The Economist face radiografia Romaniei ultimelor zile: Responsabilitatea colectiva

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 09:51
4566 citiri
The Economist face radiografia Romaniei ultimelor zile: Responsabilitatea colectiva
Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Schimbarea premierilor in Romania nu e ceva special, insa schimbarea lor din cauza coruptiei si a incompetentei reprezinta ceva fara precedent. Pe de alta parte, ideea de a reforma tot sistemul politic disfunctional reprezinta o perspectiva intimidanta si indepartata, se arata intr-un articol publicat de The Economist.

Insa de la demisia lui Victor Ponta din functia de prim-ministru, romanii incep sa indrazneasca sa fie optimisti, dupa 25 de ani de progrese sporadice in intarirea institutiilor si apararea legii.

The Guardian: Nu demisia lui Ponta e stirea, ci cum romanii au transformat tristetea si frustrarea in solidaritate

Cauza acestor schimbari o reprezinta tragedia de la clubul Colectiv din Bucuresti, in urma careia au murit 54 de persoane, iar alte victime se afla internate in spitalele din Capitala si din strainatate cu arsuri grave, amintesc jurnalistii The Economist.

Incendiu in Colectiv: Bilantul negru ajunge la 54 de morti, dupa ce un tanar de 22 de ani a murit

Potrivit sursei citate, acest dezastru simbolizeaza multe dintre aspectele care au tinut Romania pe loc:

  • iresponsabilitatea (folosirea artificiilor intr-un subsol cu izolare fonica din polistiren) ;
  • incompetenta (clubul era prost condus, iar iesirile de urgenta nu erau corespunzatoare) ;
  • aparenta coruptie (cladirea nu avea toate avizele necesare, dupa cum arata primele informatii).

Dupa acest incendiu, romanii au iesit in strada cu miile, organizand cele mai mari proteste de la prabusirea comunismului.

Ponta si Piedone au demisionat, protestele au continuat - Aproape 100.000 de romani, in strada (Galerie foto & Video)

Sub sloganul "Coruptia ucide", ei au cerut demisii si condamnari, precum si reducerea numarului de parlamentari, noi legi anti-coruptie si salarii mai mari pentru oficiali, pentru a reduce tentatia de a accepta mita, arata The Economist.

Revolta romanilor in imagini: "Ne-am ars cu voi, vrem altii noi" sau "Daniel, te lepezi de sutana?" (Galerie foto&video)

Pe un banner in Piata Universitatii, punct fierbinte al revolutiei de la 1989, scria: "In 1989 am luptat pentru libertate, astazi luptam pentru justitie".

Patriarhul Daniel a transmis ca tinerii ar fi mai in siguranta in biserici decat in cluburi de noapte. El si-a cerut scuze dupa o saptamana, aminteste The Economist.

Incendiu in Colectiv Patriarhul Daniel cere iertare tinerilor: Ii iubim si pe cei care nu vin la biserica (Video)

DNA, cea mai respectata institutie. Ponta e una dintre "victime"

Victor Ponta, premierul de atunci, a demisionat pe 4 noiembrie, devenind primul sef de Guvern in era post-decembrista care si-a depus mandatul la presiunea strazii, arata jurnalistii The Economist omitand demisia lui Emil Boc din 2012.

Rasturnarea puterii reprezinta apogeul unei batalii anticoruptie pornite in 2003, odata cu infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Desi sistemul juridic este inca rezistent la reforme, DNA e una dintre cele mai respectate institutii din Romania. Sprijinita puternic de UE si SUA impotriva atacurilor politice interne, anul trecut au fost condamnati 24 de primari, 5 parlamentari, doi fosti ministri si un fost premier, precum si alte o mie de persoane, rata condamnarilor fiind de 90%. DNA e condusa de Laura Codruta Kovesi, in varsta de 42 de ani.

DNA il are in vizor si pe Victor Ponta. O investigatie de 4 luni a condus la trimiterea lui in judecata, pentru fapte de dinaintea carierei de politician. Fostul premier a negat acuzatiile si a sustinut ca procurorul de caz are o vendeta personala.

Fals cu copy-paste: Ponta ar fi copiat inclusiv greselile de ortografie de la angajatii lui Sova

Ciolos ar putea face o schimbare

In locul lui Ponta, presedintele Klaus Iohannis - de etnie germana - l-a numit pe Dacian Ciolos, fost comisionar european pentru Agricultura. Pornind de la presupunerea ca Executivul sau va primi votul de incredere in Parlament, Ciolos va conduce Guvernul pana la alegerile generale de la finalul anului viitor.

Dacian Ciolos s-a intalnit cu liderii de partide: Cine il sustine si cine asteapta sa vada lista de ministri

In aceasta perioada, el ar putea forma nucleul unei noi grupari, aducand protestatarii pe scena politica, considera The Economist.

"Fete noi la conducere si o stare de intoleranta a populatiei sunt conditii necesare pentru ca Romania sa se transforme intr-o tara europeana moderna. Insa ele nu sunt si suficiente. E greu sa pui bazele unor institutii intr-un stat care nu are nicio istorie in acest sens. Doar intrebati-i pe greci", conchid jurnalistii citati.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#The Economist proteste Colectiv, #The Economist Ciolos premier, #Ciolos premier , #incendiu club Colectiv
Comentarii