Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aproape toti pestii dintr-un parau au murit in urma incendiului din Orastie

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 20:41
2500 citiri
Aproape toti pestii dintr-un parau au murit in urma incendiului din Orastie
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape toti pestii din raul care trece prin dreptul fabricii de uleuri esentiale din Orastie, grav afectata marti seara de un incendiu puternic, au murit din cauza poluarii cursului de apa, a declarat, miercuri, la Deva, comisarul general adjunct al Garzii de Mediu, Robert Szep.

De asemenea, calitatea aerului in Orastie a fost alterata, mai ales in perioada de maxim a incendiului, cand in atmosfera s-a degajat mult fum, insa valorile inregistrate nu au fost de natura sa puna in pericol viata oamenilor.

"S-a produs o poluare semnificativa, mai ales pe factorul de mediu apa, si o alterare a calitatii aerului in perioada cand incendiul a fost la cotele maxime. Pe calitatea aerului, Agentia de Protectia Mediului si-a instalat puncte de masurare; din fericire, depasiri foarte mari nu au fost (...). S-au identificat totusi niste depasiri pe benzen si derivati ai acestuia si pe dioxidul de sulf si pe compusi organici volatili, nu foarte semnificativ", a spus comisarul de mediu.

El a precizat ca, datorita conditiilor meteo, fumul rezultat in urma incendiului a urcat si s-a dispersat in atmosfera la inaltimi foarte mari, fapt pentru care sanatatea populatiei nu a fost pusa in pericol.

Pe de alta parte, probleme acute de poluare au fost consemnate pe cursul de apa al raului Orastie, unde mortalitatea piscicola a fost totala.

"Colegii nostri de la Apele Romane au intervenit cu flotoare si au reusit sa retina substantele organice care au ajuns in paraul Orastioara. Din pacate, o parte care s-a dizolvat in apa a ajuns si in raul Mures, producand o mortalitate piscicola, nu foarte mare. Insa pe raul Orastie a murit cam tot ce traia in apa (...) 3-4 kilometri, pana la intrarea in Mures", a explicat comisarul general adjunct al Garzii de Mediu.

Barajele de retentie ale substantelor organice au fost instalate la deversarea raului Orastie in raul Mures si la circa 20 de kilometri pe raul Mures. Se estimeaza ca pelicula de poluare va fi retinuta total de acele flotoare, in umatoarele ore.

Incendiul de la fabrica de uleiuri esentiale din Orastie s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri patrati ai platformei industriale din localitate.

Focul a fost lichidat de pompieri dupa aproximativ 20 de ore.

In operatiuni au fost implicati 50 de pompieri hunedoreni, precum si din judetele Alba, Sibiu, Timis si Gorj, ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apa si spuma.

Echipele de pompieri vor supraveghea in continuare zona incendiata pentru eliminarea oricarei posibilitati de reinitiere a arderii.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#pesti morti incendiu Orastie, #pesti morti Orastie, #incendiu fabrica Orastie , #incendiu