Incendiu devastator, pe 10.000 mp, la o fabrica de condimente din Alba Iulia. Nu a fost stins nici dupa 15 ore (Video) - UPDATE

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 22:17
10746 citiri
Incendiu devastator, pe 10.000 mp, la o fabrica de condimente din Alba Iulia. Nu a fost stins nici dupa 15 ore (Video) - UPDATE
Foto: captura video

Un puternic incendiu a izbucnit, sambata dimineata, la o fabrica de condimente din Alba Iulia, care se afla in Parcul Industrial al orasului. Pompieri din mai multe judete intervin pentru stingerea flacarilor, iar populatia din zona a fost avertizata, prin sistemul RO-Alert, de prezenta fumului dens si a fost sfatuita sa tina geamurile inchise si sa nu iasa din casa.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in aceasta dimineata, in jurul orei 06:00, un incendiu violent a izbucnit la o hala de productie de condimente din Alba Iulia.

Hala are o suprafata de aprox. 8.000-10.000 mp, iar arderea se manifesta generalizat.

UPDATE: Peste 30 de pompieri militari din Alba actioneaza si sambata seara in vederea lichidarii incendiului izbucnit in cursul diminetii la cea mai mare fabrica de condimente din Romania, amplasata in Parcul Industrial din Alba Iulia.

Prim-adjunctul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Alba, maior Ovidiu Costea, a precizat, pentru Agerpres, ca, dupa ce in cursul zilei au actionat pompieri din patru judete - Alba, Cluj, Hunedoara si Sibiu, respectiv in jur de 80 de subofiteri si ofiteri, sambata seara au mai ramas la fata locului peste 30 de angajati ai ISU Alba, care actioneaza cu patru autospeciale si o autoscara.

Incendiul nu a fost lichidat la 15 ore de la izbucnirea focului.

"Un utilaj greu decoperteaza bucatile de tabla si focul se reaprinde dedesubt", a transmis maior Ovidiu Costea, potrivit sursei citate.

La 7 ore de la izbucnirea incendiului, la fata locului erau inca 100 de pompieri care interveneau pentru stingerea incendiului. Ovidiu Costea, purtatorul de cuvant al ISU Alba, a declarat, in jurul orei 13:00, ca inca mai exista in interiorul fabricii focare.

Pompierii au fost nevoiti sa se alimenteze cu apa inclusiv din raul Ampoi, aflat in apropiere, informeaza Agerpres. Potrivit prim-adjunctului sefului ISU Alba, maior Ovidiu Costea, tinand cont si de amploarea suprafetei afectate, au fost inregistrate si unele probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa a autospecialelor de stingere trimise la locul incendiului, motiv pentru care s-au folosit si motopompe, cu care s-a luat apa din Ampoi, rau aflat in imediata apropiere.

Au fost mutate mai multe tancuri care contineau azot, motorina si GPL, existand pericolul autoincalzirii acestora.

Cauza incendiului nu a fost stabilita, incendiul nefiind inca lichidat. Potrivit pompierilor ajunsi la fata locului, focul s-a manifestat initial in partea din spate a fabricii, unde se afla si o centrala termica. Incendiul a fost anuntat la 112 de catre paznic.

Pana in acest moment nu au fost inregistrate victime.

Oamenii, sfatuiti sa nu iasa din case si sa tina geamurile inchise

ISU Alba a transmis initial un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-Alert pentru anuntarea populatiei din zona asupra prezentei fumului dens rezultat din procesul de ardere.

Ulterior, cetatenii din Alba Iulia au fost sfatuiti sa ramana in locuinte si sa nu deschida geamurile, dupa ce norul de fum si-a schimbat directia si s-a indreptat inspre oras. "Norul de fum si-a schimbat directia si se indreapta si spre municipiul Alba Iulia. Pentru asigurarea protectiei, ramaneti in incinte, inchideti geamurile si nu va expuneti la fum", se arata in mesajul trimis de DSU-IGSU.

Prefectul de Alba, Danut Halalai, a cerut interventia Garzii de Mediu, pentru a stabili ce substante au fost degajate in mediu. "Le-am cerut sa intervina cu laboratorul mobil pentru a stabili ce substante au fost degajate in mediu si daca sunt periculoase pentru om sau nu", a spus prefectul, citat de Mediafax.

Cetatenii care locuiesc in apropierea fabricii spun ca au auzit, imediat dupa izbucnirea incendiului, zgomot de explozii.

Fabrica Supremia a fost inaugurata in ianuarie 2011, de omul de afaceri Levente Bara, din Alba Iulia, si a fost cumparata in 2016 de grupul Solina. Grupul Solina a facut o infuzie de capital de 3,4 milioane de euro si a devenit cel mai mare producator de condimente din Romania. Aproximativ 300 de angajati lucrau la fabrica.

DSP Alba: Calitatea aerului este in limite normale

Calitatea aerului se situeaza in limite normale si nu exista niciun pericol pentru sanatatea localnicilor din cartierele din Alba Iulia si Sebes situate pe directia de deplasare a norului de fum provocat de incendiu, a informat Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba.

"Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Alba a efectuat, cu laboratorul mobil, masuratori ale calitatii aerului in zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos, din Alba Iulia, (pe directia deplasarii norului de fum), si in zonele locuite din Lancram, localitate apartinatoare municipiului Sebes, (pe directia deplasarii norului de fum).

Dupa interpretarea buletinelor de analize eliberate de laboratorul mobil al APM Alba, personalul de specialitate din cadrul compartimentului Evaluarea factorilor de risc din mediul de viata si munca al DSP Alba, transmite populatiei ca in zonele locuite in care s-au facut determinari (masuratori), situate pe directia de deplasare a curentilor de aer, calitatea aerului se situeaza in limite normale si nu exista niciun pericol pentru sanatate", a transmis Biroul de presa al DSP Alba.

La ora 16:00, pompierii inca interveneau pentru lichidarea focarelor din interiorul halelor.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#incendiu fabrica Alba Iulia, #incendiu motel Constanta , #incendiu