Detinutii care au iesit din inchisoare inainte de "marea eliberare" vor fi despagubiti de stat

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 12:43
14294 citiri
Detinutii care au iesit din inchisoare inainte de "marea eliberare" vor fi despagubiti de stat
Foto: Realitatea TV

Detinutii care au fost eliberati din inchisoare si care nu au apucat sa beneficieze de legea prin care persoanelor incarcerate in conditii improprii li se reduce din pedeapsa, avand procese pe rol la CEDO, vor fi despagubiti.

Este vorba de perioada dintre adoptarea legii si momentul in care ea a intrat in vigoare.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri ca aceste persoane vor primi o anumita suma, ce va fi stabilita ulterior de Guvern.

"M-am referit la categoria celor care au executat pedepse mai de demult si care au procese la CEDO. S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor, CEDO le-a suspendat, a pronuntat decizia pilot si noi trebuie sa le dam despagubiri si lor. Daca mai sunt inca in penitenciar unii, primesc aceste sase zile la 30 de zile de detentie in conditii necorespunzatoare.

Poate ca altii au executat integral pedeapsa, au plecat acasa, dar au proces pe rol si spuneam ca lor nu mai ai cum sa le dai sase zile, ca ei sunt acasa. Si atunci le dai despagubiri in echivalent banesc. Sunt detinuti care au executat integral pedeapsa, trebuie sa le dam despagubiri si lor. Decizia privind suma o va lua Guvernul", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a mai spus ca Ungaria a stabilit o suma de 5 euro pe zi de detentie si Italia 8 euro, iar Curtea Europeana de Justitie a considerat ca despagubirile sunt echitabile.

Intrebat daca are ministerul bani pentru aceste despagubiri, Tudorel Toader a afirmat ca "plateste bugetul statului".

"Statul trebuie sa isi indeplineasca aceasta obligatie", a afirmat ministrul, precizand ca daca suma este prea mare ea poate fi esalonata.

Amintim ca peste 500 de detinuti au fost eliberati din inchisori joi, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii.

"Ieri (joi - n.red.), pana la 12 noaptea, domnul Dobrica (Marian Dobrica, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor - n.red.) imi dadea mesaje sa imi spuna cati detinuti au fost eliberati. In baza legii, prin adaugirea celor sase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberati 529 de detinuti", a precizat Toader.

In total, 3.349 de detinuti beneficiaza de legea prin care persoanelor incarcerate in conditii improprii li se reduce din pedeapsa, a mai anuntat ministrul Justitiei.

El a precizat ca aceasta cifra i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca impactul va fi atat de mare.

Legea prin care detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate a fost promulgata in 14 iulie de presedintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost contestat de Opozitie la CCR, insa judecatorii au decis, pe 5 iulie, ca actul este constitutional.

51 de deputati PNL si USR reclamasera atunci la CCR ca modificarile sunt neconstitutionale si transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Definitii vagi a ceea ce inseamna conditii improprii

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare: conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#detinuti eliberati, #detinuti conditii improprii inchisoare , #inchisoare