Corina Cretu crede ca Romania trebuie sa invete din lectiile MCV. Ce spune despre relatia cu Iohannis si o eventuala demisie din PSD

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 22:15
8870 citiri
Corina Cretu crede ca Romania trebuie sa invete din lectiile MCV. Ce spune despre relatia cu Iohannis si o eventuala demisie din PSD
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a vorbit miercuri seara despre rezolutia din PE si raportul MCV. Ea crede ca Romania trebuie sa invete din aceste lectii, iar partidele din tara noastra nu trebuie sa puna in cheie complotista faptul ca cineva ne vrea raul.

"Din pacate, nu e o saptamana usoara pentru Romania. In primul rand, PE a adoptat aceasta rezolutie privind statul de drept in Romania si in aceeasi zi a venit si raportul MCV din partea CE.

Eu cred ca Romania trebuie sa invete din aceste lectii. Nu cred ca cineva isi doreste raul Romaniei. Reusita fiecarei tari e reusita Europei in general.

Pe de alta parte, s-a politzat foarte mult, s-a creat impresia ca singura preocupare e pentru Justitie. Eu nu sunt comisar pe Justitie. Dl Timmermans a facut o conferinta de presa si a spus ca evolutiile pozitive din 2017 sunt puse sub semnul intrebarii si ca au fost adaugate inca 8 recomandari, fata de 2017.

As vrea ca partidele politice din Romania sa priveasca cu intelepciune si sa nu puna in cheie complotista faptul ca cineva ne vrea raul. Eu cred ca trebuie sa intelegem ca viitorul copiilor nostri depinde de ceea ce facem in viata de zi cu zi", a afirmat Corina Cretu, la Romania TV.

Relatia cu Iohannis

Cat despre relatia pe care o are cu presedintele Klaus Iohannis, Cretu a spus ca este una de respect, o relatie pe care o are si fata de premierul Viorica Dancila.

"Eu respect pe toata lumea, pe prim-ministrul propus de Parlament, pe presedinte. Am o relatie in sensul ca am participat la doua-trei evenimente. Lucram cu domnul Leonard Orban (consilier prezidential pe departamentul Afaceri Europene - n.red.) si cu oameni din Guvernul Romaniei. Nu se poate numi o relatie speciala. Din punctul meu de vedere, este o relatie institutionala, de respect", a explicat Corina Cretu.

Comisarul european a precizat ca in orice tara se duce solicita sa se vada cu presedintele statului respectiv si ca atunci cand se intalneste cu Klaus Iohannis nu trebuie sa apara un razboi pentru ca seful statului roman e in disputa cu PSD.

"Din acest punct de vedere, nu fac rabat in nicio tara. Solicit sa ma vad cu presedintele tarii. Daca ma intalnesc cu presedintele Romaniei, nu trebuie sa fie un razboi pentru ca e in disputa cu partidul de la putere. Nu e problema mea ca si comisar european. Eu lucrez cu ministrii. Noi avem nevoie de relatii institutionale, de lucruri pe hartie", a completat Cretu.

Demisia din PSD

Intrebata despre o posibila demisie din PSD, Cretu a spus ca nu se gandeste decat la a-si duce la bun sfarsit mandatul de comisar european.

"Am crescut in PSD. 30 de ani din viata mea am muncit cu mii de colegi si colege pentru castigarea alegerilor din '90 incoace si acestor colegi si colege vreau sa le spun foarte clar ca eu sunt un om de stanga, atasat valorilor sociale. Mi se pare trist faptul ca nu exista argumente prin care sa fiu atacata", a afirmat Corina Cretu.

Intrebata despre o eventuala demisie din PSD, comisarul european pentru politica regionala a raspuns: "Nu, nu ma gandesc la ora actuala decat la a-mi indeplini mandatul".

Aceasta a adaugat ca cea mai tensionata relatie pe care o are in prezent este cu Guvernul, precizand ca este un lucru trist, insa nu are ce sa isi reproseze in acest sens.

"Din pacate, cea mai tensionata relatie pe care o am acum este cu propriul Guvern. Este trist, dar pe de alta parte nu am ce sa-mi reprosez. Am spus care sunt riscurile de pierduri si ca trebuie accelerata implementarea proiectelor pe teren pentru aceasta perioada, ca trebuie sa ne batem pentru un buget mai nou.

Prima initiativa pe care am avut-o ca si comisar european a fost acel task-force pentru o mai buna implementare. Am preluat mandatul de comisar european cu 48% pentru perioada 2007-2013", a explicat Corina Cretu.

Pe de alta parte, aceasta a transmis un mesaj pentru Guvern, punctand ca vrea sa reia discutiile "cu cifrele pe masa".

Justitia din Romania, in atentia UE

Amintim ca ieri a fost o marti neagra pentru Romania, dupa ce Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covarsitoare o rezolutie care condamna evolutiile recente din tara noastra in ceea ce priveste atacul la statul de drept, iar Comisia Europeana a dat publicitatii cel mai dur raport MCV pe Justitie de cand a fost impus acest mecanism de supraveghere, la aderarea noastra din 2007.

Citeste mai multe despre evolutiile europene de marti legate de Justitia din Romania si reactiile din tara:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Corina Cretu MCV rezolutie , #comisar european