Un nou Colectiv e dupa colt si nu ne dam seama

Autor: Costel Alexe - deputat PNL
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 20:16
3662 citiri

Parlamentul European organizeaza pe 13 septembrie o dezbatere pe tema sigurantei la incendiu in Uniunea Europeana. In Romania inca nu am avut o dezbatere adevarata pe tema asta, desi au trecut aproape doi ani de la tragedia din Colectiv.

In continuare siguranta la incendiu este un capitol la care un alt dezastru e pe cale sa se intample. Sa spunem, in 3 puncte, cum stam:

1. O imensa parte a scolilor din Romania e fara autorizatii de siguranta la incendiu

O interpelare facuta de o colega din Opozitie si care a primit raspuns in vara asta arata ca erau aproape 2.700 de scoli fara autorizatii ISU acum circa 2 luni.

Lucrurile nu s-au schimbat semnificativ de atunci, asa ca foarte multi copii vor incepe scoala in cladiri care nu sunt sigure la incendiu. O stire de ieri spunea cum in Bucuresti doar 22 de scoli si gradinite din 420 au aceasta autorizatie. 5%! Asteptam oare o alta tragedie pentru ca lucrurile sa se schimbe?

2. Autorizarea cladirilor (de orice fel) ne spune prea putine

Oricum autorizarea generala a cladirilor (de la localuri la institutii publice) prezinta o problema, termenul de 30 septembrie fiind pe de o parte greu de respectat, pe de alta parte oricum derizoriu, atat timp cat acela este termenul de depunere a cererii de avizare, nicidecum pentru obtinerea autorizatiei in sine.

Cum IGSU e depasit de avalansa de cereri, singurul lucru pe care l-am rezolvat e ca am mai dat un termen pana la care diverse institutii sa fie in regula, ceea ce ajuta prea putin la a ne asigura efectiv ca sunt in regula.

3. Legislatia de siguranta la incendiu a cladirilor e veche, noua propunere, blocata

Din discutiile cu oamenii de afaceri din domeniul constructiilor si din ce pot citi in presa, avem o legislatie de siguranta la incendiu a cladirilor (normativul P118, Partea 1) veche din 1999.

Aceasta legislatie, care ar trebui emisa prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale, Sevil Shaidehh, este depasita.

Exista si o intentie de modificare a sa. O noua forma a acestui act a fost pusa in dezbatere in 2016, pe vremea Guvernului tehnocrat (desi e corect sa spunem ca se lucra la ea dinainte, insa a fost accelerat doar dupa tragedia din Colectiv). Din nou, si aceasta ar fi un pas inainte, ar creste siguranta la incendiu.

Problema este ca e blocata de un an de zile, nu s-a mai intamplat nimic cu ea!

De ce? Doamna Shaidehh ar trebui sa raspunda ce interese sunt sa se blocheze adoptarea acestui act normativ.

In incheiere ma gandesc ca poate situatia asta cu scolile si faptul ca se apropie 2 ani de la tragedia Colectiv ar trebui sa faca guvernarea sa ia lucrurile mult mai in serios la acest capitol. Nu trebuie sa ajungem sa luam masuri pompieristice dupa o noua tragedie.

Sa nu spunem apoi ca "e un soc, suntem surprinsi de ce s-a intamplat". Ar fi de neiertat!

Costel Alexe este deputat PNL si co-presedinte TNL

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scoli autorizatii incendiu, #cladiri autorizatii incendiu , #incendiu