Raport #Colectiv: Din cauza ventilatiei defecte, focul a fost amplificat de aproape sapte ori (Video)

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 21:33
2775 citiri
Raport #Colectiv: Din cauza ventilatiei defecte, focul a fost amplificat de aproape sapte ori (Video)
Foto: Arhiva/Ziare.com

Un raport de expertiza realizat de Institutul National de Expertiza Criminalistica (INEC) arata ca flacarile din clubul Colectiv au fost de aproape sapte ori mai violente decat in mod normal din cauza unei instalatii de ventilatie aspiranta care a cedat in momentul in care a izbucnit incendiul.

Potrivit suplimentului de expertiza intrat in posesia Mediafax, in functiune, in momentele tragediei, a ramas doar sistemul care aducea aer din exterior, ducand la amplificarea focului.

In raport se arata ca in clubul Colectiv functionau doua sisteme de ventilatie, unul aspirant, care scoatea substantele in exteriorul cladirii, si un altul care aducea aerul proaspat. Astfel, cand sistemul de ventilatie aspirant a cedat, la cateva secunde dupa izbucnirea incendiului din 30 octombrie 2015, sistemul ramas in functiune nu a facut decat sa aduca oxigen in interior, alimentand flacarile.

"Sistemul de ventilatie a avut un rol determinant in ceea ce priveste regimul aerodinamic pe perioada desfasurarii procesului de ardere din incinta clubului Colectiv. Turbulentele devin mult mai pronuntate in cazul utilizarii doar a ventilatorului de introducere a aerului proaspat, respectiv a prezentei in interior a unei presiuni calorice", se arata in raport.

Raport final al expertilor in cazul #Colectiv: Cu ce viteza s-a propagat incendiul

"Considerand valorile vitezelor de propagare a frontului de flacara, pe cele trei directii analizate, rezulta o viteza medie de propagare de 0.56 m/s. Avand in vedere caracterul pulsatoriu al propagarii frontului de flacara, pe anumite portiuni din interiorul celulelor delimitate de grinzile principale si secundare ale tavanului, vitezele frontului de flacara au depasit valoarea medie aratata mai sus, ajungand temporar la valoarea de 3,5 m/s", se precizeaza in document.

Arafat compara interventia de la #Colectiv cu incendiul din SUA cu 96 de morti: Si-a dat nota 9

Ambele sisteme de ventilatie fusesera montate in perioada in care clubul se numea Guantanamo, cei trei administratori preluand spatiul cu aceste utilitati, au declarat acestia in fata procurorilor.

Pe 23 martie criminalistii au ridicat noi probe atat din clubul Colectiv, cat si din clubul Salsa, situat alaturi, se arata in raport. La testele facute pe aceste probe s-au gasit substante toxice care nu au fusesera depistate la expertize.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#raport Colectiv sisteme ventilatie, #viteza propagare flacari Colectiv, #foc amplificat ventilatie defecta Colectiv, #rapoarte incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv