O femeie condamnata la 30 de ani de inchisoare in Turcia a fost arestata in Romania. Ameninta ca se sinucide, daca va fi extradata

Joi, 13 Iulie 2017, ora 19:17
6091 citiri
O femeie condamnata la 30 de ani de inchisoare in Turcia a fost arestata in Romania. Ameninta ca se sinucide, daca va fi extradata
Foto: Arhiva Ziare.com

Oral Nalan, o activista pentru drepturile omului care a fost condamnata la 30 de ani de inchisoare in Turcia, dar care se bucura de un statut de refugiat politic in Belgia, a fost arestata in Romania.

Femeia a fost oprita in Vama Nadlac (Arad), iar in urma controlului autoritatile romane au descoperit ca pe numele sau exista un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare la 30 de ani de inchisoare, sub acuzatia de terorism, pronuntata in tara sa natala, Turcia, arata PressOne.

Oral Nalan a fost imediat retinuta, fara ca autoritatile sa ia in considerare ca are statut de refugiat politic in Belgia si ca in ultimii cinci ani a locuit la Bruxelles.

"La nivelul Politiei de Frontiera s-a produs o confuzie, considerandu-se ca acel document de calatorie pe care doamna Oral Nalan il avea asupra sa ar fi un pasaport. Dumneaei a mai calatorit in afara Belgiei de la data obtinerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima data cand a iesit din spatiul Schengen.

Oral Nalan este o activista pentru drepturile omului, s-a luat legatura cu ofiterul ei de legatura din Belgia si acesta a confirmat. Din cate mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei in Romania a adresat o nota verbala, conform uzantelor diplomatice, catre MAE", a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad, care o reprezinta pe activista.

Curtea de Apel Timisoara a dispus arestarea preventiva a lui Oral Nalan pentru 30 de zile. Urmatorul termen de judecata este la inceputul saptamanii viitoare.

Intre timp, Romania a demarat procedurile de extradare. Potrivit procedurii, Ministerul Justitiei de la Bucuresti va solicita Ministerului Justitiei de la Ankara actele de condamnare in baza carora a fost emis mandatul international de arestare.

In acest timp, femeia protesteaza si a intrat in greva foamei, iar un alt avocat care a mers sa o reprezinte inca din noaptea retinerii a spus ca Oral Nalan a anuntat ca se sinucide daca va fi extradata.

"A spus ca nu vrea sa se intoarca in Turcia si ca, daca este extradata, se va sinucide, pentru ca nu vrea sa fie persecutata si violata in penitenciar", a declarat avocatul Bogdan Burdea.

Marti a fost initiata o petitie pentru eliberarea activistei, care poate fi semnata AICI.

Protest in fata Ambasadei Romaniei de la Bruxelles

Cazul lui Nalan a determinat aproximativ 30 de persoane sa protesteze, miercuri dupa-amiaza, in fata Ambasadei Romaniei la Bruxelles, potrivit Le Vif, citat de News.ro.

Protestatarii au scandat "Libertate pentru Nalan" si au vrut sa predea un dosar Ambasadei Romaniei, care a fost, insa, refuzat. Sursa citata nu precizeaza ce se afla in dosar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#activista Turcia arestata Romania, #activista arestata Romania , #inchisoare