Buletinele provizorii sa fie valabile doi ani - proiect de lege

Joi, 19 Iulie 2018, ora 08:30
3602 citiri
Buletinele provizorii sa fie valabile doi ani - proiect de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi alesi au depus in Parlament un proiect de lege prin care valabilitatea cartilor de identitate provizorii se va extinde de la unul la doi ani, iar actele de identitate a persoanelor fara adapost se vor putea elibera si la cererea serviciilor publice de asistenta sociala.

Initiativa legislativa modifica ordonanta de urgenta 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata.

"Termenul de valabilitate a cartii de identitate provizorie este de doi ani", se arata in articolul 20 al proiectului de lege.

In legea in vigoare, articolul 20 prevede: "Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileste de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor si nu poate fi mai mic de 30 de zile sau mai mare de un an".

Proiectul stipuleaza si ca actele de identitate ale persoanelor care nu sunt inca inregistrate la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D) pot fi eliberate, de asemenea, la solicitarea serviciilor publice de asistenta sociala.

In prezent, eliberarea documentelor se poate face la solicitarea persoanei fizice sau, in cazul persoanei fizice puse sub interdictie, cererea se face prin reprezentantul sau legal.

"Actul de identitate se poate elibera si la solicitarea serviciilor publice de asistenta sociala pentru persoanele care se afla in cel putin una din situatiile mentionate la articolul 34 din prezenta lege", se arata la articolul 14 al initiativei.

In forma in vigoare, articolul 14 arata astfel: "Actul de identitate se elibereaza de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice, pe baza cererii scrise a acesteia sau, in cazul persoanei fizice puse sub interdictie, a reprezentantului sau legal".

De asemenea, proiectul mai prevede ca generarea de CNP-uri suplimentare sa se poata realiza si la solicitarea serviciilor publice de asistenta sociala. In cartea de identitate, potrivit actului normtiv, va aparea domiciului sau resedinta institutiei ori a centrului sau a ariei institutiilor unde a fost localizata persoana respectiva.

"Pentru persoanele fizice care nu poseda act de identitate si sunt internate sau primite spre ingrijire ori gazduire in institutii de ocrotire/ centre de servicii sociale sau in centre educative sau sunt localizate in aria institutiilor sau a centrelor mentionate anterior, se elibereaza acte de identitate in care se inscrie domiciului sau resedinta la adresa institutiei ori centrului respectiv", potrivit sursei citate.

Conform proiectului de lege, persoanele fizice pentru care se pot elibera acte de identitate de catre serviciile de asistenta sociala sunt cele care "nu poseda act de identitate si sunt internate sau primite spre ingrijire ori gazduire in unitati de ocrotire si de protectie sociala, in scoli de reeducare sau in alte institutii li se pot elibera acte de identitate in care se inscrie domiciliul sau resedinta la adresa institutiei respective", arata articolul 34 din legea in vigoare.

Initiativa vine in sprijinul persoanelor care nu au un adapost stabil, care nu poseda un act de identitate, si care astfel nu poate beneficia de toate drepturile de asistenta sociala sau medicala si nu se poate angaja.

"Acesti oameni au nevoie de sprijin si de un timp rezonabil la dispozitie pentru a-si rezolva problemele locative, pentru ca altfel risca sa isi piarda pe termen lung posibilitatea de a avea o carte de identitate. Iar in lipsa unui buletin, stim foarte bine ca nu se pot angaja, nu pot beneficia de asistenta sociala sau medicala. Sunt lucruri minime de care persoanele vulnerabile au atata nevoie in lupta lor pentru a duce o viata normala", a afirmat deputatul independent Gabriela Podasca, unul dintre initiatori.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea OUG nr.97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata a fost initiata de noua parlamentari, printre care si fostul premier Victor Ponta.

Initiativa este inregistrata la Senat, prima camera sesizata, for decizional fiind Camera Deputatilor.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#buletine provizorii valabile 2 ani, #valabilitate buletine provizorii, #valabilitate carte identitate provizorie , #lege