Deputatii juristi pluseaza: Detinutii care stau in conditii inumane vor fi eliberati si mai repede

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 19:30
5362 citiri
Deputatii juristi pluseaza: Detinutii care stau in conditii inumane vor fi eliberati si mai repede
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii din Comisia juridica au adoptat, luni, un amendament la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, care prevede ca detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa la 30 de zile de detentie in conditii necorespunzatoare.

"La calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, sase zile din pedeapsa aplicata", este amendamentul lui Eugen Nicolicea, adoptat in cadrul sedintei.

Deputatii juristi au mai adoptat un amedament care prevede ca "este interzisa transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care executa o pedeapsa privativa de libertate, din conditii corespunzatoare in conditii necorespunzatoare de detentie, in scopul de a beneficia de masura compensatorie".

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare:

- conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor;

- lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime;

- calitatea proasta a hranei;

- lipsa apei calde curente;

- lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

- lipsa temperaturii adecvate a camerei;

- lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

Senatorii au votat pe 13 martie, cu 113 voturi "pentru" si un singur vot "impotriva" modificarile la Legea privind executarea pedepselor, stabilind ca detinutilor care stau in conditii necorespunzatoare sa li se reduca pedeapsa cu trei zile pe luna. In plus, spatiul necorespunzator de detentie a fost definit ca mai mic de patru metri patrati de persoana.

Camera Deputatilor e for decizional si legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis daca va trece de votul din plen.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sase zile reduse pedeapsa 30 zile, #deputati Comisia juridica Legea executarii pedepselor, #amendament adoptat Legea executarii pedepselor , #inchisoare