Condamnare istorica: Tortionarul Visinescu, 20 de ani de inchisoare (Video)

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 11:32
29362 citiri
Condamnare istorica: Tortionarul Visinescu, 20 de ani de inchisoare (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost condamnat miercuri definitiv la 20 de ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor incarcerati pe motive politice.

Este o condamnare istorica, fiind primul tortionar din inchisorile comuniste condamnat la puscarie, insa este si una mai mult simbolica, avand in vedere ca Visinescu are deja 90 de ani.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva si Visinescu urmeaza sa ajunga in arest in cursul acestei zile, informeaza televiziunile de stiri.

Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare (Video)

De ce a fost condamnat tortionarul Visinescu la 20 de ani de inchisoare - motivarea instantei

Decizia nu a fost in unanimitate: Cum motiveaza judecatorul care nu l-a vrut dupa gratii pe Visinescu

O situatie inedita a aparut cand unul dintre judecatori, care a avut opinie separata, a venit in sala si a expus motivele pentru care el nu a fost de acord cu condamnarea lui Visinescu.

Acesta a explicat ca in mod normal tortionarul nu ar mai raspunde pentru faptele sale, pentru ca ar fi trebuit sa i se aplice legea mai favorabila si crimele de care este acuzat s-ar fi prescris in iulie 2012, informeaza Digi 24.

Acest punct de vedere le-a deranjat foarte mult pe rudele victimelor lui Visinescu.

"Nu ma asteptam la opinia separata, am fost socata ca o astfel de mentalitate mai este prezenta in justitia romana, dar din fericire a fost minoritara", a spus una dintre rudele care s-au constituit parte civila in proces.

"Nu ne dorim sa sufere Visinescu, daca vrea Dumnezeu, acolo in celula, o sa mediteze si poate cere iertare macar in secret si se mantuieste. Ideea e ca in fata societatii romanesti sa fie spus clar cine sunt modelele si cine sunt criminalii", a mai spus femeia, rugata de jurnalistii prezenti la Inalta Curte sa comenteze sentinta.

Vinovat pentru moartea a 12 detinuti

Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor, fiind considerat vinovat direct pentru moartea a 12 oameni.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 - 1963, Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Procesul tortionarului Visinescu: Noi marturii zguduitoare

Martora in dosarul lui Visinescu povesteste despre moartea tatalui sau in Penitenciarul Ramnicu Sarat

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 august 1944; foste cadre MAI dupa 23 august 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

Au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Alexandru Visinescu.

Lacrimile tortionarului Visinescu, inainte de sentinta finala: Va rog sa ma lasati sa mor. Am fost o sluga pana sa fiu militar

Lacrimile lui Visinescu: Va rog sa ma lasati sa mor! Am fost sluga pana sa fiu militar!

La ultimul termen al procesului, avocata lui Visinescu, Sorina Dumitrescu, a solicitat judecatorilor ca acesta sa fie supus unei expertize psihiatrice, deoarece sufera de Alzheimer si dementa.

Judecatorii au respins aceasta solicitare pe motiv ca nu exista nicio dovada sau document care sa ateste ca Visinescu nu avea discernamant pe vremea cand conducea Penitenciarul Ramnicu Sarat.

In continuare, avocata a invocat faptul ca instanta ar trebui sa tina cont de conditiile in care se afla Romania in anii '60, fiind sub ocupatie sovietica, iar un comandant de penitenciar se supunea ordinelor superiorilor sai din cadrul Ministerului de Interne sau de la Securitate.

Ea a sustinut ca detinutii de la Ramnicu Sarat au murit, deoarece au fost adusi in stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detentie mai dur. Mai mult, Visinescu nu a facut decat sa respecte regulamentele in vigoare si chiar a fost sanctionat de superiorii sai atunci cand a acceptat ca detinutii sa primeasca vizite si pachete de acasa.

Tortionarul Visinescu, despre Penitenciarul Ramnicu Sarat: Pacat ca a ajuns in paragina

"La Revolutia de la 1907 au fost ucisi 11.000 de oameni si nu si-a mai pus nimeni problema unei crime impotriva umanitatii. Visinescu a fost instigat de superiorii sai de la Ministerul de Interne. Exista o declaratie a lui Corneliu Coposu in care spune ca cei de la Securitate l-au batut si torturat", a declarat Sorina Dumitrescu.

Ea a spus atunci ca pedeapsa de 20 de ani aplicata lui Visinescu este prea mare si a cerut sa nu fie degradat militar.

Procesul Visinescu: Ce credea Coposu despre tortionar si noi marturii despre atrocitatile comise

Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu: Nu aveai voie sa privesti cerul

Alexandru Visinescu a refuzat sa dea o declaratie in sala de judecata si nici nu a dorit sa depuna o depozitie scrisa, pe motiv ca nu poate deoarece este bolnav. Totusi, in ultimul sau cuvant, Visinescu le-a spus judecatorilor, folosind fraze incoerente, ca nu vrea sa faca "scamatorii", ca el a fost infiat si toata viata a fost sluga, pana in momentul in care a devenit militar, iar detinutii de la Ramnicu Sarat au primit ingrijire medicala, dar au murit din cauza "varstei".

"Trebuie sa ma intelegeti ca nu vreau sa fac aici o scamatorie. Nu pot sa vorbesc. Va rog sa ma intelegeti. Sunt de acord cu ce a cerut avocatul. Va rog sa ma lasati sa mor. Tatal meu a murit cand eu nu ma nascusem. Am fost o sluga pana sa fiu militar!", a spus atunci Visinescu plangand.

A.S.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Visinescu condamnat inchisoare, #Alexandru Visinescu tortionar crime detinuti comunism , #inchisoare