Incendiu in Club Colectiv Banicioiu, celor care vor sa doneze sange: Eforturile sa fie conservate si pentru zilele urmatoare

Sambata, 31 Octombrie 2015, ora 09:49
2318 citiri
Incendiu in Club Colectiv Banicioiu, celor care vor sa doneze sange: Eforturile sa fie conservate si pentru zilele urmatoare
Foto: Antena 3

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, face un apel catre populatie sa nu aglomereze centrele de transfuzii, precizand ca necesarul de plasma si sange pentru victimele incendiului de la Club Colectiv "este asigurat in momentul de fata" si ca "efortul trebuie conservat" pentru zilele urmatoare.

"Facem insa un apel pentru a nu crea aglomeratie si pentru a conserva eforturile si pe zilele urmatoare cand vom avea nevoie de cantitati suplimentare de sange. Deci sa nu ne ducem toti in momentul de fata, ci sa conservam efortul pentru zilele urmatoare. In momentul de fata este asigurat necesarul si vreau sa va spun ca sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor sa doneze sange: este centrul din strada Constantin Caracas, numarul 28, care este deschis astazi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineata si centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineata", a declarat ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu, sambata dimineata, la Palatul Victoria.

Tragedie intr-un club din Bucuresti: zeci de morti si raniti - urmariti cele mai noi informatii despre acest subiect in format LIVE text pe Ziare.com

Totodata, ministrul Sanatatii a subliniat ca solidaritatea bucurestenilor este "de apreciat".

"Solidaritatea bucurestenilor este extraordinara si de apreciat. Noi am comunicat ca ii asteptam pe oameni sa doneze de la ora 8:00 de dimineata, foarte multi dintre ei venit inca de azi-noapte si, practic, centrul de transfuzii Bucuresti a fost deschis de la 01.30 de azi-noapte", a aratat Banicioiu.

Apeluri de mobilizare pentru donare de sange au fost lansate pe Facebook, vineri noapte, oamenii fiind indemnati sa ajute astfel persoanele ranite in incendiul izbucnit in clubul Colectiv din Capitala, soldat cu 27 de morti si aproximativ 200 de raniti.

Astfel, pe pagina "Si eu donez", pe langa mesaje de mobilizare pentru donarea de sange, a fost postat si un link cu centrele de transfuzii din tara.

"Tragedie in aceasta seara, in Capitala! Sunt aproape 180 de raniti la toate spitalele din Bucuresti. Mergeti si donati sange pentru ei. Au nevoie de ajutorul nostru. DATI MESAJUL MAI DEPARTE!", se arata pe pagina respectiva de Facebook.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara pentru MEDIAFAX ca oamenii pot dona sange pentru victimele incendiului incepand de sambata dimineata, la Centrul de Transfuzii din Bucuresti si la Spitalul Universitar.

Sambata dimineata, la ora 7.00, a avut loc sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, la Palatul Victoria.

Ultimul bilant al incendiului arata 27 de persoane decedate si alte 146 de persoane internate la acest moment in 12 spitalele din Capitala, a anuntat, sambata dimineata, secretarul de stat Raed Arafat, precizand ca 17 dintre decedati nu au fost identificati.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anuntat, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca la acest moment sunt 146 de persoane internate.

Numarul persoanelor decedate este de 27, dintre care 26 au murit inainte de a fi aduse la unitati medicale, iar cea de-a 27-a a decedat la Spitalul Universitar.

Arafat a precizat ca 17 din cele 26 de persoane decedate in afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificati 5 din cei 146 de raniti internati la acest moment.

Potrivit acestuia, prima ambulanta a ajuns la clubul Colectiv din Bucuresti dupa 11 minute de la primul apel efectuat la numarul de urgenta 112.

"Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forte si au inceput deplasarea catre locul incendiului, sosind acolo la 22:43. Deci, de la primirea primului apel la 112 pana la sosirea la fata locului au fost 11 minute", a spus Arafat.

"Constatand situatia de acolo, a fost solicitata declansarea planului rosu, care este planul pe care il declansam automat cand vedem ca avem un numar mare de victime la fata locului si unde este necesara mobilizarea unui numar mare de echipaje si inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru interventie la dezastre sau accidente colective", a mai precizat secretarul de stat.

Vineri seara, clubul gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30.

Martori aflati in club au declarat ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.

Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune. In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la inceputul incendiului. Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare.

Conform acestora, primele ambulante au sosit dupa aproximativ un sfert de ora. La fata locului au venit ulterior zeci de ambulante, unii dintre raniti fiind preluati si dusi la mai multe spitale din Bucuresti. Unora dintre cei raniti li s-a acordat primul ajutor pe caldaram. Interventia a fost ingreunata de accesul dificil al ambulantelor in curtea clubului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#donare sange victime club, #victime club Colectiv , #incendiu club Colectiv