Toader sustine ca ar fi fost nerealist sa se considere ca in 6 luni Romania va remedia problemele din inchisori

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 12:37
2481 citiri
Toader sustine ca ar fi fost nerealist sa se considere ca in 6 luni Romania va remedia problemele din inchisori
Foto: Arhiva Ministerului Justitiei

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca masurile pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare au fost trimise in termen catre CEDO, adica pana in 25 ianuarie.

El sustine ca ar fi fost nerealist sa se considere ca in sase luni Romania va putea remedia efectiv, problemele din penitenciare.

Acesta spune, pe Facebook, ca in Romania sunt penitenciare/ pavilioane care indeplinesc standardele europene de detentie, iar in baza garantiilor scrise, unii cetateni romani detinuti in strainatate au fost transferati in respectivele penitenciare.

"Hotararea pilot Pronuntata de catre CEDO, prevede data de 25.01.2018 pentru prezentarea foii de parcurs/ calendarul masurilor ce vor fi luate in vederea remedierii coditiilor necorespunzatoare din penitenciare. In termenul prevazut, calendarul de masuri a fost prezentat/ transmis la CEDO!

Ar fi fost nerealist sa se considere ca in 6 luni (de la ramanerea definitiva a hotararii pilot) Romania va putea remedia efectiv problema de sistem constand in conditiile necorespunzatoare din penitenciare, printre care, exemplificativ, constructia a doua noi penitenciare!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si arata o disfunctionalitate structurala care necesita adoptarea de masuri generale de catre stat, a decis, in aprilie, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

In 17 ianuarie, Guvernul a adoptat Calendarul de masuri 2018 - 2024 pentru solutionarea supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, care prevede introducerea in legislatia penala a masurii supravegherii electronice pentru a reduce supraaglomerarea din penitenciare, decizie care ar urma sa fie luata de catre judecatori, dupa modelul pedepselor cu suspendare.

De asemenea, Ministerul Justitiei intentioneaza introducerea in lege a acordarii unor compensatii financiare pentru detinutii care au executat pedepse in conditii necorespunzatoate.

Potrivit Calendarului aprobat de Guvern, peste 8.000 de noi locuri de cazare pentru detinuti ar urma sa fie construite in urmatorii sase ani, iar alte peste 1.300 de locuri de cazare din penitenciare sa fie modernizate.

Autoritatile indica trei surse de finantare pentru realizarea acestor investitii, respectiv Mecanismului Financiar Norvegian, bugetul de stat si un imprumut.

Amintim ca PSD a sustinut inca de la OUG 13 ca modificarile dorite in justitie sunt necesare pentru ca Romania sa nu fie amendata de CEDO la plata unei amenzi de zeci de milioane de euro. Tot asa au motivat si cand au initiat proiectele pentru gratiere si amnistie. Acum iata ca insusi ministrul Justitiei recunoaste ca situatia nu a stat asa.

Iata ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#conditii inchisoare Romania CEDO , #inchisoare
Comentarii