Verdict in procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko: Condamnata la 22 de ani de inchisoare

Marti, 22 Martie 2016, ora 16:31
5129 citiri
Verdict in procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko: Condamnata la 22 de ani de inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Instanta din Donetk a gasit-o marti vinovata pe Nadia Savcenko de complicitate la crima si a condamnat-o la 22 de ani de inchisoare. Anterior, citirea verdictului a fost intrerupta de pilotul militar ucrainean, care a inceput sa fredoneze o melodie traditionala, determinand sistarea sedintei.

Nadia Savcenko a negat acuzatiile de crima si a inceput sa cante, inainte ca judecatorul sa citeasca pedeapsa. Procurorii rusi au cerut anterior cel putin 23 de ani de inchisoare pentru pilotul militar ucrainean, insa magistratii au stabilit o pedeapsa de 22 de ani dupa gratii, arata Reuters, citata de News.ro.

Verdict in celebrul proces al pilotului Nadia Savcenko: Cati ani de inchisoare risca - UPDATE

Luni, instanta a gasit-o vinovata pentru moarteea celor doi jurnalisti ai VGTRK, Igor Corneliuk si Anton Voloskin, ucisi in estul Ucrainei de mortierele armatei ucrainene.

De altfel, avocatul Nadiei Savceko a amintit ca aceasta neaga legitimitatea instantei ruse si va intra din nou in greva foamei pana ce este eliberata. Este a doua incercare a pilotului militar de a protesta prin infometare, dupa ce a inceput o greva a foamei la 3 martie, pe care a abandonat-o o saptamana mai tarziu, cand a inceput sa consume lichide.

In timpul procesului, procurorii rusi au cerut magistratilor ca pilotul ucrainean sa fie gasit vinovat pentru toate crimele inscrise in rechizitoriu. Ei au acuzat-o pe Savcenko de rolul jucat in moartea a doi jurnalisti rusi, de tentativa de ucidere a unui civil si de trecerea ilegala a granitei in Rusia si au cerut o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare si o amenda de 1.500 de dolari.

Nadia Savcenko a negat acuzatiile, iar avocatii pilotului militar au sustinut ca vor transferarea acesteia intr-o inchisoare ucraineana, pentru a-si ispasi pedeapsa. Ea a sustinut ca va depune apel la decizia instantei ruse.

Cazul cutremurator al femeii-pilot Nadia Savcenko: Rebelii m-au vandut Rusiei

Procurorii rusi i-au acuzat pe avocatii apararii ca fac declaratii provocatoare si le lipseste analiza obiectiva a faptelor.

"Cazul penal impotriva Nadiei Savcenko nu poate fi comparat cu alte procese. Motivul nu este cetatenia acuzatei, ci presiunea extraordinara la care a fost supusa investigatia si instanta, nu doar din partea oficialilor ucraineni, dar si a celor occidentali si a presei", a precizat procurorul Pavel Filipchuk.

De altfel, sefa diplomatiei europene, Federica Mogheri, a cerut Rusiei, in urma cu doua saptamani, sa o elibereze pe Nadia Savcenko, a doua zi dupa ce Romania si alte patru state membre UE au cerut sanctionarea oficialilor rusi responsabili pentru proces.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Nadia Savcenko inchisoare, #Nadia Savcenko vinovata , #inchisoare