Flacari violente au distrus un azil de batrani din centrul Capitalei. Un mort si 19 raniti UPDATE Parchetul face ancheta pentru ucidere din culpa (Foto&Video)

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 16:02
19865 citiri
Flacari violente au distrus un azil de batrani din centrul Capitalei. Un mort si 19 raniti UPDATE Parchetul face ancheta pentru ucidere din culpa (Foto&Video)
Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

Un incendiu puternic a cuprins, sambata dimineata, un azil de batrani din Bucuresti. O persoana a murit si 19 au ajuns la spital. Pompierii au reusit sa stinga flacarile abia dupa 6 ore.

Focul a izbucnit la ultimul etaj al Centrului Sole din Aleea Pacala, aflata in apropierea Splaiului Unirii din Capitala. Situat in zona centrala a Bucurestiului, Centrul Sole a fost deschis in 2017 intr-o cladire construita in 2002 si care nu avea autorizatie de securitate la incendiu.

Parchetul a deschis o ancheta pentru ucidere din culpa.

UPDATE 7:20 ISU anunta ca o victima a decedat.

19 persoane au fost evacuate si duse la spitale din Capitala, a anuntat Adrian Marin de la ISU Bucuresti. Viata nu le este pusa in pericol, fiind vorba in principal de intoxicatii cu fum.

Marin a mai precizat ca apelul de urgenta la 112 a venit la ora 6:06, iar pompierii aflati foarte aproape au intervenit rapid.

La fata locului a ajuns in aceasta dimineata inclusiv secretarul de stat Raed Arafat si a fost declansat planul rosu de interventie.

Incendiul e foarte puternic si se manifesta generalizat, la intreaga cladire, ba chiar flacarile s-au extins la o anexa si un service auto.

Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

UPDATE 8:45 In acest moment se actioneaza pentru stingerea incendiului la mansarda unei cladiri invecinate caminului de batrani, informeaza ISU. Totodata, pompierii actioneaza si pentru stingerea incendiului de la service-ul situat in spatele caminului de batrani (ard cauciucuri depozitate in containere). Interventia este dificila, temperatura degajata este foarte mare, degajari foarte mari de fum, flacari violente, transmite ISU.

Avand in vedere degajarile foarte mari de fum, ISU recomanda cetatenilor din vecinatatea incendiului sa inchida usile si ferestrele, pentru a evita expunerea la fum.

Alimentarea autospecialelor cu apa se realizeaza de la hidranti stradali si cu motopompe din raul Dambovita (aflat in imediata apropiere).

UPDATE 9:27 Un pompier a fost transportat la spital dupa ce a fost ranit in timp ce actiona pentru stingerea incendiului.

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Bagdasar Arseni, Florin Bica, pompierul a fost internat in aceasta unitate medicala dupa ce i-a cazut un obiect in cap in timp ce participa la interventie, insa e constient si se afla in investigatii. La acelasi spital au mai fost internate alte trei persoane evacuate in urma incendiului.

"Starea lor e buna, sunt constienti, prezenti, fara niciun fel de problema. (...) Au inhalat fum", a declarat Bica pentru Agerpres.

La Spitalul de Urgenta Floreasca sunt internate 5 persoane, doua dintre acestea prezentand intoxicatie cu fum, a precizat medicul Bogdan Oprita.

O alta persoana se afla la Spitalul Universitar, iar sapte la Spitalul Sfantul Patelimon.

"Toti sunt constienti. Un pacient va fi internat pe sectia de terapie intensiva. A inhalat fum si e cu funingine pe caile aeriene. Un alt pacient va fi internat pe sectia ortopedie, deoarece s-a rostogolit pe scari si si-a luxat umarul. Ceilalti - pe sectia medicala pentru ca sunt expusi la monoxid de carbon", a afirmat purtatorul de cuvant al spitalului Sfantul Pantelimon, Fiorela Mitoiu, referindu-se la cei sapte internati acolo.

La Spitalul Sfantul Ioan, se afla doua persoane, starea acestora fiind buna, urmand a fi externate.

UPDATE 10:15 Mai multe persoane care au legatura cu organizarea si functionarea azilului de batrani sunt audiate la Politia Capitalei, dosarul fiind preluat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, transmite News.ro.

Dupa stingerea flacarilor, procurorii vor incerca sa stabileasca de la ce a pornit focul, impreuna cu specialistii.

UPDATE 11:03 CAminul de batrani nu avea autorizatie de securitate la incendiu, a precizat Adrian Marin de la ISU Bucuresti-Ilfov.

Reprezentantul pompierilor a precizat ca imobilul a fost ridicat in 2002, cand a existat un punct de vedere emis de ISU Bucuresti, cu privire la faptul ca acea cladire, la momentul de atunci cu destinatie de locuit, nu necesita avizare de la ISU.

In 2009, proprietarii au decis sa faca o pensiune-hostel, care a obtinut de la ISU aviz de securitate la incendiu, insa ulterior nu s-au facut demersurile pentru a obtine si o autorizatie in acelasi sens, asa cum prevede legea.

Acum in cladire se desfasoara alta activitate, iar legea spune clar ca proprietarii trebuiau sa aiba autorizarea ISU pentru a deschide un azil de batrani, insa nu aveau.

UPDATE 12:10 ISU anunta ca incendiul a fost lichidat. Raman in supraveghere 3 autospeciale dupa 6 ore.

UPDATE 16:02 Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a inceput urmarirea penala in rem pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, iar procurorii, impreuna cu ISU, fac cercetari la locul faptei pentru stabilirea cauzei incendiului.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#incendiu azil Bucuresti , #incendiu
Comentarii