Cutean: Nu inteleg cum s-a ajuns la aceasta condamnare

Luni, 15 Iunie 2009, ora 17:42
1573 citiri
Cutean: Nu inteleg cum s-a ajuns la aceasta condamnare
foto: Gardianul

Secretarul de stat Emilian Cutean a declarat, luni, ca nu se simte vinovat si ca nu intelege cum s-a ajuns la condamnarea sa la inchisoare.

"Nu inteleg cum s-a ajuns la aceasta condamnare. Nu ma simt vinovat de absolut nimic. Nu mi-am insusit nimic, nu am acordat bani ilegal, nu inteleg care este vina mea. Daca trebuie sa fac inchisoare cinci ani pentru ca Romania sa demonstreze ca lupta impotriva coruptiei, ma sacrific", a declarat Cutean.

Cutean afirma ca a ajuns in instanta dupa ce a fost reclamat de actualul presedinte al Asociatiei "23 decembrie Metrou", George Costin, care la acea vreme era subsecretar de stat si care a fost eliberat din functie de fostul prim-ministru, Adrian Nastase, pentru ca "se ocupa numai de reclamatii pe la institutii".

Emilian Cutean sustine ca problemele sale au inceput dupa ce a initiat Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 (Legea 341/2004), care prevede preschimbarea certificatelor de revolutionar.

Potrivit secretarului de stat, din cele aproximativ 27.000 de persoane care aveau certificate de revolutionar in 2004, doar 12.000 au trecut de comisiile de verificare si au obtinut prelungirea certificatelor.

"Daca nu porneam lupta impotriva impostorilor, eu nu aveam acum nicio problema", a spus el.

Demis de Boc si condamnat de judecatori

Premierul Emil Boc a declarat luni ca a semnat deja decizia de eliberare din functia de secretar de stat pentru problemele revolutionarilor a lui Emilian Cutean, in urma deciziei instantei de a-l condamna la 5 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie.

Judecatoria Sectorului 1 a decis, luni, condamnarea secretarului de stat pentru problemele revolutionarilor, Emilian Cutean, la 5 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie. Cutean nu a fost prezent luni la instanta.

Cea de-a doua persoana trimisa de DNA in judecata in dosar, Mihaela Daniela Sbarcea, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

De asemenea, Cutean trebuie sa restituie 133.840 de lei cheltuieli judiciare facute de procurori cu acest dosar. Decizia de luni nu este definitiva.

Emilian Cutean a fost trimis in judecata, in 2006, alaturi de Mihaela Daniela Sbarcea, sub acuzatia de efectuare a unor operatiuni financiare incompatibile cu functia si abuz in serviciu, respectiv, complicitate la aceste infractiuni.

Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotarari de guvern prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi catre Asociatia "Club 22", organizatie infiintata si condusa de el.

"Club 22" a primit banii in cadrul programului "15 ani de la Revolutia Romana", un program comemorativ aprobat de HG 2213, din 9 decembrie 2004.

Cutean a semnat ordinele prin care se faceau platile pentru "Club 22" dupa data de 20 decembrie 2004, cand acesta parasise deja postul asigurat de guvernarea PSD.

Doua miliarde de lei au fost virate asociatiei in 22 decembrie 2004, restul fiind livrat in doua transe semnate pe 23 si 28 decembrie 2004.

Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociatia "Club 22" sunt necuvenite si sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

De asemenea, rechizitoriul il acuza pe Cutean ca nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revolutiei.

O parte din bani au fost depozitati intr-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociatiei sale. Alte noua miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociatii de revolutionari.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Emilan Cutean acuzat, #Cutean revolutionari inchisoare , #inchisoare