Ziare.com

Greva japoneza in penitenciare. Gardienii invita presa astazi sa vada conditiile de lucru

Vineri, 10 August 2018, ora 08:52

   

Greva japoneza in penitenciare. Gardienii invita presa astazi sa vada conditiile de lucru
Angajatii din penitenciare incep de vineri greva japoneza, in semn de protest fata de lipsa de interes a autoritatilor pentru solutionarea problemelor.

Presa este invitata sa mearga vineri in cele 31 de penitenciare in care functioneaza sindicate afiliate la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarerelor la o vizita a locurilor de detentie, cu acest prilej urmand a fi prezentate conditiile de lucru si problemele personalului din penitenciare.

Iata ce revendicari au angajatii din penitenciare:

- conditii de lucru mai bune - ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate

- plata orelor suplimentare restante - in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant

- stoparea imputernicirilor ilegale - cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este ilegal imputernicitde 3 luni.

- eliminarea discriminarilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.

- aprobarea Statutului politistului de penitenciare - cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament

- incetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor

- plata integrala a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile

- Mai mult, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarerelor cere demiterea lui Tudorel Toader, ministrul Justitiei, "pe care-l considera principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar".

Angajatii din penitenciare anunta ca, in cazul in care autoritatile nu reactioneaza, calendarul actiunilor de protest va continua cu pichetari, mitinguri, actiuni in justitie si plangeri penale.

Astfel:
- 27 august - 27 septembrie 2018 - Pichetarea penitenciarelor de catre 50 - 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
- 1-10 septembrie 2018 - Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
- 3 octombrie 2018 - Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
- incepand cu octombrie 2018 - Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

A.G.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor