Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oprescu: "Poate ca suntem si noi vinovati" ca nu s-a facut o reforma morala

Autor: Ana Ilie
Sambata, 21 August 2010, ora 20:31
2718 citiri
Oprescu: "Poate ca suntem si noi vinovati" ca nu s-a facut o reforma morala

"Este greu sa te exprimi atunci cand tragedia asta a marcat inca o data intreaga populatie. Ti se pare ca din tot ceea ce ai facut ai facut prea putin sau nu e destul", si-a inceput primarul Capitalei, Sorin Oprescu, conferinta de presa de sambata, pe maginea tragediei de la Maternitatea Giulesti.

"Sa fie clar, nu exista niciun fel de scuza pentru ce s-a intamplat, nu este fuga de responsabilitate si cei vinovati vor fi trasi la raspundere", a subliniat edilul, care a explicat motivul pentru care s-a produs incendiul si moartea a cinci bebelusi.

"In aceasta situatie ne-a adus criza materiala si morala a sistemului sanitar, care vine din urma, de aproape 11 ani de zile. Sistemul sanitar este vlaguit, hartuit si nebagat in seama".

"Condoleante familiilor indoliate. Nu sunt vorbe spuse de complezenta. Ca doctor, regret enorm ca, dupa ani de activitate, impreuna cu colegii mei, mai avem astfel de tragedii. Ca administrator de spitale, vreau sa aflu adevarul pentru ca astfel de accidente sa nu mai existe", a precizat Oprescu.

"Daca nu a fost prezent acolo, personalul medical sa raspunda pentru drama", a mai spus el.

"Cred ca se impun precizari pentru ca am simtit amestecul politicului unde nu trebuie sa existe. Nu fug de raspundere, dar nici nu simt nevoia sa ma explic. Am in total preluate 21 de spitale, m-au intrebat ce a facut Primaria", a detaliat Oprescu, enumerand toate imbunatatirile aduse spitalelor bucurestene de la preluarea de catre Primaria Capitalei: un departament de chirurgie hepatica la Spitalul Sfanta Maria, la Spitalul Colentia echipata o sectie, la Colentina, la Burghelea o camera gamma, la Spitalul Cantacuzino, bloc operator ultra modern, la Malaxa, refacere totala, inaugurandu-se un bloc operator ultra-modern.

"Suntem in masura sa construim spitale si am vazut ca sunt nemultumiti ca se vor desfiinta spitale care nu mai pot functiona. Vom scapa de ele, dar nu nedand o alternativa", a mai adaugat pe acest subiect edilul Capitalei, mentionand ca "40 de milioane de euro au fost introduse anul trecut in cele 18 spitale".

Reforma morala

Oprescu a deschis si problema reformei mentalitatilor si atitudinilor din sistemul sanitar. "Probabil ca trebuia sa inceapa si partea de reforma morala. Poate ca suntem si noi vinovati ca nu am bagat de seama acest lucru, poate ca trebuia sa ne uitam mai atent la ce inseamna disciplina, responsabilitate in sistemul sanitar".

"A venit momentul adevarului si acum poate fi provocata o schimbare in sistemul moral. Cine greseste trebuie sa plateasca... Am vazut un personal timorat, care nici nu stiu ce a fost in capul lui cand s-au intamplat lucrurile astea", a spus el.

Ancheta Primariei si alte masuri preventive

Oprescu a anuntat, de asemenea, declansarea unor operatiuni de verificare a instalatiilor de electricitate si gaze din toate spitalele aflate in subordinea Primariei.

"De marti am dispus o serie de controale, evaluari, in toate spitalele, privind electricitatea, gazul si alarmele de foc. Sunt spitale la care fisele sunt completate exemplar, insa nu cred ca asa sta situatia".

"Nimeni nu are nicio scuza pentru ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti. Noi facem propria ancheta si va comunicam rezultatele, dupa ce analizam tot ceea ce s-a intamplat", a mai spus el.

"Dupa controlul in 6 spitale, sunt chestiuni ce trebuiesc remediate. Pregatim un set de masuri prin care sa achizitionam detectoare de fum pentru spitale. Dam atentie si instruirii personalului spitalului de-adevarat, nu doar pe foi, PSI si ce-o mai fi. Evaluam posibilitatea de a angaja noi pompieri in fiecare spital si de a-i plati din fondurile primariei", a conchis edilul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#oprescu incendiu maternitatea giulesti, #oprescu maternitatea giulesti , #incendiu