Administratia Penitenciarelor contrazice Guvernul: Cati detinuti ar beneficia de gratiere si de cate locuri e nevoie in inchisori

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 18:40
16801 citiri
Administratia Penitenciarelor contrazice Guvernul: Cati detinuti ar beneficia de gratiere si de cate locuri e nevoie in inchisori
Foto: Arhiva Ziare.com

Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis, joi seara, cateva date care contrazic Ministerul Justitiei, care sustine ca Ordonantele pe Justitie ar rezolva problema supraaglomerarii penitenciarelor.

Astfel, Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat printr-un comunicat ca 3.707 detinuti s-ar incadra pentru eliberare potrivit OUG privind gratierea.

Vezi ce spune ministrul Justitiei, Florin Iordache, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre solutia la suprapopularea din penitenciare

Problema este, precizeaza ANP, ca este nevoie de 8.574 de locuri in plus in inchisori, asa ca Ordonantele pe Justitie nu ar rezolva problema din puscarii.

Reprezentantii ANP au prezentat cifrele centralizate pana la data la care a fost prezentat proiectul de ordonanta privind gratierea.

La data de 17 ianuarie existau in penitenciare 27.559 de detinuti, in conditiile in care exista 18.985 de locuri de cazare, capacitatea legala de detinere fiind calculata la o suprafata de 4 metri patrati pentru fiecare detinut. In aceste conditii, indicele de ocupare este de 145,16% si deficitul de locuri de 8.574.

Cat despre persoanele care ar scapa daca ordonanta pe gratiere ar fi adoptata, ANP a facut o analiza si a obtinut urmatoarele date:

- 1.625 de persoane cu condamnari de pana la 5 ani, inclusiv;

- 856 de detinuti cu varsta de peste 60 de ani;

- 14 femei insarcinate;

- 1.213 detinuti care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani;

- 26 de persoane diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale, dintre care 9 se afla in custodia unitatilor penitenciare, iar restul beneficiaza de intreruperea executarii pedepsei privative de libertate.

ANP mai arata ca cele mai aglomerate penitenciare sunt cele de la Satu Mare (513 detinuti pe 235 de locuri), Targu Mures (438 de detinuti pe 207 locuri) si Ploiesti (430 de detinuti pe 209 locuri).

In ce priveste reintegrarea in societate a celor care au executat sentinte in inchisori, rata de recidiva este de 38,27%, mai arata ANP.

Vezi care sunt problemele semnalate de ANP si ce masuri sunt vizate in viitor

Ca posibila solutie, Ministerul Public a propus, joi, transferul unor unitati militare dezafectate de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Justitiei pentru a fi amenajate ca noi locuri de detentie si in acest fel sa fie rezolvata problema supraaglomerarii din inchisori.

De asemenea, si APADOR-CH spune ca ordonanta privind gratierea nu rezolva supraaglomerarea, pentru ca oricati detinuti ar iesi acum din inchisori, intr-un an ne vom confrunta cu aceeasi problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#locuri penitenciare Ordonante Justitie, #locuri penitenciare gratiere , #inchisoare