Secretar de stat la Sanatate: Lasati-ne sa lucram! Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 16:18
3294 citiri
Secretar de stat la Sanatate: Lasati-ne sa lucram! Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica
Foto: Hepta.ro

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a declarat, marti, ca face un apel la cei care critica oamenii din MS si medicii sa ii lase sa lucreze in liniste si, dupa ce vor trata si ajuta ranitii internati in spitale, sa faca ce vor, chiar si sa ii "arda in piata publica".

Declaratiile au fost facute dupa ce Alianta Medicilor a aratat, intr-un comunicat de presa, ca ministrul demisionar Nicolae Banicioiu, profesorul dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat si profesorul dr. Dan Enescu au incercat sa musamalizeze situatia reala in cazul ranitilor in incendiul din Colectiv si competenta in ce priveste ingrijirea acestora.

Alianta Medicilor a subliniat ca are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupa direct de persoanele ranite in incendiu, afirmand: "Ei sunt eroii nenumiti, in ciuda problemelor provocate de managerii sanatatii romanesti".

Alianta Medicilor: In Romania nu avem conditii de a trata marii arsi. Banicioiu si Arafat au incercat sa musamalizeze

Dorel Sandesc a spus marti in fata Spitalului Floreasca, unde a facut declaratii impreuna cu o echipa de medici din Germania, ca specialistii din strainatate care au venit sa vada pacientii raniti in incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a facut pentru salvarea acestora, iar la polul opus este "corul denigrarilor".

Incendiu in Colectiv: De ce au fost trimisi ranitii asa tarziu in strainatate

In acest context, Sandesc a spus ca vrea sa faca un apel: "Va rugam foarte mult, lasati-ne sa lucram! Lasati-i pe cei care pot si vor sa ne ajute si, dupa ce vom termina de tratat si, daca putem, de salvat acesti oameni, puteti sa faceti ce vreti, puteti sa ne ardeti in piata publica! Dar acum, va rugam, lasati-ne sa lucram!".

Secretarul de stat a spus ca in fata tragediei pe care o traieste poporul roman sunt "doua oglinzi paralele", a profesionistilor internationali, care aprecizaza tot ce s-a facut pentru raniti, si a societatii romanesti, in care realitatea apare total diferit.

"De-o parte este oglinda profesionistilor, a unor profesionisti internationali, o oglinda obiectiva, neutra si curata. In aceasta oglinda, dupa cum ati vazut, cuvantul cel mai frecvent utilizat de toate cele opt delegatii din cele mai dotate sisteme sanitare este impresionant.

Acesti colegi au apreciat tot ceea ce s-a facut, faptul ca spitalele au cu ce sa ii trateze pe pacienti, profesionalism, devotamentul, colaborarea profesionistilor. De partea cealalta, este oglinda societatii romanesti, in care imaginea acestei realitati este total diferita. Din pacate, dincolo de marea majoritate a romanilor, care au manifestat o extraordinara solidaritate, constatam ca exista si o avalansa de injurii, critici, jigniri la adresa noastra.

Noi, doctorii din saloane, personalul medical, doctorii din minister, ne ocupam de niste fiinte fragile, aflate intre viata si moarte si, din pacate trebuie sa facem aceata munca atat de grea si solicitanta sub injuraturi, sub tipete, sub ploaie de pietre", a mai declarat Dorel Sandesc.

Incendiu in Colectiv - Scrisoare deschisa catre Guvern: Activati Mecanismul UE pentru dezastre!

El a adaugat ca in acest "cor al denigrarilor nemeritate" se afla si colegi, iar unii vor "capul lui Raed Arafat, al profesorului Lascar, al profesorului Enescu, al ministrului Banicioiu, al meu, al tuturor".

"O coada de topor din Iasi, cu pieptul umflat - si cred ca stiti la cine ma refer -, desi este de specialitate, nu a facut bine sa isi miste trupul si sa vina pana aici, sa ofere ajutor, asa cum au facut-o zeci de colegi din strainatate, ci si-a permis sa verse laturi pe ceea ce fac colegii lui aici in Bucuresti, fara a sti de fapt care este realitatea, cea care a fost spusa de acesti profesionisti care au cunoscut-o.

Acelasi lucru s-a repetat si cu alti colegi care si-au exprimat frustrarile pentru diversele probleme, acuzandu-ne pe noi. (...) Va intreb: Cine va ramane sa trateze acesti pacienti? Totul seamana cu o trista mineriada impotriva unui grup de oameni care fac tot ce pot ei, in limitele umane pe care le au, pentru a trata si salva niste pacienti", a mai spus Sandesc.

Acelasi tratament ca in Germania

Medicii din Germania care au fost impreuna cu secretarul de stat la Spitalul Floreasca si in alte unitati sanitare unde sunt internati raniti in incendiul din Colectiv au spus ca acesti pacienti au primit acelasi tratament pe care l-ar fi acordat si ei in Germania.

Acestia au aratat ca ceea ce au facut medicii romani este incredibil, pentru ca au tratat 180 de oameni, au lucrat fara oprire si au facut o treaba extraordinara.

Medicii din Germania au mai spus ca ar fi 4-5 pacienti care trebuie transferati.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. In 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numarul victimelor ajungand, marti, la 48.

In spitalele din Capitala mai sunt internate, marti, 76 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 in stare critica si grava.

Alti 34 de raniti in incendiul din Colectiv au fost transferati in unitati sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda Israel, Austria, Norvegia si Elvetia, dintre care patru au decedat, potrivit Ministerului Sanatatii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Sandesc Ministerul Sanatatii raniti incendiu, #Ministerul Sanatatii raniti incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv