Condamnare definitiva in dosarul Sabyc - primul caz de trafic de ovule din Romania

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 09:53
3287 citiri
Condamnare definitiva in dosarul Sabyc - primul caz de trafic de ovule din Romania
Foto: Antena3

Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, si medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind au fost condamnati definitiv marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cate trei ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pentru trafic ilegal cu ovule.

Decizia a fost luata dupa aproape cinci ani de procese.

In acelasi dosar, secretara clinicii, Cecilia Borza, a primit tot trei de inchisoare cu executare, Rosana Turcu, fost coordonator al ANT pe Bucuresti, a fost condamnata la sase luni cu suspendare, iar Victor Zota, fost director al Agentiei Nationale pentru Transplant, in prezent coordonator ANT pe Bucuresti, a primit trei luni inchisoare cu suspendare.

Dosarul traficului de ovule: Doi medici arestati

Instanta suprema a respins recursurile inculpatilor si a mentinut sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti in mai 2013.

Procurorii DIICOT sustineau, in rechizitoriul trimis in instanta in februarie 2010, ca Harry Mironescu este liderul unui grup infractional organizat ce actiona la clinica Sabyc din Capitala, el coordonand procedurile medicale, respectiv introducerea in tara in mod fraudulos de materie genetica, evidenta donatoarelor, a medicamentelor si a posibilitatii de racolare a beneficiarelor din strainatate, recompensa in mod direct ori indirect donatoarele si/sau racolatoarele.

Natan Lewit este acuzat ca ar fi exercitat fara drept profesia de medic pe teritoriul Romaniei.

Potrivit procurorilor, in calitate de medic specialist in obstetrica-ginecologie, Natan Lewit racola din strainatate cuplurile ce doreau sa fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistata, supraveghea evolutia tratamentului de stimulare hormonala participand in mod direct la examinarea donatoarelor si a pacientelor, realiza punctiile si preda ovocitele extrase medicului Genia Ziskind, in vederea pregatirii culturilor necesare realizarii embriotransferului efectiv, introducea in tara, in mod repetat si fraudulos materie genetica.

De asemenea, Genia Ziskind este acuzata ca, in calitate de specialist embriolog, pregatea culturile (embrionii) necesare realizarii embriotransferului efectiv, ajuta la preluarea ovocitelor extrase in momentul imediat urmator realizarii punctiilor, ovocite pe care ulterior le utiliza in cadrul procesului de pregatire a culturilor necesare realizarii embriotransferului efectiv, a introdus in tara, in mod repetat si fraudulos materie genetica care a fost ulterior utilizata in tehnicile de pregatire a culturilor necesare realizarii embriotransferului efectiv si a exercitat profesia de medic pe teritoriul Romaniei fara sa aiba acordul din partea autoritatilor competente.

Fiul lui Harry Mironescu, Yair Miron, a fost trimis in judecata pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, trafic de celule de origine umana si de complicitate la introducerea in tara de celule de origine umana in mod fraudulos.

Procurorii sustin ca Yair Miron a stiut ca donatoarele de ovule primeau bani din partea clinicii si ca Sabyc nu era acreditata sa desfasoare activitati de reproducere pe cale artificiala, iar materia genetica era introdusa in tara in mod fraudulos.

Secretara Cecilia Borza este acuzata ca a racolat in mod direct ori prin persoane interpuse tinere cuprinse intre 18 si 30 de ani, care consimteau sa fie supuse unor proceduri medicale avand drept scop stimularea ovariana, preocupandu-se totodata de pastrarea discretiei asupra activitatii reale desfasurate.

Ea este acuzata si ca a supravegheat in mod constant procedura de stimulare ovariana si de prelevare de ovocite, tinand evidenta concreta a analizelor efectuate si a schemei de tratament pentru fiecare donatoare in parte, a modalitatii de contact, a persoanei de legatura, a sumelor acordate reprezentand atat contra-valoarea medicamentatiei acordate si a transportului si sumelor reprezentand plata efectiva a ovocitelor donate si a ajutat la introducerea in tara in mod fraudulos de materie genetica.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei fostul director al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota si Rosana Turcu, coordonator al Agentiei pe Bucuresti, acuzati ca ar fi intocmit si semnat un inscris privind legalitatea functionarii clinicii Sabyc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#ICCJ sentinte medici ovule, #ICCJ inchisoare medici Sabyc, #ICCJ clinica Sabyc condamnari , #inchisoare