explicat unei doamne, de origine romana, care este diferenta intre o interventie la un caz obisnuit si una la o catastrofa, mentionand ca o interventie la o catastrofa nu are cum sa fie perfecta si este caracterizata printr-o discrepanta intre resurse si nevoi".

El a continuat spunand ca, din ce a auzit si a vazut, considera ca interventia a fost una "optima in conditiile date si ca multe tari nu ar fi reusit sa reactioneze la acelasi nivel cum au reactionat serviciile de urgenta si autoritatile Romane".

Raed Arafat: Interventia in cazul Colectiv a fost adecvata

Doar cuvinte frumoase despre sistemul de urgenta din Romania

De asemenea, Arafat sustine ca prof. Todorov, de origine bulgara, "profesor cunoscut in medicina de urgenta, a subliniat faptul ca Romania a avansat mult fata de alte tari si a avut de zis numai cuvinte frumoase la adresa Romaniei si a sistemului de urgenta din Romania".

"Unul din colegii de la Spitalul Militar din Bruxelles a subliniat faptul ca pacientii erau bine ingrijiti in Romania si a explicat modul de selectie al pacientilor si modul de colaborare intre autoritatile romane si cele belgiene. El a subliniat faptul ca primul contact cu Spitalul Militar s-a efectuat chiar incepand cu ziua de duminica, deci la o zi dupa tragedie, si a explicat pregatirile complexe care trebuiau efectuate ca sa primeasca pacientii romani", a notat Arafat.

Incendiu in Colectiv Ce ar fi facut Arafat daca ar fi avut un copil in situatia ranitilor din club

Acesta a tinut sa explice ca pacientii mari arsi pot fi transferati pe distante lungi fie in primele ore, ce era imposibil in noaptea de vineri spre sambata, fie dupa ce se stabilizeaza la cateva zile, exprimandu-se parerea ca transferul pacientilor din Romania catre Belgia s-a efectuat la momentul optim.

"Astfel de schimburi de experienta intre noi si colegii din alte tari ne fac sa stim unde ne situam in comparatie cu altii, sa invatam din experienta altora si sa incercam sa fim mereu mai buni si mai performanti. S-a observat, in sens pozitiv, si modul in care sistemul nostru este integrat si cum functionam sub o singura umbrela comparativ cu alte sisteme", scrie Arafat.

El mentioneaza ca prezenti in sala au fost reprezentanti de la Ministerul Sanatatii din Belgia, de la Spitalul Militar, care a preluat o parte din pacientii transferati afara, de la Pompierii din Bruxelles, precum si medici si asistenti din spitalul Erasme si din alte spitale. "Au mai participat colegi care au fost cu mine la intrunirea NATO care am avut-o in cursul zilei respective", noteaza secretarul de stat in MAI.

Incendiu in Colectiv Ce lectie a invatat Arafat dupa tragedie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Arafat Colectiv, #Arafat intrventie Colectiv , #incendiu club Colectiv
Comentarii