Verdict in procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko: Condamnata la 22 de ani de inchisoare

Marti, 22 Martie 2016, ora 16:31
5129 citiri
Verdict in procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko: Condamnata la 22 de ani de inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Instanta din Donetk a gasit-o marti vinovata pe Nadia Savcenko de complicitate la crima si a condamnat-o la 22 de ani de inchisoare. Anterior, citirea verdictului a fost intrerupta de pilotul militar ucrainean, care a inceput sa fredoneze o melodie traditionala, determinand sistarea sedintei.

Nadia Savcenko a negat acuzatiile de crima si a inceput sa cante, inainte ca judecatorul sa citeasca pedeapsa. Procurorii rusi au cerut anterior cel putin 23 de ani de inchisoare pentru pilotul militar ucrainean, insa magistratii au stabilit o pedeapsa de 22 de ani dupa gratii, arata Reuters, citata de News.ro.

Verdict in celebrul proces al pilotului Nadia Savcenko: Cati ani de inchisoare risca - UPDATE

Luni, instanta a gasit-o vinovata pentru moarteea celor doi jurnalisti ai VGTRK, Igor Corneliuk si Anton Voloskin, ucisi in estul Ucrainei de mortierele armatei ucrainene.

De altfel, avocatul Nadiei Savceko a amintit ca aceasta neaga legitimitatea instantei ruse si va intra din nou in greva foamei pana ce este eliberata. Este a doua incercare a pilotului militar de a protesta prin infometare, dupa ce a inceput o greva a foamei la 3 martie, pe care a abandonat-o o saptamana mai tarziu, cand a inceput sa consume lichide.

In timpul procesului, procurorii rusi au cerut magistratilor ca pilotul ucrainean sa fie gasit vinovat pentru toate crimele inscrise in rechizitoriu. Ei au acuzat-o pe Savcenko de rolul jucat in moartea a doi jurnalisti rusi, de tentativa de ucidere a unui civil si de trecerea ilegala a granitei in Rusia si au cerut o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare si o amenda de 1.500 de dolari.

Nadia Savcenko a negat acuzatiile, iar avocatii pilotului militar au sustinut ca vor transferarea acesteia intr-o inchisoare ucraineana, pentru a-si ispasi pedeapsa. Ea a sustinut ca va depune apel la decizia instantei ruse.

Cazul cutremurator al femeii-pilot Nadia Savcenko: Rebelii m-au vandut Rusiei

Procurorii rusi i-au acuzat pe avocatii apararii ca fac declaratii provocatoare si le lipseste analiza obiectiva a faptelor.

"Cazul penal impotriva Nadiei Savcenko nu poate fi comparat cu alte procese. Motivul nu este cetatenia acuzatei, ci presiunea extraordinara la care a fost supusa investigatia si instanta, nu doar din partea oficialilor ucraineni, dar si a celor occidentali si a presei", a precizat procurorul Pavel Filipchuk.

De altfel, sefa diplomatiei europene, Federica Mogheri, a cerut Rusiei, in urma cu doua saptamani, sa o elibereze pe Nadia Savcenko, a doua zi dupa ce Romania si alte patru state membre UE au cerut sanctionarea oficialilor rusi responsabili pentru proces.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nadia Savcenko inchisoare, #Nadia Savcenko vinovata , #inchisoare