Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?

Joi, 25 Mai 2017, ora 19:52
9256 citiri
Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?
Foto: Arhiva Ziare.com

In Romania europeana sunt prea putine penitenciare pentru numarul mare de infractori si cu toate astea, timp de aproape 3 decenii, dupa caderea comunismului, guvernantii nu au luat deloc in serios solutia construirii de noi inchisori.

O posibila explicatie pentru acest paradox ar putea fi si aceea ca politicienii, aflati in ultimii ani in vizorul procurorilor anticoruptie si condamnati pe banda rulanta, au lasat ca problemele sa se acutizeze pentru a putea veni apoi oficial cu solutia magica si convenabila lor: gratierea colectiva.

Aceasta solutie, care a generat proteste de strada si care se afla acum pe masa Parlamentului, a fost sustinuta cu indarjire in ultimele luni de liderii PSD-ALDE, de ea urmand sa beneficieze nume importante si binecunoscute.

Ministerul Justitiei a anuntat ca in inchisori exista in luna martie un deficit de 8.143 de locuri. La presiunea CEDO, care a condamnat in repetate randuri Romania pentru conditiile improprii in care sunt cazati condamnatii, ministerul a lansat in aprilie in dezbatere publica un proiect de hotarare pentru constructia de 2 noi penitenciare, unul in Caracal si unul in Berceni.

"In 27 de ani, au fost construite doar trei penitenciare noi, la Rahova, Arad si Giurgiu, care nu e finalizat nici azi in totalitate. (...) Un penitenciar de circa 1.000 de locuri, modern, ar costa 140 de milioane de euro", a precizat directorul ANP Marius Vulpe.

Cine si cum a calculat aceasta suma si de ce autoritatile romane sustin ca au nevoie de 5 ani pentru construirea unui nou penitenciar?

Ungaria, de exemplu, a anuntat ca ridica 8 penitenciare intr-un an, in perioada 2017-2018. Conform relatarilor din presa maghiara, Guvernul de la Budapesta s-a angajat sa investeasca circa 335 de milioane de euro in extinderea sistemului penitenciar cu aproximativ 4.500 de noi locuri.

De asemenea, anul acesta a fost deschisa cea mai mare inchisoare din Europa, la Wrexham (Marea Britanie), unde 2.106 detinuti beneficiaza de conditii de lux, cu totul exceptionale. Constructia a demarat in septembrie 2013 si a costat aproximativ 246 de milioane de euro (212 milioane de lire sterline).

De ce in Romania lucrarile par sa dureze si sa coste mai mult, chiar sa fie imposibil de dus la capat?

Ziare.com a solicitat oficial Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) cateva informatii despre modul in care s-au facut calculele legate de constructia unei noi inchisori, motivele pentru care timp de aproape trei decenii nu s-a facut mai nimic, dar si despre posibilitatea de a fi utilizate fonduri europene pentru a se acoperi cheltuielile, pe care Guvernul Romaniei, indiferent de cine a fost la carma lui, nu a parut deloc dornic sa le faca.

Cat ar dura construirea unui penitenciar si cat ar costa?

La intrebarea cum au fost estimate costurile si durata constructiei unui nou penitenciar, dar si cat de greu ar fi sa se gaseasca terenurile necesare, ANP ne-a precizat ca are in prezent in administrare "trei terenuri care indeplinesc cerintele pentru realizarea unui penitenciar de 1.000 de locuri, cu suprafata intre 20-25 ha, la Caracal, Berceni si Piatra Neamt".

"Durata estimata pentru realizarea unui penitenciar este de 5 ani, durata care cuprinde toate etapele de proiectare, precum si executia lucrarilor. Valoarea si durata de realizare sunt estimate de proiectant prin studiile de prefezabilitate intocmite, in prezent, pentru Penitenciarele Caracal si Berceni", se mai arata in raspunsul oficial primit sub semnatura directorului general al ANP, comisar sef Marian Dobrica.

Proiectantul care a facut estimarile intocmind studiile de prefezabilitate pentru cele doua penitenciare este S.C. Concrete & Design Solitions SRL, Bucuresti, mentioneaza sursa citata.

Firma a fost selectata prin SEAP, "criteriul de adjudecare/selectie a fost pretul cel mai scazut, iar data atribuirii a fost 29.10.2015 pentru Penitenciarul Caracal, respectiv 06.11.2015 pentru Penitenciarul Berceni", precizeaza ANP.

In acest moment, "proiectul Berceni se afla in stadiul intocmirii documentatiei de atribuire a studiului de fezabilitate".

"Mentionam ca, in data de 9 mai 2017 pe site-ul MJ a fost publicat proiectul de Hotarare a Guvernului privind achizitia unor studii de fezabilitate destinate construirii a doua penitenciare, P47 Berceni si P46 Caracal", se mai arata in document.

Cat ar costa suplimentarea cu noi locuri de detentie a spatiilor deja existente?

La intrebarea cat ar dura si care ar fi costurile in cazul in care s-ar suplimenta spatiile de detentie in penitenciarele existente, ANP precizeaza ca "in baza Memorandumului aprobat in aprilie 2016 se pot realiza locuri noi de detentie in interiorul actualelor unitati, prin transformarea unor spatii existente cu diferite destinatii in spatii de detentie, precum si construirea de pavilioane noi, respectiv 7.395 locuri noi, costurile estimate fiind de 96.700.000 Euro si o durata estimata de 3-4 ani".

Cine ia asemenea decizii si cine ar trebui sa aloce banii necesari?

"Deciziile pentru realizarea locurilor noi de detentie, inclusiv aprobarea alocatiilor bugetare, trebuie luate si asumate de Guvern. Repartizarea ulterioara a fondurilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice si, ulterior, de Ministerul Justitiei", explica ANP.

Construirea de penitenciare private ar fi o solutie realista si mai buna?

ANP sustine ca penitenciarele private nu sunt o solutie optima, desi acest lucru a fost sugerat in mass-media.

"Construirea de penitenciare private este o solutie care a fost incercata de alte sisteme penitenciare si care, pana in prezent, nu a devenit o solutie general valabila, la nivel european si international, generand o multitudine de controverse. Implementarea unei astfel de solutii presupune, pe langa latura economica, si o abordare sociala si modificarea cadrului legal", explica ANP.

De ce nu folosim fonduri europene pentru construirea de noi penitenciare?

In ceea ce priveste utilizarea banilor europeni, ANP precizeaza ca s-a incercat, dar nu s-a reusit.

"Alocarea financiara a Fondurilor Structurale si de Coeziune pentru perioada 2014-2020 nu prevede ca obiective finantabile constructia de penitenciare. Desi au fost facute demersuri in acest sens, inclusiv o scrisoare comuna a ministrilor justitiei din cele 12 state membre ale UE adresata Comisiei Europene, la acest moment, constructia de penitenciare nu este eligibila in cadrul proiectelor cu finantare europeana", se arata in raspunsul primit la redactie.

De ce s-au construit doar doua penitenciare si jumatate in trei decenii?

Principala cauza pentru care in aproape trei decenii de la caderea comunismului Romania nu a construit penitenciare a fost "lipsa fondurilor", raspunde ANP.

"Insa consideram si ca acest subiect nu a reprezentat o prioritate. Construirea unui penitenciar nou presupune costuri foarte ridicate, iar sistemul penitenciar s-a confruntat si se confrunta cu o serie de lipsuri, inclusiv de personal.

Precizam ca, dupa anul 1994, s-au construit 3 unitati de detentie astfel: Penitenciarul Rahova, dat in folosinta in 1997, Penitenciarul Giurgiu, dat in folosinta in 2000, dar nefinalizat in totalitate, si penitenciarul Arad (constructia a inceput in anul 1994) ", se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#constructie penitenciare Romania cheltuieli, #Legea gratierii , #inchisoare