Denuntatorii care au comis infractiuni grave pot scapa de jumatate din pedeapsa

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 19:39
3392 citiri
Denuntatorii care au comis infractiuni grave pot scapa de jumatate din pedeapsa
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care vizeaza punerea in acord cu decizii ale CCR, una dintre prevederi stipuland ca si martorii care au comis infractiuni grave pot beneficia de reducerea la jumatate a pedepsei, daca au denuntat alte persoane.

Proiectul prevede ca persoanele care au comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori a judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

Articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor excludea de la reducerea la jumatate a pedepsei pe autorii unor infractiuni socotite grave, dar decizia CCR nr. 67/2015 a statuat ca excluderea este neconstitutionala.

In consecinta, din noua formulare a articolului 19 a legii a fost eliminata sintagma "infractinea grava", forma propusa Parlamentului spre aprobare fiind urmatoarea: "Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1, si care a comis o infractiune, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori a judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege".

Alte modificari

De asemenea, in proiectul de lege sunt prevazute mai multe modificari aduse codurilor penale si altor acte normative, printre care incriminarea faptei de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier fara permis de conducere, potrivit deciziei CCR nr. 224/2017.

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda", prevede actul normativ adoptat, miercuri, de catre Guvern.

Citeste si cati detinuti au iesit din inchisori in primele zile dupa intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#denuntatori pedeapsa redusa proiect lege, #conducere tractor drum public sanctiune , #inchisoare