Viata la sase luni de la #Colectiv - Marturiile supravietuitorilor: Ne-am saturat de griji false. Ne lingem singuri ranile

Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 16:27
4350 citiri
Viata la sase luni de la #Colectiv - Marturiile supravietuitorilor: Ne-am saturat de griji false. Ne lingem singuri ranile
Foto: Arhiva Ziare.com

Sanda nu-si mai poate folosi mainile ca asistent medical, nu va mai avea unghii, Catalin spune ca la cea mai mica atingere pe piele curge sange. Amandoi poarta costume compresive si vor purta cicatricile unei nopti de cosmar pentru totdeauna.

Sotii Sanda si Catalin Scanteie merg saptamanal la spital, "functioneaza" cu creme si analgezice, iar prioritatea lor, la sase luni de la cel mai grav incendiu din Romania, este Stefan, fiul lor de 13 ani, scrie News.ro intr-un amplu material.

Nu uitam #Colectiv: Marturiile cutremuratoare ale unei supravietuitoare, la sase luni de la tragedie

Tragedia din clubul Colectiv din noaptea de 30 octombrie 2015 ramane, deocamdata, o poveste fara sfarsit. Inceputul ei a fost un fapt banal: niste oameni s-au dus la un concert. Ce s-a intamplat acolo, cine si cum va plati - penal, psihic si fizic - ramane o lupta pentru viata la sase luni de la incendiul care a omorat 64 de oameni.

Raniti in Colectiv: Sanda Scanteie (38 de ani), asistent medical. Catalin Scanteie (40 de ani), chitarist, actor

Dupa Colectiv, sotii Sanda si Catalin Scanteie spun ca lupta cu un sistem care ar fi trebuit, de fapt, sa-i protejeze. Si inainte, si dupa. Tragedia i-a dat peste cap: s-au simtit vinovati ca traiesc, s-au simtit si norocosi, mai ales ca nu si-au luat baiatul in club in acea seara. Amandoi au fost arsi grav, un termen medical care nu iti traduce si cum o sa traiesti de acum incolo. Mai e mult pana cand pielea se va stabiliza. La cea mai mica atingere curge sange. Insa spun ca sunt ok, atat cat se poate spune.

Mesajul emotionat al unei victime de la #Colectiv: Va iubesc, dragii mei!

In acel infern din 30 octombrie, Sanda a stins cu mainile un tanar cuprins de flacari: "Nici acum nu stiu cine a fost si daca traieste". Tanarul luase foc, ardea. Un prieten avea o haina care a ars imediat. Altul a murit si nu au mai apucat sa se revada la o cafea, asa cum isi promisesera. Se bucura ca au apucat sa-i salute pe toti cunoscutii inainte de despartire. "A fost o intalnire de ramas-bun", spune Catalin. Acum, traiesc doar pentru Stefan, fiul lor, si incearca sa schimbe cutume, idei si coruptie.

Infernul

Catalin spune ca a mers cu sufletul deschis la concert, alaturi de prieteni: "Am vrut sa ne bucuram de un eveniment de calitate, al unei formatii de calitate". Si el a cantat acolo de cateva ori cu formatia sa, Hatemode, si stia ca este un club safe, aerisit. "S-a intamplat ce s-a intamplat. Nici acum nu ne vine sa credem".

Cand au izbucnit flacarile, pentru Sanda a functionat instinctul de conservare: "Panica m-a cuprins. I-am spus sotului si unui prieten, care a si murit, sa iesim, ca nu e bine. Si asa a fost. Nu am realizat pericolul, amploarea, turnura".

Nu au iesit imediat, au asteptat extinctorul-minune: "Era de bun simt sa poti sa stingi un foc".

#Colectiv Inca o victima externata. Mesaj pentru salvatorul Claudiu Petre: Te iubesc, ingerul meu!

In acel moment, povesteste Sanda, ajunsi spre iesire, a crezut ca se iese organizat din club. Dar a intervenit vacarmul: "Flacara dogorea atat de rau, incat toti s-au panicat si au inceput sa urle si sa impinga, pe noi curgand plasticul acela care ne-a desfigurat".

In containerul de la iesire, din cauza busculadei, au fost despartiti. Catalin a vazut ca pica foc din tavan si i-a protejat spatele cu geaca de piele. Acum este ars pe spate.

Cum se simte focul pe piele? "Simti ca te pisca ceva, iti dai seama cam despre ce e vorba, nu te doare, pentru ca vrei sa scapi, durerile apar dupa, cand realizezi ce s-a intamplat. E si o chestie psihica. Pe moment, din dorinta de a scapa, nu mai gandesti", spune barbatul.

De fumul toxic au scapat pentru ca un prieten le-a spus sa ramana jos, la pamant: "Cei care am fost dedesubt am avut mare noroc".

Cine era in Colectiv? Catalin: "Eram ca o comunitate, ne stiam intre noi. Mai putin cu generatia tanara. N-as vrea sa dau nume, pentru ca sigur as omite pe cineva, pe foarte multi dintre cei care au murit ii cunosteam. Cu totii ne-am salutat inainte de eveniment. Consider ca a fost un fel de ramas bun. Noua ne-a murit un prieten cu care am stat la masa si pe care nu-l vazusem de mult timp. Hotarasem sa ne vedem la o cafea, insa n-am mai apucat".

Lupta lor

In urma incendiului din Colectiv, Sanda a fost arsa pe 35% din suprafata corpului - mainile, fata si scalpul, iar Catalin a avut arsuri pe 25% din corp - mainile, fata si spatele.

De sase luni, umbla prin spitale si spun ca, dupa tragedie, viata lor nu mai depinde de ei: "Fizic poate, dar psihic nu. Umblam prin spitale, am fost si in strainatate, in Franta, pentru recuperare, pentru ca, din pacate, la noi in tara recuperarea este deficitara".

Dupa interventiile de urgenta, acum au nevoie neaparat, saptamanal, de pansamente, kinetoterapie, masaj pe cicatrici.

Dupa Colectiv, totul este altfel: "Nu mai putem merge la lucru. Nu ne mai putem practica meseria sau daca am face-o ne-ar fi foarte greu. Motiv pentru care avem concediu medical prelungit, urmand a ne pensiona provizoriu. Nu se stie pana cand va fi acest provizorat, in functie de evolutie si de interventiile medicale de care mai avem nevoie".

Sanda se teme pentru viitorul ei profesional: "Am fost asistent medical. Din pacate, mana stanga este foarte afectata si nu stiu cum va evolua in timp. Nu stim exact cum va fi. De fapt, nu mai am matrice unghiala si nu mai au cum sa creasca, iar meseria mea implica obligatoriu mainile".

#Colectiv Scrisoarea sfasietoare a unei mame care si-a pierdut fiul

Catalin vrea sa cante la chitara in continuare. A vrut sa renunte la muzica, sa nu strice trupa, dar baietii l-au sustinut: "Nu pot sa spun ca reinvat sa cant, e oarecum ca mersul pe bicicleta, dar mai am de lucru cu degetele, la dexteritate. Mi-as fi dorit sa fi fost arsa mai rau cealalta mana, pentru ca tin griful cu stanga".

"Problema este ca pielea nu e vindecata. La cea mai mica atingere, curge sange si, cumva, trebuie sa avem mainile protejate. Desigur, nu mai avem aceeasi mobilitate. Ne mai ajuta soacra mea. Avem niste fundatii care ne ajuta, bineinteles cu bani donati de voi, prietenii".

Fiul Stefan

Motivatia lor cea mai mare este Stefan, fiul lor. A implinit 13 ani acum cateva zile. Se pricepe la montaje video, lucreaza tutoriale, iar in 30 octombrie a ramas acasa, lucra la ceva. "Ne simtim norocosi ca nu am luat copilul cu noi, pentru ca asta intentionam", spune Catalin.

"A venit, ne-a vazut la spital si nu a scos o vorba. L-am incurajat ca totul va fi bine. Sa aiba rabdare ca vine Mos Craciun, desi el nu mai crede de mult in Mos Craciun. Noi eram stabilizati si multumim Spitalului Bagdar-Arseni si personalului care a avut grija de noi. Atunci am hotarat sa-l readucem din nou la spital sa ne vada. Atunci a reinceput sa zambeasca", rememoreaza cei doi soti.

Acum, Stefan ar vrea sa isi vada din nou tatal in concert. "Ar vrea sa ma mai vada in concerte. L-am mai luat in cateva randuri in spatii deschise. In spatii inchise si neaerisite il las acasa. Repet, am vrut sa-l aducem in Colectiv pentru ca stiam ca e un loc aerisit si sigur", spune Catalin.

Tratamentul in Romania

Catalin tine sa precizeze ca, atunci cand a ajuns in Franta pentru tratament, i-au fost recoltate culturi din rani deschise, asa cum erau dupa patru luni si jumatate, si nu au fost infectii in acele prelevari. "Ranile mele au fost sterile. Am plecat din Bagdasar-Arseni neinfectati. Tine de sistemul imunitar al fiecaruia. Noi vrem sa multumim spitalului, medicilor, sectiei de terapie intensiva, tuturor cadrelor medicale si medicilor chirurgi din Bagdasar-Arseni. 100% din ingrijirile noastre acolo le-am primit, pre si post operatorii, in primele trei luni. Si tot acolo ne vom intoarce pentru urmatoarele interventii chirurgicale. In Franta am fost pentru recuperare si kinetoterapie, nu pentru operatii", explica el.

Incendiu in Colectiv Mesajul emotionant al unei adolescente - ea si fratele sau au fost printre raniti

I s-a reprosat ca a laudat medicii din Romania, dar s-a tratat in Franta. "Am fost pentru ceea ce lipseste din Romania. Nu ducem lipsa de medici buni. Pentru altfel de recuperare am fost acolo", explica el.

"Doua saptamani medicii au scos din noi cu bronhoscopul cenusa. Va dati seama ce au facut oamenii astia? Ce pot sa le reprosez? Au fost mai mult decat eroi", adauga barbatul.

Amandoi poarta costume compresive pentru arsi. "Costumele se schimba la trei luni, dar practica ne-a dovedit ca trebuie mai devreme, la o luna si jumatate. Cremele sunt zilnic folosite si in cantitati mari pentru ca si suprafata e mare. Conteaza si profunzimea arsurii, implica ale tipuri de interventii. Mai sunt analgezicele pe care le luam zilnic. Asa functionam: cu creme, analgezice, psihologi", explica ei.

"Ne-am saturat de griji false"

"Ne-am saturat de griji false, de ajutor conditionat si fortat, de 'hai, lasa, ca trece'. Preferam sa ne lingem singuri ranile. Sa formam un colectiv al nostru, pentru ca stim mai bine prin ce trecem, ce e cu noi. Nu deschidem subiectul de a ne vaita, deoarece stim ca nu suntem intelesi", afirma cei doi soti.

Catalin spune ca singurii sustinatori ai victimelor de la Colectiv sunt rude ale supravietuitorilor si ale celor care au pierit, dar si prieteni: "Din pacate, suntem putini. Incercam sa constientizam publicul cu ceea ce se poate intampla din neglijenta, neatentie, nepasare si coruptie. Cat vom reusi, ramane de vazut".

"Nu cred ca ar trebui sa se uite tragedia, tocmai datorita acestei schimbari pe care o vrem. Nimeni sa nu mai treaca prin ce am trecut noi si nimeni sa nu-si mai piarda copilul", spune Sanda.

La randul lui, Catalin crede ca oamenii ar trebui sa fie mai putin ignoranti si mai receptivi: ""Noi ar trebui sa fim mai receptivi, mai putin ignoranti si mai receptivi. Romanul spune << lasa, ca nu mi se poate intampla mie >>. Ei, uite, pot muri".

Au aflat ca se va face o statuie, un monument pentru Colectiv. "Niste bani pentru o piatra?!. Stiti cati trec pe langa statuia lui Mihai Viteazu de la Universitate si nu stiu ce este?. Erau deja voci, inca de la doua luni, care au afirmat: 'Mai lasati-ne cu Colectivul vostru, nu ne intereseaza!'", spune Catalin.

Ultima ora

O ancheta jurnalistica a scos la iveala faptul ca dezinfectantii din spitale sunt diluati chiar si de zece ori. "Tot ce se poate. Sunt multe lipsuri in spitale. Eu am venit de acasa cu sapun de nenumarate ori. Oricum, spitalele nu ar trebui sa foloseasca dezinfectanti din comert. Cine e de vina? Nu ai decat doua optiuni: sa renunti sau sa incerci sa schimbi ceva cu ce ai", crede Catalin.

Motto: Suferinta te schimba.

Cei care vor sa ii ajute pot depune bani in contul RO93RZBR0000060007341619, deschis la banca Raiffeisen, titular Alexandrina Scanteie.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#marturii supravietuitori Colectiv, #drama raniti Colectiv , #incendiu club Colectiv