Incendiul din SUA ne aminteste de #Colectiv: Nici ei n-au avut pe unde sa iasa. Bilantul mortilor creste

Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 19:22
11652 citiri
Incendiul din SUA ne aminteste de #Colectiv: Nici ei n-au avut pe unde sa iasa. Bilantul mortilor creste
Foto: Arhiva Ziare.com

Incendiul devastator din SUA, in care zeci de oameni au murit, ne aminteste de tragedia de la noi din clubul Colectiv, in urma careia 64 de tineri si-au pierdut viata.

UPDATE 19:20 - Bilantul tragediei a ajuns la 24 de morti, au anuntat autoritatile americane, care au stabilit ca petrecerea avea loc la etajul al doilea, de unde au fost recuperate cele mai multe cadavre. Nu se cunoaste pana acum cauza incendiului, insa pompierii au trei ipoteze: un show pirotehnic, un scurtcircuit sau o tigara. Bilantul initial era de noua morti si zeci de persoane date disparute.

Cele doua momente dramatice, cel din Colectiv si cel din depozitul din SUA, se aseamana inspaimantator de mult in cateva privinte, iar asta arata ca neglijenta poate provoca tragedii in orice colt al lumii.

Incendiul din SUA a izbucnit intr-un depozit transformat in club din Oakland, California. Flacarile au cuprins cladirea de doua etaje vineri seara, cand circa 100 de tineri se distrau la un concert de muzica electronica. Scena pare trasa la indigo cu tragedia din Colectiv, unde focul a izbucnit tot intr-o vineri seara, cand sute de oameni luau parte la un concert al trupei Goodbye to Gravity.

La fel ca in Colectiv, lipsa iesirilor de urgenta a dus la moartea multor oameni care au ramas blocati in depozitul cunoscut sub numele de "Nava fantoma". In cladire locuiau mai multi artisti, care aveau inclusiv studiori amenajate acolo, insa depozitul era folosit si pentru organizarea unor evenimente.

Singura cale de scapare a celor care se aflau la etajul al doilea era o scara de lemn improvizata. Nici cei aflati la alte etaje nu au fost mai norocosi, pentru ca imobilul nu avea iesiri de urgenta marcate clar, potrivit sefului pompierilor din Oakland, Teresa Deloche Reed, citata de Breitbart.

Cele mai multe dintre victime au fost gasite la etajul al doilea, unde au ramas blocate dupa ce scara de lemn a ars.

Amintim ca si in Colectiv singura iesire era usa principala, unde s-a format un blocaj cand sutele de persoane din interior au incercat sa iasa.

Fara autorizatii

Cladirea din Oakland nu putea fi folosita decat ca depozit si pentru nimic altceva, noteaza CNN. Mai mult, nu exista autorizatie pentru concertul de vineri seara, cum nici clubul Colectiv de la noi nu avea aviz pentru organizarea unor evenimente la care sa participe sute de persoane.

Afla ce s-a schimbat dupa #Colectiv si cum sute de cluburi din tara isi pun in continuare in pericol clientii

Un alt lucru care ne aminteste de tragedia din Colectiv sunt marturiile supravietuitorilor. Pictorul Bob Mule a scapat cu viata, insa si-a lasat in urma un prieten, care a murit carbonizat.

"Simteam ca mi se topeste pielea. Am incercat sa-mi salvez prietenul, insa am fost nevoit sa-l las in urma", a povestit tanarul de 27 de ani.

"Cei mai multi dintre noi plangeam sau eram incapabili sa reactionam. Era atat de fierbinte, era ingrozitor sa stim ca multi dintre noi sunt inca inauntru", a spus un alt tanar care a scapat din cladirea in flacari.

Dupa o zi de investigatii, autoritatile inca incearca sa identifice persoanele date disparute si se tem ca bilantul negru s-ar putea ridica la si mai multi morti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#incendiu SUA Colectiv, #incendiu SUA iesiri urgenta, #incendiu SUA morti , #incendiu
Comentarii