Incendiu in Club Colectiv: Cine sunt vinovatii

Sambata, 31 Octombrie 2015, ora 14:33
6526 citiri
Incendiu in Club Colectiv: Cine sunt vinovatii
Foto: Hepta.ro

Incendiul de la Clubul Colectiv ne trimite inca odata la coruptia endemica din randul celor care lucreaza in administratia publica si care pentru o mana de banuti vand sufletele altora.

Lista celor considerati vinovati direct este lunga, dar dincolo de acest caz particular, avem urmatoarea situatie:

- functiona spatiul pe baza unei autorizatii valabile? s-a realizat o schimbare de destinatie conforma cu legea sau ca in majoritatea cazurilor s-a facut autorizatia de functionare in mod ilegal, fara autorizatie de schimbare de destinatie?

- avea spatiul autorizatie de functionare pentru Securitatea la Incendiu? Probabil ca nu, iar daca Da, de ce nu au functionat sistemele de securitate la incendiu?

Un astfel de spatiu trebuia in mod obligatoriu a fi dotat cu:

- sistem detectie si semnalizare incendiu;

- sistem de limitare si stingere cuhidranti interiori;

- sistem de limitare si stingere cu sprinklere;

- personal desemnat pentru asigurarea securotatii la incendiu si care sa intervina operativ;

- sistem desfumare.

In cazul de fata, chiar daca existau, dar nu cred, sistemele nu au functionat.

Primul sistem care trebuia sa intre in lucru trebuie sa fie cel pentru detectie si semnalizare. Al doilea sistem era cel de eliminare a fumului din incinta (90 din victimele incendiului mor prin intoxicare). Al treilea sistem era cel de sprinklere, ce ar fi incendiat zona si ar fi limitat sau stins incendiul. Al patru-lea sistem presupunea interventia cu personalul din interior, responsabil cu securitatea la incendiu, cu ajutorul hidrantilor interiori.

Tot personalul responsabil trebuia sa asigure coordonarea evacuarii.

In ultima instanta intervin pompierii, dar timpul de interventie este de peste 15 minute, ori deja incendiul este generalizat. Interventia pompierilor vizeaza mai mult localizarea si impiedicarea trecerii incendiului la alte cladiri.

Regula fundamentala in Securitatea la incendiu este salvarea oamenilor. Spatiul respectiv este unul cu aglomerari de persoane si incadrat la Risc Mare de Incendiu, cel mai mare grad de risc posibil.

La Club Colectiv, ca si in alte 90% din spatiile similare, nimic nu a existat sau functionat.

In interior trebuiau limitate materialele combustibile sau se impunea ignifugarea acestora (ex: lemn, panza). Cu regret acel spatiu era o adevarata bomba cu ceas.

Vina principala este a celor ce au dat autorizatia de functionare fara autorizatia de securitate la incendiu.

Vina a doua este a Ministerului de Interne prin IGSU, ca permite functionarea acestor spatii fara autorizatii si/sau dotari minimale. Legea cere inchiderea activitatii pana la solutionare. De ce acest lucru nu s-a intamplat? Sunt vietile oamenilor atat de putin importante? Sunt banii si locurile de munca mai importante?

Cineva din varf trebuie sa raspunda si e important ca cel putin de acum incolo sa luam masuri, dar ele nu se vor lua.

Restaurantele din centrul vechi sunt un pericol public in caz de incendiu sau de seism. Ce vom face mai departe? Poze cu victimele asa cum vedem noi teatrul de la TV? Cei vinovati se prezinta de salvatori.

Ing. Lulea Marius Dorin

Proiectant autorizat Sisteme Securitate Incendiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#vinovati tragedie club Colectiv, #incendiu club Bucuresti , #incendiu club Colectiv